Τα τρώμε τα ληγμένα τρόφιμα; Ποια είναι τα τρόφιμα χαμηλού και υψηλού κινδύνου για την υγεία μας;
Τι σημαίνουν οι διατυπώσεις «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «Κατανάλωση μέχρι»;

Τα τρώμε τα ληγμένα τρόφιμα; Στα τρόφιμα θα βρούμε δύο διατυπώσεις σχετικά με την ημερομηνία λήξης τους, διευκρινίζει ο καθηγητής Γιάννης Τσάκνης στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής: 

-Η ένδειξη ''ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ'' αναφέρεται στην ποιότητα και δείχνει την ημερομηνία, μέχρι την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξεως, υπό τον όρο όμως ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην ετικέτα και δεν έχει αλλοιωθεί η συσκευασία τους. Όμως, υπάρχει πιθανότητα το τρόφιμο να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.

-Η ένδειξη ''ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΧΡΙ'' αφορά την ασφάλειά τους και αναφέρεται σε τρόφιμα που διατηρούνται σε ψύξη ή σε κατάψυξη, είναι αποξηραμένα ή σε κονσέρβα και η κατανάλωσή τους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας (EFSA) πρέπει να γίνεται μέχρι την ημερομηνία λήξης, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Με την τοποθέτηση του προϊόντος στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του, μπορεί να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους.

-Τα τρόφιμα με βάση την επικινδυνότητά τους για την ανθρώπινη υγεία, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΑ): στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα πιο πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά κ.α. Τα τρόφιμα αυτά αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, αν δεν χρησιμοποιήσουμε τις ενδεικνυόμενες μεθόδους συντήρησης.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα χαμηλότερης επικινδυνότητας (πατάτες, μήλα κ.α), τα οποία μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα για αρκετό χρονικό διάστημα, αν τηρηθεί η απαιτούμενη συντήρηση.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα όπως η ζάχαρη, τα ξερά φασόλια, το αλεύρι κ.α., τα οποία συνήθως διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

-Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται μερικά τρόφιμα και ο συνήθης χρόνος συντήρησής τους:

ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ: γραβιέρα, γκούντα, κεφαλοτύρι, τσένταρ κλπ, συνήθως είναι ασφαλή ακόμη και αν έχουν λίγη μούχλα – κόβουμε το μουχλιασμένο κομμάτι και το πετάμε.

-ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ: τα τυριά αυτά είναι πιο ευαλλοίωτα σε σχέση με τα σκληρά τυριά (ανθότυρο, κατίκι και cottage) και προσβάλλονται ευκολότερα από τα βακτήρια όταν ανοιχτούν οι συσκευασίες τους, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε μια εβδομάδα, εάν εμφανιστεί μούχλα τα πετάμε.

-ΓΑΛΑ: μέχρι και 4 ημέρες από την ημερομηνία λήξης είναι ασφαλές, όμως το ξινισμένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπισκότα κέικ κλπ.

-ΓΙΑΟΥΡΤΙ: μπορεί να καταναλωθεί και μετά την ημερομηνία λήξης, εάν δεν έχει μουχλιάσει.

-ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: το ωμό διατηρείται στο ψυγείο για μια ημέρα, ενώ το μαγειρεμένο μέχρι και 5 ημέρες. Όμως αν εμφανίσει άσχημη μυρωδιά ή λασπώδη υφή το πετάμε.

-ΑΥΓΑ: σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-25 oC μέχρι 28 ημέρες, ενώ στο ψυγείο πολύ περισσότερο.

-ΚΡΕΑΣ: το φρέσκο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για μία ημέρα, το μαγειρεμένο γύρω στις 6 ημέρες, όμως όταν μυρίσει ή κολλάει το πετάμε.

-ΣΚΛΗΡΟ ΣΑΛΑΜΙ: διατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα στο ψυγείο, εάν εμφανιστεί μούχλα, κόβουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και το πετάμε.

-ΜΠΕΪΚΟΝ: θεωρείται ασφαλές για περίπου 7 ημέρες από το άνοιγμα της συσκευασίας.

-ΨΩΜΙ: δεν το τρώμε όταν εμφανιστεί μούχλα, στην κατάψυξη συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: εάν είναι αποθηκευμένο σε σκιερό και δροσερό μέρος, είναι ασφαλές για περισσότερο από 1 χρόνο, αλλά με την πάροδο του χρόνου και να ανέβει μερικά δέκατα η οξύτητά του δεν κινδυνεύουμε.

-ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ: στο ψυγείο μπορεί να συντηρηθούν μέχρι μια εβδομάδα από την ημέρα που ανοίχτηκαν.

Καθηγητής Γιάννης Τσάκνης στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι ήταν ο «παιδοτρίβης» στην Αρχαία Ελλάδα;

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταυτότητα
Προσωπικός Αριθμός: Από 6 Νοεμβρίου 2025 ξεκινά η αυτόματη απόδοση του σε πολίτες χωρίς αίτηση
Στόχος του μέτρου είναι ο πολίτης να διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης, ο οποίος θα αντικαθιστά την ανάγκη χρήσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμού...
Προσωπικός Αριθμός: Από 6 Νοεμβρίου 2025 ξεκινά η αυτόματη απόδοση του σε πολίτες χωρίς αίτηση
Νέες ταυτότητες ID1
Ξεχάστε τις παλιές ταυτότητες για ταξίδια στην Ευρώπη – Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα «ID1»
Από το καλοκαίρι του 2026, οι παλιές αστυνομικές ταυτότητες δεν θα ισχύουν για ταξίδια στην Ε.Ε. – Ο πλήρης οδηγός για την έκδοση του νέου δελτίου...
Ξεχάστε τις παλιές ταυτότητες για ταξίδια στην Ευρώπη – Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα «ID1»
kathigitis mathimatika pinakas kimolia mathites taxi sxoleio
Ένα σχολικό ημερολόγιο που τα έχει όλα: Αργίες, γιορτές, δραστηριότητες και διακοπές
Το νέο σχολικό ημερολόγιο 2025-2026 είναι πλέον γνωστό και περιλαμβάνει όλες τις ημερομηνίες που πρέπει να γνωρίζουν γονείς, μαθητές και...
Ένα σχολικό ημερολόγιο που τα έχει όλα: Αργίες, γιορτές, δραστηριότητες και διακοπές