Μάτι
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Όταν ο σκοτεινός τουρισμός πάει πολύ λάθος, καταλήγει να βρίσκεται σε «ιερά» σημεία πόνου

Ο σκοτεινός τουρισμός, ή αλλιώς dark tourism, αποτελεί μία προσφιλή μόδα αρκετών χωρών, ενώ στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει εδραιωθεί, αλλά ούτε αποτελεί και γνωστό όρο στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Εντούτοις μία αρκετά περίεργη και ίσως επιφανειακή δήλωση έκανε σήμερα την εμφάνισή της, «δείχνοντας» ως σημείο σκοτεινού τουρισμού το Μάτι, ένα χώρο που πέθαναν δεκάδες άνθρωποι, δυνητικά ωθώντας τον να γίνει ένας τόπος εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου που ακόμα υφίσταται.

Τι είναι ο σκοτεινός τουρισμός

Γενικότερα χρησιμοποιώντας τον ώρα σκοτεινός τουρισμός (dark tourism) εννοούμε την προσέλκυση τουρισμού σε μέρη που έχουν συνδεθεί με τον θάνατο και την τραγωδία εν γένει, ενώ σημαντικός παράγοντας στα συγκεκριμένα σημεία πρέπει να είναι, όπως προτάθηκε πρόσφατα, η ιστορική τους αξία και όχι η «απτή σχέση» τους με τον ανθρώπινο πόνο και τις απώλειες ζωών.

Πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι ελκύονται στον συγκεκριμένο τουρισμό αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια της ανθρώπινης οδύνης, προσπαθώντας να μπουν στη θέση όσων έχασαν τη ζωή τους, ή απλά βρίσκονται εκεί για εκπαιδευτικούς λόγους και για ψυχαγωγία.

Τι ειπώθηκε

Στην ιστοσελίδα του fortunegreece.com, ένα ρεπορτάζ της Μαρίας Ακριβού αναφέρθηκε στο dark tourism, ενώ τόνισε και όσα δήλωσε η Ιωάννα Μυταφτσή, Υποψήφια Διδάκτωρ Ειδικών Μορφών Τουρισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια Θεματικής Ενότητας, Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Γραμματεία Παραγωγικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας για την αύξηση του ενδιαφέροντος για τους τόπους του σκοτεινού τουρισμού.

Μεταξύ άλλων η ίδια τόνισε πως με τη σωστή διαφήμιση και προώθηση η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας σκοτεινός τουριστικός προορισμός.

Στη συνέχεια, όμως, εντός του ρεπορτάζ αναφέρονται τα σημεία που θα μπορούσαν να αποκτήσουν την συγκεκριμένη ιδιότητα, «ως επισκέψιμοι τόποι που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λίστα για σκοτεινό τουρισμό είναι το σημείο δολοφονίας του Καποδίστρια, η Σπιναλόγκα, τα νησιά εξορίας Μακρόνησος – Γυάρος, το Πολυτεχνείο, ακόμη και η φωτιά στο Μάτι θα μπορούσε μελλοντικά να καταστεί σκοτεινός τουριστικός προορισμός».

Εδώ κανείς, εύλογα αναρωτιέται πώς και γιατί η φωτιά στο Μάτι θα έπρεπε να γίνει προορισμός σκοτεινού τουρισμού, καθώς αποτελεί ακόμα μία ενεργή υπόθεση που καθημερινά δικάζεται, ενώ δεν έχει κάποια ιστορική χροιά που θα μπορεί να αποτινάξει την τραγική έκφανση των 103 θανάτων και να της δώσει άλλο χαρακτήρα.

Η βάπτιση ενός τέτοιου χώρου σε dark tourism σημείο, μόνο χρήσιμο και αξιέπαινο δεν θα ήταν, καθώς οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζήσαντες θα βρισκόντουσαν μπροστά σε μία προσπάθεια αποκόμισης κέρδους με τον δικό τους πόνο και τις δικές τους βαθιά χαραγμένες αναμνήσεις.

Αν ανατρέξει κανείς στις μαρτυρίες που έρχονται καθημερινά στο φως από τη δίκη, θα κατανοήσει πως μία τέτοια δήλωση, πόσο μάλλον μία τέτοια πράξη, είναι ανεπίτρεπτη και σοκαριστικά κοντόφθαλμη, ισοπεδώνοντας το τι συνέβη, το πότε αλλά και το συναισθηματικό βάρος που θα επιφέρει στους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί.

Οι χώροι ανάπτυξης του σκοτεινού τουρισμού οφείλουν να χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η ιστορική τους σημασία, αλλά και η χρονική απόσταση που τα χωρίζει από το σήμερα.

Το Μάτι θα αποτελεί πάντα ένα χώρο μνήμης και βαθιάς τραγωδίας, αλλά όχι τόπο ανίερης αισχροκέρδειας και οφείλει να αντιμετωπιστεί με «λεπτούς» χειρισμούς και σεβασμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»