Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Έρχεται ισχυρή αύξηση μισθών το 2023
Οι μισθοί θα καταγράψουν ισχυρή αύξηση βραχυπρόθεσμα λόγω του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» μέσα στη χρονιά, ξεπερνώντας τις ιστορικές αναφορές και ακυρώνοντας εν μέρει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει εκτροχιαστεί από το 2021, σύμφωνα με άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Η αύξηση των μισθών στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων αναμένεται ότι θα είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο του νομισματικού θεσμού.

Η αύξηση αυτή θα αντανακλά «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, επισημαίνουν.

Στην ευρωζώνη, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε το Δεκέμβριο κάτω από το συμβολικό όριο του 10% έπειτα από ενάμισι χρόνο συνεχών αυξήσεων.

Όμως εξαιτίας της υπονόμευσης των μισθών από τις τιμές, σήμερα «οι πραγματικοί μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί» απ' ό,τι το 2019, «πριν από την πανδημία» της Covid-19, εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό της ετήσιας πραγματικής ανόδου των μισθών ήταν αρνητικό, στο -5,2% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το άρθρο τους.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα συνδικάτα «να απαιτήσουν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις στους επόμενους κύκλους διαπραγματεύσεων», ιδιαίτερα στους τομείς με χαμηλούς μισθούς, προσθέτουν οι συντάκτες.

Στη Γερμανία, το συνδικάτο Verdi των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών ζητεί αυτή τη στιγμή αύξηση κατά 15% των μισθών των περίπου 160.000 εργαζομένων της γιγάντιας ταχυδρομικής υπηρεσίας Deutsche Post και κατά 10,5% για τους 2,5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους και των κοινοτήτων.

Οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, εκτιμά η EKT.

Οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Μεσοπρόθεσμα μια «πίεση προς τα κάτω» θα επηρεάσει και πάλι την αύξηση των μισθών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου της ΕΚΤ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φωτογραφία της Γης από το Διάστημα
«Sea the Curve»: Οι μαθητές απέδειξαν στην πράξη ότι η Γη είναι σφαιρική
Πώς 60 σχολεία και 15 ελληνόκτητα πλοία «γκρεμίζουν» τις θεωρίες περί επίπεδης Γης αναβιώνοντας τη μέθοδο του Ερατοσθένη
«Sea the Curve»: Οι μαθητές απέδειξαν στην πράξη ότι η Γη είναι σφαιρική
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Θεοδωρικάκος: «Θα παρθούν πρόσθετα μέτρα, με προβληματίζει το θέμα του diesel»
Στα χαρακώματα το οικονομικό επιτελείο για το ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Κλειδώνουν» νέες παρεμβάσεις για το diesel
Θεοδωρικάκος: «Θα παρθούν πρόσθετα μέτρα, με προβληματίζει το θέμα του diesel»
Μεσολόγγι
Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας στα εγκαίνια της έκθεσης για την Έξοδο του Μεσολογγίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
«Ας κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του Μεσολογγίου. Όχι μόνο ως μνήμη, αλλά ως οδηγό. Γιατί η ιστορία δεν είναι μόνο αυτό που συνέβη· είναι και αυτό που...
Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας στα εγκαίνια της έκθεσης για την Έξοδο του Μεσολογγίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
kafsonas.jpg
Ακραία ζέστη μέσα στο Μάρτιο: Καμπανάκι για το κλίμα στις ΗΠΑ
Πρωτοφανής καύσωνας: Έως και 43°C μέσα στον Μάρτιο  Θερμοκρασίες έως και 17 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα – Οι επιστήμονες «δείχνουν» την...
Ακραία ζέστη μέσα στο Μάρτιο: Καμπανάκι για το κλίμα στις ΗΠΑ