Αργινούσες
Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψαν το «χαμένο» νησί της ναυμαχίας των Αργινουσών

Το 2015, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και γεωφυσικών ανακαλύπτουν το «χαμένο» νησί της μάχης των Αργινουσών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Το συγκεκριμένο νησί, γνωστό ως «Κάνη» ή «Κάναι» έχει αναφερθεί στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία από τον Ξενοφώντα, όπως αναφέρει το maxmag.gr.

Ο Στράβωνας αναφέρει: «Ειτ’ εν εκατόν σταδίοις η Κάνη, το άνταιρον ακρωτήριον τω Λεκτώι και ποιούν τον Αδραμυττηνόν κόλπον, ου μέρος και ο Ελαιτικός. Εστι Κάναι δε πολίχνιον Λοκρών εκ του Κύνου κατά τα άκρα της Λέσβου τα νοτιώτατα κείμενον […]».

Αργινούσες

Η τοποθεσία του νησιού

Δέκα χιλιόμετρα νότια του Ντικιλί, δίπλα στο χωριό Μπαντεμλί (Αμυγδαλεώνας), βρισκόταν η αρχαία πόλη Κάναι. Σύμφωνα με πηγές, στο λιμάνι αυτό βρήκε καταφύγιο ο ρωμαϊκός στόλος στον πόλεμο εναντίον του Αντίοχου των Σελευκιδών (192-199 π. Χ.). Το λιμάνι αυτό λέγεται πως βρισκόταν ανάμεσα σε δύο νησιά, τα σημερινά Garip και Kalem. Υπήρχε, όμως, βορειότερα ένα ακόμα νησί, το οποίο συνδεόταν με την περίφημη Ναυμαχία των Αργινουσών.

Ο αρχαιολόγος, Φίλιξ Πίρσον, διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε: «Πριν ξεκινήσουμε την έρευνα, δεν ήμασταν καν σίγουροι αν ήταν εδώ οι Αργινούσες νήσοι ή όχι. Το στενό μεταξύ αυτού του νησιού και της ηπειρωτικής γης γέμισε με προσχώσεις και δημιουργήθηκε μια χερσόνησος. Αυτό το μέρος ήταν σταθμός μεταξύ σημαντικών διαδρομών που οδηγούσαν στη Λέσβο, στο Αδραμύττιο και στην Πέργαμο».

Αργινούσες

Ναυμαχία των Αργινουσών: Πύρρειος νίκη των Αθηναίων

Κατά τα τέλη του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 406 π. Χ. έλαβε χώρα η Ναυμαχία των Αργινουσών μεταξύ οκτώ Αθηναίων στρατηγών που ηγούνταν 155 τριηρών, εναντίον 120 τριηρών του Σπαρτιάτη Καλλικρατίδα.

Ο Καλλικρατίδας ήθελε να επιτεθεί τη νύχτα, όμως αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι το ξημέρωμα λόγω καταιγίδας. Άφησε, λοιπόν, πενήντα πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ώστε να ελέγχει τις κινήσεις του Κόνωνα – επικεφαλής των Αθηναίων. Λόγω της αριθμητικής υπεροχής των Αθηναίων, οι Σπαρτιάτες αναγκάστηκαν σε υποχώρηση. Οι Αθηναίοι έπρεπε τώρα να επιλέξουν μεταξύ της διάσωσης των συμπατριωτών τους (ναυαγών και νεκρών) και της καταδίωξης του σπαρτιατικού στόλου. Επέλεξαν το δεύτερο.

Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Αθηναίων και πρόταση συνθηκολόγησης από τη Σπάρτη, η οποία, όμως, απορρίφθηκε. Τούτο συνέβη επειδή η συνθηκολόγηση προϋπέθετε πολλά νησιά του Αιγαίου και πόλεις της Ιωνίας να παραμείνουν στην πελοποννησιακή συμμαχία. Επιπλέον, η νίκη αμαυρώθηκε και οι νικητές Αθηναίοι στρατηγοί καταδικάστηκαν σε θάνατο, καθώς δεν μπόρεσαν να διασώσουν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλεξαν τις σορούς των συμπολεμιστών τους. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε εγκληματική παράλειψη.

Οι Αργινούσες σήμερα

Οι Αργινούσες νήσοι (γνωστές ως Νήσοι Γκαρίπ στα τουρκικά) απέχουν μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Οι αρχαίες ιστορικές πηγές ανέφεραν την ύπαρξη τριών νήσων, ωστόσο όμως, η ακριβής τοποθεσία του τρίτου ήταν – μέχρι τώρα – άγνωστη. Τα ονόματα Αργινούσες και Αργέννουσα προέρχονται από το αρχαιοελληνικό «αργινόεις, αργεννόεις», που σημαίνει «αυτός που λάμπει φωτεινά».

Έπειτα από ανασκαφές και μελέτες, οι ερευνητές τελικά ανακάλυψαν πως μια χερσόνησος της περιοχής ήταν κάποτε νησί. Υπολογίζεται ότι κάπου στα τέλη του Μεσαίωνα, η στεριά ενώθηκε με το νησί λόγω διάφορων σεισμών και προσχώσεων. Σημαντικά ήταν και τα ευρήματα των αρχαιολόγων, οι οποίοι έφεραν στο φως απομεινάρια ενός αρχαίου λιμανιού της Ελληνιστικής περιόδου.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι Αργινούσες ήταν στην αρχαιότητα σημαντικό κέντρο στους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, διότι βρίσκονταν κοντά σε μεγάλα λιμάνια όπως της Λέσβου, του Αδραμυτίου στον Ελλήσποντο και της Ελαίας.

Πηγές

  • Η Ναυμαχία των Αργινουσών. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org (τελευταία προβολή 28/11/2020 στις 14:30).
  • An Entire Ancient Island Has Been Rediscovered in The Aegean. Ανακτήθηκε από Sciencealert.com (τελευταία προβολή 28/11/2020 στις 14:40).
  • Το ακρωτήριο Καναί, το νησί Αργενούσα και η σχέση του με την ναυμαχία των Αργινουσών. Ανακτήθηκε από Emprosnet.gr (τελευταία προβολή 28/11/2020 στις 15:00). 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα