κυρά φροσύνη
Σαν σήμερα, το μακρινό 1801 πνίγεται στην λίμνη των Ιωαννίνων η μυθική μορφή της κυρά Φροσύνης

Η Κυρα-Φροσύνη όπως έγινε γνωστή, ή αλλιώς Ευφροσύνη Βασιλείου συνδέθηκε με την ιστορία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και βρήκε τραγικό τέλος της στις 11 Ιανουαρίου του 1801. Η ιστορία της τραγουδήθηκε σε δημοτικά τραγούδια αλλά έγινε και όπερα, μυθιστόρημα και ταινία.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον πνιγμό της κυρά Φροσύνης, που πήρε μαζί της και άλλες 16 κοπέλες. Ο πρώτος είναι ότι ο Αλή Πασάς αποφάσισε να τις εκτελέσει και να τις πνίξει στη λίμνη των Ιωαννίνων, επειδή ζούσαν ανήθικα και ήθελε να εξαλείψει την μοιχεία από μία κοινωνία μουσουλμανική. Κάτι το οποίο ιστορικά δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και ταίριαζε στην κατάσταση της εποχής εκείνης.

Η άλλη εκδοχή είναι πιο γνωστή και περισσότερο αποδεκτή. Η κυρά Φροσύνη, κάποια στιγμή φέρεται να απέκτησε ερωτικό δεσμό με τον πρωτότοκο γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ, ηλικίας 32 ετών τότε. Ο έμπορος σύζυγός της έλειπε εκείνη την εποχή στη Βενετία. Η ζήλια της συζύγου του Μουχτάρ φαίνεται πως επέδρασε επίσης καθοριστικά στην απόφαση του Αλή Πασά για αυτήν την εκτέλεση.

Έτσι όταν μία μέρα έλειπε ο γιος του σε πολεμική εκστρατεία στην Αδριανούπολη, ο Αλή Πασάς πρότεινε στην όμορφη κοπέλα να παρατήσει τον γιό του και να γίνει δική του ερωμένη. Η Φροσύνη αρνήθηκε και ο Αλή την απήγαγε και την έφερε στο χαρέμι του στις 10 Ιανουαρίου 1801.

Το «όχι» της Φροσύνης εξόργισε τον δυνάστη, ο οποίος την καταδίκασε σε θάνατο, επειδή σύναψε σχέσεις με τον γιο του Μουχτάρ. Έτσι, την επομένη, 11 Ιανουαρίου, οι στρατιώτες του Αλή Πασά έδεσαν την Φροσύνη και άλλες 16 γυναίκες και τις πέταξαν στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Ο θρύλος λέει ότι τα άψυχα κορμιά τους ξεβράστηκαν και ενταφιάστηκαν από τους οικείους τους, όμως πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμα βρίσκονται στο βυθό της Παμβώτιδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panelladikes_exetaseis.jpg
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
Πανελλήνιες 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα: Το αποτέλεσμα είναι να  καταπνίγεται ο αυθορμητισμός και να εθίζονται οι μαθητές στην ανειλικρίνεια και την...
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
εξετάσεις 30.jpg
Πανελλήνιες 2023: Πως υπονομεύεται ο Μπρεχτ στο θέμα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ
Γιατί άραγε επιλέξατε το ποίημα του Μπρεχ «Καταφύγια για τη νύχτα», ένα ποίημα που είναι  καταπέλτης ενάντια  στην φιλανθρωπία,  ποίημα που γράφτηκε...
Πανελλήνιες 2023: Πως υπονομεύεται ο Μπρεχτ στο θέμα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ