Ποιοι πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους

Αυξήσεις στις συντάξεις θα δουν αρκετοί πολίτες από τον Ιανουάριο κιόλας του 2023, εκτός από εκείνους που έχουν προσωπική διαφορά.

Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αφορούν τόσο την εθνική όσο και την ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το τμήμα της εθνικής να διαμορφώνεται από 01/01/2023 από 384 σε 411 ευρώ για όσους έχουν 20 έτη στην ασφάλιση και σε 369 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη στην ασφάλιση.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία θα είναι διαρκής και πλέον για κάθε έτος από το 2024 και εφεξής, και οι συνταξιούχοι από 01/01/2023 θα έχουν αύξηση στην εθνική σύνταξη τους με βάση το μέσο όρο ΑΕΠ και πληθωρισμού. Επιπλέον ακόμα και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα αυξάνεται αφού θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πιο αναλυτικά, συνταξιούχοι με αίτηση απονομής σύνταξης έως 30 Νοεμβρίου 2022 που θα λάβουν την αύξηση θα λάβουν 7,75% από 1/1/2023 και θα την πληρωθούν αναδρομικά από τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο ισχύον νόμος ορίζει πως οι κύριες συντάξεις γήρατος και θανάτου καταβάλλονται από την 1η ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις καταλαμβάνουν – σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ – συντάξεις με έναρξη καταβολής μέχρι και 31/12/2022, προκύπτει πως η αύξηση 7,75% θα εφαρμοστεί σε συντάξεις που αντιστοιχούν σε αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν την αίτησή τους εντός Δεκεμβρίου δεν θα δουν αύξηση στο δικαιούμενο ποσό.

Ειδικότερα, όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν:

  • Αυξημένη εθνική σύνταξη 413,76 ευρώ (από 384 ευρώ σήμερα)
  • Ανταποδοτική σύνταξη χωρίς την αύξηση 7,75%, αλλά με πληθωρισμένες τις συντάξιμες αποδοχές με βάση τον πληθωρισμό του 2022 (9,9%).
  • Αντίθετα, όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός Νοεμβρίου και λογικά θα εκκαθαριστούν και θα πληρωθούν εντός του 2023, θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση του 2023 κατά 7,75% από την σύνταξη του Ιανουαρίου (που ήδη πληρώθηκε).

Συντάξεις χηρείας

Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Νοεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022.

Ωστόσο, εάν ο ο θάνατος επέλθει εντός του Δεκεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δούνε αύξηση, θα ωφεληθούν όμως από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία αφορά εισοδήματα από 1.000 ευρώ και πάνω μηνιαίως και κυμαίνεται από 2% έως 10% ανάλογα με το εισόδημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2023: Δέκα θέσεις Δευτεροβάθμιας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των προθεσμιών που έχει θέσει το...
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2023: Δέκα θέσεις Δευτεροβάθμιας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
viasmos-fovos-bullying
Ηράκλειο: Την Παρασκευή απολογείται ο 66χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου
Την Παρασκευή απολογείται ο 66χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου
Ηράκλειο: Την Παρασκευή απολογείται ο 66χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου