Συντάξεις: «Ποδαρικό» με αυξήσεις - Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά
Ποιοι πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους

Αυξήσεις στις συντάξεις θα δουν αρκετοί πολίτες από τον Ιανουάριο κιόλας του 2023, εκτός από εκείνους που έχουν προσωπική διαφορά.

Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αφορούν τόσο την εθνική όσο και την ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το τμήμα της εθνικής να διαμορφώνεται από 01/01/2023 από 384 σε 411 ευρώ για όσους έχουν 20 έτη στην ασφάλιση και σε 369 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη στην ασφάλιση.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία θα είναι διαρκής και πλέον για κάθε έτος από το 2024 και εφεξής, και οι συνταξιούχοι από 01/01/2023 θα έχουν αύξηση στην εθνική σύνταξη τους με βάση το μέσο όρο ΑΕΠ και πληθωρισμού. Επιπλέον ακόμα και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα αυξάνεται αφού θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πιο αναλυτικά, συνταξιούχοι με αίτηση απονομής σύνταξης έως 30 Νοεμβρίου 2022 που θα λάβουν την αύξηση θα λάβουν 7,75% από 1/1/2023 και θα την πληρωθούν αναδρομικά από τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο ισχύον νόμος ορίζει πως οι κύριες συντάξεις γήρατος και θανάτου καταβάλλονται από την 1η ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις καταλαμβάνουν – σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ – συντάξεις με έναρξη καταβολής μέχρι και 31/12/2022, προκύπτει πως η αύξηση 7,75% θα εφαρμοστεί σε συντάξεις που αντιστοιχούν σε αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν την αίτησή τους εντός Δεκεμβρίου δεν θα δουν αύξηση στο δικαιούμενο ποσό.

Ειδικότερα, όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν:

  • Αυξημένη εθνική σύνταξη 413,76 ευρώ (από 384 ευρώ σήμερα)
  • Ανταποδοτική σύνταξη χωρίς την αύξηση 7,75%, αλλά με πληθωρισμένες τις συντάξιμες αποδοχές με βάση τον πληθωρισμό του 2022 (9,9%).
  • Αντίθετα, όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός Νοεμβρίου και λογικά θα εκκαθαριστούν και θα πληρωθούν εντός του 2023, θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση του 2023 κατά 7,75% από την σύνταξη του Ιανουαρίου (που ήδη πληρώθηκε).

Συντάξεις χηρείας

Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Νοεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022.

Ωστόσο, εάν ο ο θάνατος επέλθει εντός του Δεκεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δούνε αύξηση, θα ωφεληθούν όμως από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία αφορά εισοδήματα από 1.000 ευρώ και πάνω μηνιαίως και κυμαίνεται από 2% έως 10% ανάλογα με το εισόδημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»