Thumbnail
Η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Μερικές φορές η τοποθέτηση όλων των απαραίτητων προϊόντων στο ψυγείο φαίνεται όνειρο απατηλό, καθώς καταλήγουμε να σπρώχνουμε με μανία την πόρτα για να κλείσει.

Όμως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν γίνει σωστή οργάνωση των τροφίμων, χωρίς κόπο, αλλά με σωστό πλάνο.

Το realsimple.com, προτείνει μερικούς έξυπνους τρόπους για να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να μπορείτε να βρείτε τα πράγματα γρήγορα και εύκολα.

Ομαδοποίηση

Για να είναι ένα ψυγείο λειτουργικό για όλους στο σπίτι ξεχωρίζουμε και τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες σε κάθε ράφι. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δεν χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

Τοποθέτηση σε τάπερ

Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα, όπως μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε, σε πιάτα ανοιχτά στο ψυγείο. Πάντα τοποθετούμε σε τάπερ ή φροντίζουμε έστω να είναι καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη. Έτσι δεν μεταφέρονται οσμές ή υγρά από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Γενικά είναι καλύτερο και πιο πρακτικό να βάζουμε όλα τα τρόφιμα σε διάφανα τάπερ ή δοχεία αποθήκευσης παρά να γεμίζουμε τα ράφια με σακούλες και σακουλάκια.

Ξεκαθάρισμα

Ανά διαστήματα ελέγχουμε και ξεκαθαρίζουμε το ψυγείο από προϊόντα που ενδεχομένως έχουν λήξει ή από τρόφιμα που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε. Αυτό το ξεκαθάρισμα μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνεται πριν επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε γρήγορα και σωστά τα καινούρια προϊόντα στο ψυγείο.

Ταξινόμηση τροφίμων μέσα στο ψυγείο

Στο πρώτο πάνω ράφι βάζουμε μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. το μεσημεριανό που περίσσεψε, ή προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Βέβαια δεν ξεχνάμε μόλις ανοίξουμε το προϊόν, π.χ. μια κονσέρβα, να μεταφέρουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο σε δοχείο που σφραγίζεται πολύ καλά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Στα ενδιάμεσα ράφια η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή. Οπότε εκεί φιλοξενούμε τυριά και αλλαντικά, τα λουκάνικα, το βούτυρο, τα αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.ο.κ. Επίσης διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.

Το χαμηλότερο ράφι, ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των φρουτολαχανικών, είναι συνήθως το ψυχρότερο σημείο του ψυγείου. Εκεί πρέπει να τοποθετούμε το νωπό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για αποφυγή επιμολύνσεων φροντίζουμε αυτά να είναι σε κλειστές συσκευασίες ή αν δεν είναι, να τα τυλίξουμε εμείς καλά σε μεμβράνη ή σακουλάκια τροφίμων. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι νωπό κρέας και ψάρι φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες.

Αυτά τα δύο πολύ ευρύχωρα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου προορίζονται από τον κατασκευαστή για τα φρούτα μας και τα λαχανικά. Είναι ένα σημείο με ιδανική θερμοκρασία και ιδανική υγρασία, για να μπορέσουν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό φρέσκα και αναλλοίωτα. Το tip που έχω να δώσω εδώ είναι να μην αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά μαζί στο ίδιο συρτάρι. Αρκετά φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια χημική ουσία που βοηθά στην ωρίμανσή τους, η οποία ωστόσο κάνει τα λαχανικά να σαπίζουν γρηγορότερα.

Στην πόρτα του ψυγείου έχουμε την υψηλότερη θερμοκρασία. Άρα εκεί θα μπουν τρόφιμα λιγότερο ευπαθή. Μπορούμε να βάλουμε: κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, αναψυκτικά ή χυμούς. Επίσης τουρσιά, ελιές αλλά και καφέ ή μπαχαρικά. Οτιδήποτε χρειάζεται δηλαδή ελαφρά ψύξη ή οτιδήποτε θέλουμε να διατηρήσει περισσότερο χρόνο τη γεύση και το άρωμά του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΡΙΖΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥ
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
Πατρινή, με έντονη καλλιτεχνική και κοινωνική δράση, αναλαμβάνει τον πιο εμβληματικό ρόλο του θεσμού
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
κληρονομικο
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλει φόρο σε ποσά κοινού λογαριασμού μετά τον θάνατο συγκαταθέτη, εφόσον προβλέπεται ρήτρα αυτόματης περιέλευσης...
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
νηπιαγωγος
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια
Μια νηπιαγωγός επέλεξε να έχει δίπλα της τους μαθητές της στον γάμο της, χαρίζοντας στη τελετή μοναδικές στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια