οδυσσέας
Τι έχει γραφτεί για τους γιούς του και πώς πεθαίνει

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα και ο δρόμος τους προς την Ιθάκη είναι ευρέως γνωστές και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα ο Καβάφης, είχε γράψει και ποίημα για την επιστροφή του Οδυσσέα στο νησί του. Το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη» δημοσιεύτηκε το 1911 και ήταν εμπνευσμένο από τις περιπέτειες του Οδυσσέα.  Αμέτρητες εμπειρίες, χαρές και λύπες, αντιξοότητες και πολλά άλλα. Το ποίημα, όπως και η Οδύσσεια έχουν διαβαστεί, ερμηνευτεί και αναλυθεί από χιλιάδες συγγραφείς ανά την υφήλιο.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη σκότωσε τους μνηστήρες, ξανάγινε βασιλιάς, βρέθηκε και πάλι με την γυναίκα του, την Πηνελόπη, γνώρισε το γιο του Τηλέμαχο. Και κάπως έτσι τελειώνει η περιπέτεια και η Οδύσσεια του Ομήρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr

H συνέχεια

Δεν φαίνεται ότι ο Όμηρος συνέθεσε άλλο έπος αν και του αποδίδονται ορισμένα έργα. Όμως, σύμφωνα με την Τηλεγόνεια νεότερο ποίημα του επικού κύκλου και συνέχεια της Οδύσσειας, οι εξελίξεις ήταν δραματικές. Ως ποιητής του φερόταν ο Ευγάμμων ο Κυρηναίος ή (σπανιότερα) ο Κιναίθων ο Λακεδαιμόνιος.

Σύμφωνα με την Χρηστομάθεια του Πρόκλου, τμήμα σώζεται στη βιβλιοθήκη του Φωτίου, η οποία έχει αμφισβητηθεί καθώς ο Πρόκλος δεν είχε άμεση πρόσβαση στα έπη τα οποία περιέγραφε, αλλά μόνον σε επιτομές και σχόλια προγενέστερων συγγραφέων,  η Τηλεγόνεια αναφέρει ότι πως μετά την μνηστηροφονία και την ταφή των νεκρών ο Οδυσσέας θυσίασε στις Νύμφες και αναχώρησε για την Ήλιδα. Ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη, αλλά πολύ σύντομα έφυγε για την Θεσπρωτία.

Στη Θεσπρωτία παντρεύτηκε την βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη και έκανε μαζί της ένα γιό, τον Πολυποίτη. Μετά τον θάνατο της Καλλιδίκης, βασιλιάς των Θεσπρωτών έγινε ο Πολυποίτης και ο Οδυσσέας ξαναγύρισε στην Ιθάκη. Είδε για πρώτη φορά τον μικρότερο του γιο, τον Πολιπόρθη, που η Πηνελόπη είχε γεννήσει όσο αυτός έλειπε μακριά.

Ο άγνωστος Τηλέγονος

Ο Τηλέγονος (αυτός που γεννήθηκε μακριά) δεν αναφέρεται από τον Όμηρο, αλλά από τον Ησίοδο. Μόλις ο Τηλέγονος ενηλικιώθηκε, η Κίρκη (ή θεά Αφροδίτη) τον έστειλε να βρει τον πατέρα του Οδυσσέα. Εκείνη την εποχή ο Τειρεσίας είχε βγάλει χρησμό στον Οδυσσέα ότι θα πεθάνει «εξ αλός» (που εξηγείται με δύο τρόπους: είτε «θα πεθάνει έξω από τη θάλασσα» είτε «από τη θάλασσα»).

Στην Ιθάκη όταν ο Τηλέγονος κατέφθασε, νόμιζε ότι ήταν στην Κέρκυρα, άρχισε λεηλασίες στο νησί. Ο Οδυσσέας προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά ο Τηλέγονος στην μάχη τον πλήγωσε θανάσιμα.

Στη συνέχεια μαζί με το άψυχο σώμα του πατέρα του, τον ετεροθαλή αδελφό του Τηλέμαχο και την Πηνελόπη κατέφυγαν στο μαγικό νησί της Κίρκης. Η Κίρκη τους έκανε αθάνατους, εκτός από τον νεκρό Οδυσσέα.

Ο Τηλέγονος παντρεύτηκε την Πηνελόπη, ο Τηλέμαχος την Κίρκη, και η Τηλεγόνεια τελείωνε με τον ευφάνταστο αυτόν τρόπο.

Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι ένα μέρος της Τηλεγονείας, αυτό που μιλά για τις περιπέτειες του Οδυσσέα στην Θεσπρωτία, προερχόταν μάλλον από ένα παλαιότερο χαμένο έπος, την Θεσπρωτίδα.

Η χαμένη τραγωδία του Σοφοκλή (Οδυσσεύς ακανθόπληξ)

Σε αυτήν, ο Οδυσσέας στο μαντείο της Δωδώνης, ενημερώνεται από χρησμό ότι είναι καταδικασμένος να σκοτωθεί από τον γιο του. Εικάζει ότι ο χρησμός εννοεί τον Τηλέμαχο, τον οποίο και εξορίζει σε γειτονικό νησί. Ο Τηλέγονος, φθάνοντας στην Ιθάκη, πλησιάζει τη βασιλική κατοικία του Οδυσσέα αλλά οι φρουροί, που δεν τον γνωρίζουν, δεν του επιτρέπουν να τον δει.

Ο Οδυσσέας ενημερώνεται πως τον αναζητά ο γιός του και νομίζοντας ότι επέστρεψε ο Τηλέμαχος βγαίνει να συγκρουστεί. Εκεί συγκρούεται με τον Τηλέγονο, ο οποίος δεν τον γνωρίζει και τον σκοτώνει με δόρυ που η αιχμή του ήταν από «άκανθα» (αγκάθι) σαλαχιού (γι αυτό και Οδυσσεύς «ακανθόπληξ»). Ο Οδυσσέας, πριν πεθάνει κατήγγειλε την ψεύτικη προφητεία, αφού δεν γνώριζε ότι ο Τηλέγονος ήταν γιος του.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα