ψηλορείτης
Σαν σήμερα, πριν από 2 χρόνια μια παρέα 5 ατόμων ξεκίνησαν να ανέβουν το βουνό του Ψηλορείτη, γύρισαν μόνο οι τέσσερις 

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιανουαρίου του 2021, όταν μια παρέα πέντε ατόμων από το Ηράκλειο, θέλησε να ανέβει το βουνό και να φτάσει στην κορυφή του Ψηλορείτη. Οι αναβάσεις βουνών στην Ελλάδα, δυστυχώς, θεωρούνται όχι και τόσο επικίνδυνες, οπότε πολλές φορές άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και έχουν τραγική κατάληξη.

Τα πέντε, λοιπόν άτομα αποφάσισαν να πάνε εκδρομή σε ένα βουνό, το οποίο λόγω της χρονικής περιόδου είχε κακές καιρικές συνθήκες και υψηλό ρίσκο κινδύνου, λόγω της έλλειψεις εμπειρίας.

Οι τρεις της παρέας αποχώρησαν νωρίς και επέστρεψαν στο καταφύγιο, λόγω του ότι νύχτωνε και οι κατάσταση ήταν επικίνδυνη. Οι δύο ορειβάτες, ηλικίας 20 και 21 χρονών κατάφεραν και έφτασαν σε μεγάλο υψόμετρο προς την κορφή του βουνού, όμως στην επιστροφή τους, η κατάβαση τους δυσκόλεψε λόγω κυρίως της ολισθηρότητας στο χιονισμένο μονοπάτι, με αποτέλεσμα στο μέσο της διαδρομής προς το σημείο εισόδου τους, στο Λάκκο Μυγερού πάνω από το χωριό Λειβάδια Μυλοποτάμου, να μην μπορούν να συνεχίσουν.

Εκεί ο ένας άνδρας 21 ετών, λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους έπεσε από σχετικά μεγάλο ύψος στην πλαγιά και έχασε τη ζωή του, ενώ ο άλλος 20 ετών τραυματίστηκε σε πολλά σημεία του σώματός του. Ο ίδιος προσπάθησε να ειδοποιήσει με το κινητό του για το που βρισκόντουσαν τα δύο άτομα, ώστε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Αργά το βράδυ βρέθηκε σε πρώτη φάση από την ΕΜΑΚο πρώτος ορειβάτης,  ο οποίος ήταν τραυματισμένος και σε σοκ λόγω ψύχους. Έπειτα από δύο σχεδόν ώρες εντόπισαν και τον δεύτερο νεαρό ορειβάτη ο οποίος όμως ήταν ήδη νεκρός.

Η ορειβασία και η αναρρίχηση, καθώς και η θέα των επιβλητικών βουνών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια υπόθεση με μειωμένο ρίσκο. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν βουνά με τόσο μεγάλα υψόμετρα και πολλές φορές ορειβάτες υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους, όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με διάφορα ατυχήματα σε βουνά. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι ομάδες διάσωσης στα βουνά είναι αρκετά ελλειπής και υποστελεχωμένες. Αυτο που χρειάζεται είναι η ομαλή συνύπαρξη και αρμονία μεταξύ του βουνού και του ορειβάτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα