κ. Μαρούσης
Σαν σήμερα, το 1991 τα ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα σε πυροσβέστες και καθυστερούν στη διάσωση ανθρώπων

Η κατάσταση τον χειμώνα του 1991 ήταν τεταμένη, με διάφορες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης και νέα μέτρα, υπήρχαν αντιδράσεις παντού. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

Στις 8 Ιανουαρίου στην Πάτρα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας του κυβερνώντος τότε κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, επιτίθενται στους καταληψίες του 3ου λυκείου με στόχο να ανοίξουν το σχολείο. Ακολουθεί συμπλοκή ανάμεσα στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δέχθηκε χτύπημα με σιδηρολοστό στο κεφάλι και σωριάστηκε νεκρός.

Μετά τη δολοφονία του Τεμπονέρα η κατάσταση ήταν έκρυθμη, διαδηλώσεις και καταλήψεις αλληλεγγύης «έπνιγαν» τις αστικές πόλεις, ζητώντας δικαίωση για το χαμό του εκπαιδευτικού. Για ένα διήμερο πραγματοποιούνται μικρές ή μεγάλες πορείες που σχεδόν όλες καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στις 10 Ιανουαρίου 1991 πραγματοποιείται μια τεράστια διαδήλωση στην Αθήνα (οι εκτιμήσεις τότε έκαναν λόγο για 100.000 κόσμο). Τα επεισόδια γρήγορα γενικεύονται και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ένα από τα εκατοντάδες δακρυγόνα που ρίχτηκαν κατά των διαδηλωτών προκάλεσε πυρκαγιά στη διασταύρωση της οδού Θεμιστοκλέους με την Πανεπιστημίου, στο βιβλιοχαρτοπωλείο Λίβα η οποία εξαπλώθηκε στο κτίριο του «Κ. Μαρούση».Στο κτίριο βρισκόντουσαν άτομα μέσα, τα οποία προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 4 άτομα, τα οποία πέθαναν είτε από ασφυξία είτε από εγκαύματα.

Η επέμβαση της πυροσβεστικής

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δέχονται εξίσου επίθεση με χημικά, κάνοντας την διάσωση αδύνατη και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Την ημέρα εκείνη περισσότερα από 40 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία.

Όταν η πυρκαγιά σβήσει μετά τα μεσάνυχτα θα ανασυρθούν νεκροί από ασφυξία ο 32χρονος επιχειρηματίας Περικλής Ρεπάκης, ο 57χρονος δικηγόρος Μανόλης Κοντόπουλος, ο 59χρονος χρυσοχόος Ιωάννης Νεμετζίδης κι ένα, αγνώστων στοιχείων μέχρι σήμερα, νεαρό άτομο.

Οι πορείες διαμαρτυρίας, καταλήψεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής θα συνεχιστούν για τα επόμενα 24ωρα έως ότου ο τότε υπουργός Παιδείας Γιώργος Σουφλιάς θα ανακοινώσει ότι αποσύρονται τα νομοσχέδια που είχαν προκαλέσει εξαρχής την αντίδραση του κόσμου.

Παρά τις δεκάδες επώνυμες καταθέσεις για την αλόγιστη χρήση χημικών από τις δυνάμεις καταστολής, που προκάλεσε την πυρκαγιά στο κτίριο του «Κ. Μαρούση», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι τα δακρυγόνα που έριξαν τα ΜΑΤ είχαν παραγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιούνταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η υπηρεσιακή Ένορκη Διοικητική Εξέταση έκλεισε την υπόθεση κάνοντας λόγο για «εμπρησμό του κτιρίου από αναρχικούς».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά