κατώτατος μισθός
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο νέος κατώτατος μισθός, μπορεί να φτάσει και κοντά στα 780€

Θα αυξηθεί από 5,5% έως 9,5%, ο κατώτατος μισθός την 1η Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας καθορισμού του ύψους των αμοιβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), ενώ στο αισιόδοξο σενάριο θα φτάσει κοντά στα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).

Η επίσπευση της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ώστε οι αυξήσεις να είναι γνωστές πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προσδιόρισε την ημερομηνία ισχύος του νέου μισθού στην 1η Απριλίου.

Τρίτη αύξηση

Έτσι εντός του τρέχοντος μηνός δρομολογείται η διαδικασία καθορισμού της τρίτης αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο και να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα φέρει στη Βουλή τροπολογία, που θα προβλέπει τις νέες ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ειδικά για το 2023, αφού ο ισχύον νόμος προβλέπει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Η διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών πάνω από τα 751 ευρώ και κοντά στα 800 ευρώ μηνιαίως, αποτελούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας.

Έκπληξη στις αυξήσεις

Προσφάτως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας μίλησε «για εκπλήξεις» στο ποσοστό της αύξησης, που θα διαμορφώσουν το μισθό κοντά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (αυτό προσδιορίζεται κοντά στα 780 ευρώ).

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης αποφεύγει να αναφερθεί σε ποσοστά υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τη νόμιμη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ των υψηλών αυξήσεων συνηγορούν και τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα μεγέθη του οποίου λαμβάνονται υπόψη στην διαδικασία διαμόρφωσης του νέου μισθού. Σύμφωνα με αυτά η χώρα μας το 2023 θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης (1,8%), ενώ ο πληθωρισμός θα είναι γύρω στο 5%.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) του Αλέξη Τσίπρα
Αλέξης Τσίπρας: «Παρα-ΕΥΠ» με σφραγίδα και χρηματοδότηση Πιερρακάκη καταγγέλλει η ΕΛΑΣ
Το υπουργείο του χρηματοδότησε με 40 εκατ. ευρώ το παράνομο λογισμικό, καταγγέλλει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Αλέξης Τσίπρας: «Παρα-ΕΥΠ» με σφραγίδα και χρηματοδότηση Πιερρακάκη καταγγέλλει η ΕΛΑΣ
Μετσόβιο
Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων
Μαζικό φοιτητικό κάλεσμα για την υπόθεση εκκένωσης της κατάληψης Αρχιτεκτονικής – Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2/6
Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων
Αντρέας Εμπειρίκος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μια βαθιά υπαρξιακή επιλογή στην πρεμιέρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της...
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης