farmaka_farmakeia
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Ο ΕΜΑ προειδοποιεί για φάρμακα γρίπης και κρυολογήματος μαζί - Έχουν καταγραφεί εγκεφαλοπάθειες

Σε επανεξέταση όλων των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία ψευδοεφεδρίνη, προχωρά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η εν λόγω ουσία, να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων πολύ σοβαρών νευρολογικών και αγγειακών διαταραχών.

Την ψευδοεφεδρίνη, η οποία λαμβάνεται από το στόμα, περιέχουν πολλά φάρμακα, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα, δραστικά συστατικά. Βρίσκεται σε αρκετά αντιπυρετικά φάρμακα.

Το κοινό ρινικό αποσυμφορητικό συνδυάζεται συχνά με άλλες ουσίες, προκειμένου να καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης, του κρυολογήματος ή των αλλεργιών.

Ο ΕΜΑ έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες, οι οποίες προέκυψαν μετά από αναφορές για μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι, μετά τη λήψη φαρμάκων που περιείχαν ψευδοεφεδρίνη, εκδήλωσαν σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) ή σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS) - καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Μετά από ανησυχίες, οι οποίες προέκυψαν μετά από αναφορές για μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι, μετά τη λήψη φαρμάκων που περιείχαν ψευδοεφεδρίνη, εκδήλωσαν σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) ή σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS), καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, και οι δύο αυτές καταστάσεις σχετίζονται με μειωμένη παροχή αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και επιπλοκές, σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς.

Ο πονοκέφαλος, η ναυτία αλλά και οι επιληπτικοί σπασμοί είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που σχετίζονται με τα δύο σύνδρομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη φέρουν γνωστό κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών ισχαιμικών επεισοδίων – παρενέργειες οι οποίες σχετίζονται με την ισχαιμία στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Όπως προσθέτει ο Οργανισμός, ήδη, οι σχετικές προειδοποιήσεις αναγράφονται στα φύλλα οδηγιών χρήσεων των φαρμάκων, ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας των συνδρόμων PRES και RCVS και των ενδείξεων των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα επανεξεταστούν.

Ο ΕΜΑ, στη συνέχεια, θα αποφασίσει για το εάν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, και ποια θα είναι αυτά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»