UNESCO: Το ένα τρίτο των μαθητών στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό
Ένα σχολείο στα τρία δεν έχει βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σχεδόν τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Και η πρόοδος που σημειώνεται είναι πολύ αργή

Το ένα τρίτο των παιδιών στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σχολείο του, κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο όχι μόνον στην υγεία των παιδιών αυτών, αλλά περιορίζει επίσης την ικανότητά τους για μάθηση, επισημαίνεται σε έκθεση της UNESCO που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν ένα σχολείο στα τρία δεν έχει πόσιμο νερό (...). Ένα σχολείο στα τρία δεν έχει βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σχεδόν τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Και η πρόοδος που σημειώνεται είναι πολύ αργή", επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο: "Έτοιμοι για μάθηση και ευημερία: υγεία στο σχολείο και διατροφή στον κόσμο".

"Τα παιδιά χωρών χαμηλού εισοδήματος είναι λιγότερο πιθανό να πηγαίνουν σε σχολεία που προσφέρουν αυτές τις βασικές υπηρεσίες και η κάλυψη είναι η χαμηλότερη στην υποσαχάρια Αφρική και στον Ειρηνικό", προστίθεται στην έκθεση.

Η έλλειψη αυτή υποδομών εμποδίζει τα σχολεία να προσφέρουν "ασφαλές περιβάλλον, που προστατεύει από τις ασθένειες, την COVID-19, τα παράσιτα, τα αναπνευστικά νοσήματα, την διάρροια", σημειώνει η Εμιλί Σιντανέρ, η συντονίστρια της έκθεσης αυτής της UNESCO, απαντώντας σε ερώτηση του AFP.

Αυτό αποτελεί κυρίως "πρόκληση" για τα κορίτσια, και ορισμένες φορές και τις διδάσκουσες, οι οποίες "δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τις ημέρες του κύκλου τους", κάτι το οποίο εμποδίζει "την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα κορίτσια", υπογραμμίζει η ειδική αυτή σε θέματα υγείας και σχολικής διατροφής.

Στο Μπουτάν, ένα τέταρτο των κοριτσιών δεν πάει σχολείο κάποιες φορές στη διάρκεια του κύκλου του, κάτι το οποίο επίσης συμβαίνει για ένα κορίτσι στα πέντε στην Ακτή Ελεφαντοστού και για ένα στα επτά στην Μπουρκίνα Φάσο, διευκρινίζει.

Ο αντίκτυπος είναι επίσης μεγάλος στον παιδικό υποσιτισμό, καθώς τα σχολεία που δεν έχουν πόσιμο νερό δεν μπορούν να μαγειρέψουν για τους μαθητές τους, επισημαίνει η Σιντανέρ.

"Υπάρχει ανάγκη να επενδυθούν περισσότερα στο νερό και στην υγιεινή", διότι αυτό επιτρέπει "ποιοτική μάθηση", τονίζει.

Αντιθέτως, καθώς η πείνα επιβαρύνει τη συγκέντρωση και την όρεξη για γνώση, "αν οι μαθητές δεν είναι υγιείς, δεν τρέφονται καλά και δεν προστατεύονται στο σχολείο, είναι ακόμη πιο δύσκολο γι'αυτούς να αποκτήσουν τις γνώσεις που μπορεί να τους μεταδώσει το σχολείο", καταλήγει η ειδική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές