vretania
Έντονη ομίχλη στη Βρετανία -Ακυρώσεις πτήσεων και πολικό ψύχος

Έντονη ομίχλη κατέκλυσε τα νότια της Βρετανίας, ακυρώνοντας πτήσεις με θερμοκρασίες ρεκόρ. Tο θερμόμετρο έφτασε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ακόμη και τους -8,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υδράργυρος στο αεροδρόμιο του Χίθροου έπεσε στους -8,4 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα την ακύρωση δεκάδων πτήσεων. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το Met Office εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ομίχλη από τα μεσάνυχτα έως τις 11 το πρωί για τη νοτιοανατολική Αγγλία και μεγάλο μέρος του Λονδίνου. Η ειδοποίηση προειδοποιεί ότι «η παγωμένη ομίχλη θα οδηγήσει σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης και θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο σε ορισμένες περιοχές». Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας με ελάχιστη θερμοκρασία -6 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο.

vretania

Περίπου 80 πτήσεις της British Airways αναγκάστηκαν να ακυρώσουν όπως και δεκάδες άλλες αεροπορικές εταιρείες, λόγω χαμηλής ορατότητας, καθώς το Χίθροου κατέγραψε την πιο κρύα νύχτα από το 2010, με τον υδράργυρο να πέφτει στους -8,4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ήταν επίσης η ψυχρότερη νύχτα του Ιανουαρίου από το 1987, όταν είχαν καταγραφεί -9,1 βαθμοί Κελσίου.

Το Met Office εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ομίχλη κατά τη διάρκεια της νύχτας έως τις 11 το πρωί, καλύπτοντας τη νότια και ανατολική Αγγλία, καθώς οι εργαζόμενοι έδιναν μάχη με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν το πρωί της Δευτέρας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι η χαμηλή ορατότητα θα μπορούσε να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες οδικές συνθήκες, με την παγωμένη ομίχλη να μπορεί να γίνει τόσο πυκνή που η ορατότητα θα μπορούσε να περιοριστεί δραματικά σε ορισμένα μέρη της χώρας.

Η British Airways δήλωσε: «Όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, το πρόγραμμά μας έχει επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες καιρικές συνθήκες παγωμένης ομίχλης που παρατηρούνται στο Λονδίνο».

vretania

Έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Εντωμεταξύ, εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών, για πρώτη φορά απόψε (23/1) θα ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «υπηρεσία ευελιξίας ζήτησης» από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης της εταιρείας National Grid, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του εθνικού δικτύου.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία προβλέπει έκπτωση για τα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή κατανάλωσης ρεύματος που θα κρατήσουν σβηστές τις ενεργοβόρες συσκευές τους μεταξύ 5μμ και 6μμ. Το πρόγραμμα θα ισχύσει έως το Μάρτιο.
Ενεργοβόρες θεωρούνται οι συσκευές όπως οι φούρνοι, τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια, τα πλυντήρια πιάτων, οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και οι οικιακοί φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκπτωση ανέρχεται στις τρεις λίρες ανά κιλοβατώρα που εξοικονομείται και υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να γλιτώσει για κάθε νοικοκυριό που έχει δηλώσει συμμετοχή έως και 100 λίρες συνολικά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 26 εταιρείες παροχής ενέργειας.

Η National Grid τόνισε πως η ενεργοποίηση του προγράμματος δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη έλλειψης αποθεμάτων ενέργειας, κάνοντας λόγο για «προληπτικά μέτρα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...