τρόφιμα
Ξέρετε ότι τα αναψυκτικά θα κρατήσουν το αέριό τους για χρόνια αν πρόκειται για κουτάκι, μέχρι ένα χρόνο σε γυάλινο μπουκάλι και μερικούς μήνες σε πλαστικό.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων δεν είναι πραγματικά ημερομηνίες λήξης, γράφει στους New York Times o Τζέιμς Κένζι Λόπεζ-Ολτ, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου The Food Lab: Better Home Cooking Through Science.

Όπως σημειώνει ο  Βαγγέλης Πρατικάκης στο in.gr οι ημερομηνίες λήξης «αποτελούν απλώς την καλύτερη εκτίμηση του παρασκευαστή για το πότε το προϊόν δεν θα βρίσκεται πλέον στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει» λέει.

Τα προϊόντα για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούμε:

Το ξύδι, το μέλι, η βανίλια και άλλα εκχυλίσματα, η ζάχαρη, το αλάτι, τα σιρόπια και η μελάσα διαρκούν «πρακτικά για πάντα» με ελάχιστες ποιοτικές μεταβολές. Οι νιφάδες βρώμης διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο.

Αλεύρι - ρύζι

Το άσπρο αλεύρι παραμένει ασφαλές για κατανάλωση όποια κι αν είναι η ηλικία του. Τα άλευρα ολικής άλεσης μπορεί όμως να αποκτήσουν μεταλλική γεύση ή οσμή σαπουνιού μέσα σε μερικούς μήνες.

Το άσπρο ρύζι επίσης κρατάει για χρόνια, ενώ το αναποφλοίωτο μόνο μερικούς μήνες.

Λίγους μήνες τείνουν επίσης να διαρκούν οι ξηροί καρποί.

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι οι μη κατεργασμένοι πόροι περιέχουν λίπη που ταγγίζουν.

Ψωμί

Το ψωμί από τον φούρνο πιθανότατα θα είναι μπαγιάτικο την επόμενη ημέρα και σύντομα ίσως αρχίσει να μουχλιάζει. Αντίθετα, τα ψωμιά που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ, τα οποία περιέχουν λίπη και συντηρητικά, παραμένουν μαλακά για εβδομάδες στο ψυγείο.

Όσπρια

Τα ξερά φασόλια και οι φακές παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση για πολλά χρόνια, με τον καιρό όμως σκληραίνουν και χρειάζονται περισσότερο μούλιασμα ή βράσιμο.

Αν δεν είστε σίγουροι πόσο παλιά είναι τα όσπρια, αποφύγετε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές με όξινα συστατικά όπως οι τομάτες.

Το οξύ αυξάνει σημαντικά το χρόνο που θα χρειαστεί για να μαλακώσουν τα όσπρια.

Μπαχαρικά

Η θεία σας που χρησιμοποιεί πιπέρια και ξερά μυρωδικά από τη δεκαετία του 1980 μάλλον δεν κινδυνεύει.

Με τον καιρό τα μπαχαρικά ξεθυμαίνουν, δεν είναι όμως επικίνδυνα.

Κονσέρβες

Ως γενικός κανόνας, τα αποστειρωμένα τρόφιμα σε μεταλλικές κονσέρβες διαρκούν περισσότερο από τα τρόφιμα σε βάζα ή πλαστικές συσκευασίες.

Εφόσον το δοχείο δεν εμφανίζει αλλοιώσεις όπως σκουριά ή φούσκωμα, και το περιεχόμενο δεν δείχνει αλλοιωμένο και δεν μυρίζει άσχημα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα σε κονσέρβα θα παραμείνουν αναλλοίωτα για χρόνια.

Η καλύτερη ένδειξη για την ασφάλεια της κονσέρβας είναι το «κουμπί» στο κέντρο του καπακιού, το οποίο φουσκώνει όταν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που παράγουν αέρια.

Τα αναψυκτικά θα κρατήσουν το αέριό τους για χρόνια αν πρόκειται για κουτάκι, μέχρι ένα χρόνο σε γυάλινο μπουκάλι και μερικούς μήνες σε πλαστικό.

Έλαια

Τα λάδια, ακόμα και τα μη ραφιναρισμένα που ταγγίζουν πιο εύκολα, διατηρούνται πρακτικά επ΄ αόριστον όταν αποθηκεύονται σε κλειστά δοχεία.

Όταν βρίσκονται σε ανοιχτά δοχεία η διάρκειά τους είναι μικρότερη, μπορεί όμως να παραταθεί αν κρατήσετε το δοχείο μακριά από τις εστίες της κουζίνας και άλλες πηγές θερμότητας.

Για να καταλάβετε αν το λάδι έχει χαλάσει, εμπιστευτείτε την όσφρησή σας. Το παλιό λάδι αποκτά μεταλλική οσμή ή μυρωδιά σαπουνιού. Το δε λάδι ελαιοκράμβης μπορεί να μυρίσει ψαρίλα.

Μπορείτε επίσης να τρίψετε μια σταγόνα λάδι ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Το ταγγισμένο λάδι θα είναι κολλώδες αντί λείο.

Αρτύματα και σάλτσες

Η μουστάρδα κρατάει για πάντα. Το κέτσαπ διαρκεί λιγότερο από ένα χρόνο πριν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, και πάλι όμως τρώγεται.

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, η μαγιονέζα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το ίδιο ισχύει για κάθε είδους σάλτσες.

Αβγά

Όλοι γνωρίζουμε πώς μυρίζουν τα χαλασμένα αβγά, οπότε εύκολα τα παίρνουμε χαμπάρι.

Πιθανότατα όμως δεν θα σας τύχει ποτέ. Τα αβγά διαρκούν το λιγότερο δύο μήνες εκτός ψυγείου, τουλάχιστον στις σωστές συνθήκες αποθήκευσης.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα