Έντονη ομίχλη κατέκλυσε τα νότια της Βρετανίας, ακυρώνοντας πτήσεις με θερμοκρασίες ρεκόρ. Tο θερμόμετρο έφτασε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ακόμη και τους -8,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υδράργυρος στο αεροδρόμιο του Χίθροου έπεσε στους -8,4 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα την ακύρωση δεκάδων πτήσεων.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σημειώνεται ότι το Met Office εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ομίχλη από τα μεσάνυχτα έως τις 11 το πρωί για τη νοτιοανατολική Αγγλία και μεγάλο μέρος του Λονδίνου. Η ειδοποίηση προειδοποιεί ότι «η παγωμένη ομίχλη θα οδηγήσει σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης και θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο σε ορισμένες περιοχές». Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας με ελάχιστη θερμοκρασία -6 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο.

Περίπου 80 πτήσεις της British Airways αναγκάστηκαν να ακυρώσουν όπως και δεκάδες άλλες αεροπορικές εταιρείες, λόγω χαμηλής ορατότητας, καθώς το Χίθροου κατέγραψε την πιο κρύα νύχτα από το 2010, με τον υδράργυρο να πέφτει στους -8,4 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ήταν επίσης η ψυχρότερη νύχτα του Ιανουαρίου από το 1987, όταν είχαν καταγραφεί -9,1 βαθμοί Κελσίου.
Το Met Office εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ομίχλη κατά τη διάρκεια της νύχτας έως τις 11 το πρωί, καλύπτοντας τη νότια και ανατολική Αγγλία, καθώς οι εργαζόμενοι έδιναν μάχη με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν το πρωί της Δευτέρας.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι η χαμηλή ορατότητα θα μπορούσε να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες οδικές συνθήκες, με την παγωμένη ομίχλη να μπορεί να γίνει τόσο πυκνή που η ορατότητα θα μπορούσε να περιοριστεί δραματικά σε ορισμένα μέρη της χώρας.
Η British Airways δήλωσε: «Όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, το πρόγραμμά μας έχει επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες καιρικές συνθήκες παγωμένης ομίχλης που παρατηρούνται στο Λονδίνο».

Έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας
Εντωμεταξύ, εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών, για πρώτη φορά απόψε (23/1) θα ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «υπηρεσία ευελιξίας ζήτησης» από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης της εταιρείας National Grid, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του εθνικού δικτύου.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία προβλέπει έκπτωση για τα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή κατανάλωσης ρεύματος που θα κρατήσουν σβηστές τις ενεργοβόρες συσκευές τους μεταξύ 5μμ και 6μμ. Το πρόγραμμα θα ισχύσει έως το Μάρτιο.
Ενεργοβόρες θεωρούνται οι συσκευές όπως οι φούρνοι, τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια, τα πλυντήρια πιάτων, οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και οι οικιακοί φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
Η έκπτωση ανέρχεται στις τρεις λίρες ανά κιλοβατώρα που εξοικονομείται και υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να γλιτώσει για κάθε νοικοκυριό που έχει δηλώσει συμμετοχή έως και 100 λίρες συνολικά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 26 εταιρείες παροχής ενέργειας.
Η National Grid τόνισε πως η ενεργοποίηση του προγράμματος δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη έλλειψης αποθεμάτων ενέργειας, κάνοντας λόγο για «προληπτικά μέτρα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ
ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα
ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ
Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ