Σπέτσες
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αττική βρίσκεται ένα νησί που προσφέρεται για διακοπές όλο τον χρόνο

Οι Σπέτσες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Το νησί ονομαζόταν Πιτυούσα στην αρχαιότητα, καθώς διαθέτει πολλά πεύκα, αλλά πήρε το σημερινό του όνομα την εποχή της Ενετοκρατίας, λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών πάνω στο νησί (isola di spezie, δηλαδή νησί των αρωμάτων).

Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική με νεοκλασικά σπίτια. Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες.

Σήμερα, οι Σπέτσες αποτελούν ιδανικό προορισμό για μικρές αποδράσεις όλο τον χρόνο.

Ξενάγηση στο νησί

Το λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο, υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821

Έπειτα μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το νεοκλασικό αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι. Κατά καιρούς φιλοξένησε το δημαρχείο, τη γαλλική οικογένεια βαρόνων Ρότσιλδ, ενώ λειτούργησε και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Έπειτα κάντε μια στάση στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ξεχωρίζει το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.

Αξίζει επίσης να δείτε το Δημαρχείο, με τον όμορφο κήπο και τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά καθώς και την πλατεία Ρολογιού, που πήρε το όνομά της από το ρολόι της. Κοντά στη Ντάπια αξίζει και μια στάση στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, του πρώτου κυβερνήτη του νησιού, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Θα δείτε αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού, μεταξύ των οποίων και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 (τη σημαία της Επανάστασης, την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας καθώς και όπλα και προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων).

Μετά την περιήγησή σας στο μουσείο Μέξη, κάντε μία βόλτα από τη Ντάπια με κατεύθυνση προς το Παλαιό Λιμάνι, ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο. Είναι περίπου 2 χλμ. απόσταση, αξίζει όμως τον κόπο. Θα εντυπωσιαστείτε από τα καπετανόσπιτα σκαρφαλωμένα σε σημεία ψηλότερα από τον παραδοσιακό πέτρινο δρόμο, με τους όμορφους κήπους όπου κυριαρχούν τα περίτεχνα πέτρινα σχέδια (δελφίνια και άγκυρες είναι τα πλέον διαδεδομένα). Από τον παραλιακό δρόμο, ένα στενό μονοπάτι οδηγεί στη Μονή του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε περίπου στις αρχές του 18ου αιώνα και στο καμπαναριό του υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821. Τέλος, επισκεφθείτε την Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, η οποία φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνελεύσεις σχολείων και σωματείων καθώς και συνεδρίων.

Κάνοντας μια βόλτα προς την ανατολική πλευρά του νησιού, απαραίτητη είναι η επίσκεψή σας στην Αναργύρειο-Κοργιαλένειο Σχολή, με το πλούσιο ιστορικό αρχείο. Ιδρύθηκε το 1927 από τον Σωτήριο Ανάργυρο και λειτούργησε μέχρι το 1983 ως οικοτροφείο, σύμφωνα με τα πρότυπα των διάσημων Βρετανικών Σχολείων Eaton και Harrow, αναδεικνύοντας φημισμένους επιστήμονες, πολιτικούς και καλλιτέχνες. Αποτέλεσε έμπνευση για τη νουβέλα του John Fowles “Ο Μάγος”, ο οποίος μάλιστα δίδαξε σε αυτό. Σήμερα, το νεοκλασικό αυτό οικοδόμημα χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής συνεδρίων καθώς και διοργανώσεων πολιτιστικού / ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η βόλτα σας μπορεί να ολοκληρωθεί στους ταρσανάδες, τα παραδοσιακά Σπετσιώτικα ναυπηγεία. Θα βρεθείτε εκεί περπατώντας κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, κάτω από τα αρχοντικά των καραβοκύρηδων προς το Παλιό Λιμάνι. Οι ταρσανάδες ξεπροβάλλουν σαν ανοιχτό μουσείο της παμπάλαιας ξυλοναυπηγικής τέχνης που χάρισε στο νησί μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του. Η παραδοσιακή τέχνη των Σπετσιωτών καραβομαραγκών μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο. Σήμερα λειτουργούν 10 ναυπηγεία στο νησί και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς τους τεχνίτες επί το έργον. Το ξύλο μουσκεύεται σε θαλασσινό νερό για να γίνει πιο ανθεκτικό και όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο ναυπήγησης.

Σε μικρή απόσταση από τα ναυπηγεία, θα βρείτε το Φάρο των Σπετσών. Αξίζει να περπατήστε έως εκεί. Η θέα είναι υπέροχη όπως και οι κήποι τριγύρω που στολίζονται με τα γλυπτά της διάσημης γλύπτριας Ναταλίας Μελά, προσδίδοντας μία νότα ιδιαίτερης ομορφιάς σε αυτό το άκρο του νησιού. Ο φάρος χτίστηκε εκεί το 1837, βρίσκεται σε λειτουργία από τότε και είναι ένας από τους παλαιότερους στην Ελλάδα, μαζί με αυτόν της Τζιάς. Αυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος και πρωτολειτούργησε το 1885.

Επίσης, εάν ο καιρός το επιτρέπει, προτείνεται μια βουτιά στη σπηλιά του Μπεκίρη, στην παραλία των Αγίων Αναργύρων (13 χλμ. Α). Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των αγωνιστών του 1821 αλλά και ως κινηματογραφικό σκηνικό σε μια από τις πιο τρυφερές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου, στην ταινία “Τζένη Τζένη” με τον Μπάρκουλη και την Καρέζη. Σύμφωνα με το θρύλο όποιος πιει νερό από την πηγή που βρίσκεται σε αυτή ο έρωτάς του θα κρατήσει για πάντα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα