Σπίτια
Ηλεκτρονικά η δήλωση του φόρου κληρονομιάς- Καταβολή φόρου έως και σε 24 δόσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty αρχικές αλλά και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς έχουν πλέον όσοι κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως χρηματικά ποσά, μετοχές, αυτοκίνητα, έργα. 

Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις κληρονομιάς υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής myProperty, με εξαίρεση συγκεκριμένες δηλώσεις όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν ακίνητα εκτός Συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (Α. Π.Α.Α.).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε αναλυτικό οδηγό 78 ερωτήσεων - απαντήσεων προκειμένου να ξεδιαλύνει τις απορίες των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος κληρονομιάς βαρύνει τον κληρονόμο και καταβάλλεται σε έως 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις (ή έως 24 εφόσον πρόκειται για ανήλικο υπόχρεο), κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ (πλην της τελευταίας).

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση/έκδοση της πράξης μήνα και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των διμήνων που ακολουθούν.

Εάν ο υπόχρεος καταβάλει το σύνολο του φόρου μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης, έχει δικαίωμα έκπτωσης κατά ποσοστό 5%. Εάν ο φόρος που θα προκύψει είναι μικρότερος των 500 ευρώ το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση.

Αν η δήλωση αφορά μόνο κινητά και η καταβολή του φόρου δεν διασφαλίζεται, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών ημερών από τη βεβαίωση ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση εντός 30 ημερών χωρίς έκπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έντυπη μορφή εξακολουθούν να υποβάλλονται, είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου», ενδεικτικά:

  • Οι δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός Α.Π.Α.Α.
  • Οι δηλώσεις αναβολής φορολογίας.
  • Οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά και δεν διασφαλίζεται η πληρωμή του φόρου από την περιουσία του υπόχρεου κληρονόμου, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.
  • Οι δηλώσεις κληρονομιάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή στον ψιλό κύριο που έχει αγοράσει την ψιλή κυριότητα, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας, και:
  • Οι αρχικές δηλώσεις που η συνολική αξία του ενεργητικού κάθε δήλωσης υπολείπεται της συνολικής αξίας του παθητικού της ίδιας δήλωσης κληρονομιάς.

Δείτε τον πλήρη οδηγό της ΑΑΔΕ ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κακοκαιρια
Καιρός: Μπαράζ βροχών και καταιγίδων για τριήμερο – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα
Απαραίτητη η ομπρέλα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τις περιοχές που θα βρεθούν σε κλοιό καταιγίδων.
Καιρός: Μπαράζ βροχών και καταιγίδων για τριήμερο – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα