τεμπη-πορεια
Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και φορείς καλούν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων που πραγματοποιούνται για την τραγωδία στα Τέμπη και με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας

Κύμα καταλήψεων και κινητοποιήσεων μαθητών και φοιτητών αυτή την εβδομάδα με «μαύρο φόντο» το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν νεαρά παιδιά. Την προηγούμενη εβδομάδα, το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι εικόνες μαθητών να σχηματίζουν με τις τσάντες τους στα προαύλια των σχολείων τους φράσεις όπως «Πάρε όταν φτάσεις», «Τέμπη», «Ποτέ Ξανά» προκαλώντας συγκίνηση. 

Με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν απαντήσεις, στις 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια από σωματεία και φορείς. Ήδη το Εργατικό Κέντρο Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη πανεργατική απεργία. 

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε τελικά σήμερα ότι θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30.

Να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα

Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καλούν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων που πραγματοποιούνται για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην Αθήνα σήμερα, ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου Πειραιά και σχολεία του Πειραιά διοργανώνει συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 12.00 και συλλαλητήριο στους δρόμους του Πειραιά. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι: «Όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί». 

Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο Ηράκλειο, απευθύνουν με ανακοίνωση τους οι των Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού με ανακοίνωση που εξέδωσαν. Η κινητοποίηση για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στις 19.00 το απόγευμα. Την ίδια ώρα, και στα Χανιά αναμένεται να γίνει συλλαλητήριο από τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ν.Χανίων με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στη Λάρισα.

Ο φοιτητικός σύλλογος εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει το πρωί της Δευτέρας στην μαθητική κινητοποίηση στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς για το έγκλημα στα Τέμπη, στην κινητοποίηση εργατικών σωματείων την Τρίτη 7/3 στις 19:00 στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και στη μεγάλη φοιτητική – μαθητική κινητοποίηση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς την Τετάρτη 8/3 στις 11:00.

Συλλαλητήρια στις 8 Μαρτίου

steileotanftaseis

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους! Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. 

«Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει», δηλαδή όπου μας βγάζουν οι «σειρήνες» της εξοικονόμησης πόρων, του «κόστους - οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών. Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη, ενώ σε ανάλογες ανακοίνωσεις-καλέσματα προχωρούν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, προαναγγέλλοντας την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. 

Στη Θεσσαλονίκη, σωματεία και φορείς καλούν την ίδια ημέρα στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιασμός
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 42χρονο- Κακοποιούσε και εξέδιδε την 40χρονη σύντροφό του για τρία χρόνια
Η 40χρονη ανέφερε ότι τα τελευταία έτη διατηρεί δεσμό και συμβιεί με τον 42χρονο, ο οποίος ασκεί επανειλημμένα σωματική βία σε βάρος της, καθώς και...
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 42χρονο- Κακοποιούσε και εξέδιδε την 40χρονη σύντροφό του για τρία χρόνια