παιδί σωλήνα
Σαν σήμερα, το 1982 γεννιέται στην Ελλάδα ένα θαύμα, το πρώτο «παιδί σωλήνα»

Σε ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα στις 20 Ιανουαρίου του 1982 γεννιέται το πρώτο «παιδί σωλήνα». Ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, έτσι το περιέγραψε ο Τύπος της εποχής.

Για το όνομα και το φύλλο του παιδιού, οι απόψεις διαφέρουν μεταξύ τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 41χρόνια και αποτελεί ένα θαύμα της ιατρικής επιστήμης.

Αποστόλης

Η πρώτη εκδοχή έχει να κάνει με ένα υγιέστατο αγοράκι που ονομάστηκε Αποστόλης.Οι γονείς του, μάλιστα είχαν μεταβεί στην Τήνο για να το βαφτίσουν, επειδή η μητέρα του, Ελένη Τσιρίγκα, το είχε «τάξει στη Μεγαλόχαρη», όταν δεν μπορούσε να κάνει παιδί.

Χριστίνα

Η δεύτερη εκδοχή και περισσότερο επικρατέστερη ήταν η μικρή Χριστίνα, η οποία γεννήθηκε με καισαρική τομή και ζύγιζε 3 κιλά και 100 γραμμάρια. Η Χριστίνα Ιορδανίδου ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως.

Η μητέρα της Στέλλα Ιορδανίδου προσπαθούσε για περίπου 10 χρόνια να μείνει έγκυος, μετά από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η έρευνά της την οδήγησε στην Αγγλία και στο εργαστήριο του Δόκτορος Πάτρικ Στέπτοου και αποφάσισε να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο, για την οποία υπήρχαν αντιρρήσεις τόσο από την εκκλησία όσο και από κύκλους της επιστημονικής κοινότητας.

Έξω από το νοσοκομείο είχαν συγκεντρωθεί οι δημοσιογράφοι της εποχής για να καλύψουν αυτό το ιατρικό θαύμα. Εκεί έδωσαν και τον όρο «παιδί σωλήνα».

Το πρώτο παιδί που ήρθε στον κόσμο με εξωσωματική γονιμοποίηση γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1978 στο νοσοκομείο Όλνταμ της Βρετανίας. Ήταν ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η Λουϊζ Μπράουν.

Στην Ελλάδα, ειδικότητα στα «παιδιά του σωλήνα» είχε το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμότητας του Μαιευτηρίου Αθηνών.

Σαράντα χρόνια μετά, η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως να τεκνοποιήσουν και να χαρίσουν ζωή στα παιδιά τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα