κυρά φροσύνη
Σαν σήμερα, το μακρινό 1801 πνίγεται στην λίμνη των Ιωαννίνων η μυθική μορφή της κυρά Φροσύνης

Η Κυρα-Φροσύνη όπως έγινε γνωστή, ή αλλιώς Ευφροσύνη Βασιλείου συνδέθηκε με την ιστορία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και βρήκε τραγικό τέλος της στις 11 Ιανουαρίου του 1801. Η ιστορία της τραγουδήθηκε σε δημοτικά τραγούδια αλλά έγινε και όπερα, μυθιστόρημα και ταινία.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον πνιγμό της κυρά Φροσύνης, που πήρε μαζί της και άλλες 16 κοπέλες. Ο πρώτος είναι ότι ο Αλή Πασάς αποφάσισε να τις εκτελέσει και να τις πνίξει στη λίμνη των Ιωαννίνων, επειδή ζούσαν ανήθικα και ήθελε να εξαλείψει την μοιχεία από μία κοινωνία μουσουλμανική. Κάτι το οποίο ιστορικά δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και ταίριαζε στην κατάσταση της εποχής εκείνης.

Η άλλη εκδοχή είναι πιο γνωστή και περισσότερο αποδεκτή. Η κυρά Φροσύνη, κάποια στιγμή φέρεται να απέκτησε ερωτικό δεσμό με τον πρωτότοκο γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ, ηλικίας 32 ετών τότε. Ο έμπορος σύζυγός της έλειπε εκείνη την εποχή στη Βενετία. Η ζήλια της συζύγου του Μουχτάρ φαίνεται πως επέδρασε επίσης καθοριστικά στην απόφαση του Αλή Πασά για αυτήν την εκτέλεση.

Έτσι όταν μία μέρα έλειπε ο γιος του σε πολεμική εκστρατεία στην Αδριανούπολη, ο Αλή Πασάς πρότεινε στην όμορφη κοπέλα να παρατήσει τον γιό του και να γίνει δική του ερωμένη. Η Φροσύνη αρνήθηκε και ο Αλή την απήγαγε και την έφερε στο χαρέμι του στις 10 Ιανουαρίου 1801.

Το «όχι» της Φροσύνης εξόργισε τον δυνάστη, ο οποίος την καταδίκασε σε θάνατο, επειδή σύναψε σχέσεις με τον γιο του Μουχτάρ. Έτσι, την επομένη, 11 Ιανουαρίου, οι στρατιώτες του Αλή Πασά έδεσαν την Φροσύνη και άλλες 16 γυναίκες και τις πέταξαν στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Ο θρύλος λέει ότι τα άψυχα κορμιά τους ξεβράστηκαν και ενταφιάστηκαν από τους οικείους τους, όμως πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμα βρίσκονται στο βυθό της Παμβώτιδας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα