Facebook application
Πρόκειται για άλλη μια έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση ανάμεσα στα social media και στην πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης

Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το ποιό μέσο αυτός χρησιμοποιεί κυρίως (τη μεγαλύτερη επίπτωση φαίνεται να έχει το Snapchat και μετά το Facebook), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για άλλη μια έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση ανάμεσα στα social media και στην πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει σε ποιό βαθμό οι online πλατφόρμες απλώς φέρνουν στο φως ή επιδεινώνουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν είχαν εκδηλωθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές, με τον δρ Ρόι Πέρλις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.400 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών (τα δύο τρίτα γυναίκες), κανένας από τους οποίους δεν είχε διαγνωστεί ούτε με ήπια κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης (Μάιος 2020). Όμως ένα χρόνο μετά (Μάιος 2021), σχεδόν ένας στους δέκα χρήστες (9%) είχε εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης.

Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν κατά σειρά η χρήση τριών δημοφιλών μέσων: του Snapchat, του Facebook και του TikTok. Υπήρχαν όμως ηλικιακές διαφορές: ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες του TikTok και του Snapchat άνω των 35 ετών, αλλά όχι στους νεότερους, ενώ το αντίστροφο ίσχυε στο Facebook, όπου ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες κάτω των 35 ετών, αλλά όχι στους μεγαλύτερους.

«Η σχέση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ψυχική υγεία έχει αποτελέσει θέμα έντονου διαλόγου», ανέφερε ο Πέρλις και επεσήμανε ότι δεν είναι σαφές, ούτε από τη νέα έρευνα, κατά πόσο όντως τα ίδια τα social media προκαλούν κατάθλιψη. Όπως είπε, «μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου για κατάθλιψη, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα social media πράγματι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia
Συναγερμός στην Κυψέλη για ύποπτο αντικείμενο - Διακοπή της κυκλοφορίας στη Δροσοπούλου
Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο ΤΕΕΜ και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Δροσοπούλου, από το ύψος της οδού Ανάφης.
Συναγερμός στην Κυψέλη για ύποπτο αντικείμενο - Διακοπή της κυκλοφορίας στη Δροσοπούλου
ραμαλα
Ραμάλα: Έποικος παρασέρνει Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια προσευχής (Βίντεο)
Σοκαριστικά πλάνα από τη Δυτική Όχθη αναδεικνύουν την κλιμάκωση της βίας και τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων
Ραμάλα: Έποικος παρασέρνει Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια προσευχής (Βίντεο)
Αλκοόλ
Πάτρα: Δύο ανήλικοι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από υπερβολικό αλκοόλ – Συλλήψεις γονέων
14 και 16 ετών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία μετά από μεθυστική νύχτα Χριστουγέννων, οι γονείς τους κρατούνται
Πάτρα: Δύο ανήλικοι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από υπερβολικό αλκοόλ – Συλλήψεις γονέων
vrefos
Αλεξανδρούπολη: «Ζύγιζε μόνο 9 κιλά» – Συγκλονίζει η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία
Η 23χρονη μητέρα περιγράφει τις προσπάθειες να ταΐσει το παιδί, ενώ οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες θανάτου
Αλεξανδρούπολη: «Ζύγιζε μόνο 9 κιλά» – Συγκλονίζει η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία