Χιόνια
Η ασυνήθιστη ζέστη και οι χιονοπτώσεις σύμφωνα με το meteo

Το 2022 αποτέλεσε σε επίπεδο θερμοκρασιών ακόμα μια θερμή χρονιά για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια των περισσότερων μηνών, με αποκορύφωμα τις περιόδους 22-23 Ιουνίου και 23-29 Ιουλίου, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ (23-25 Ιανουαρίου).

Ξεχωριστή θέση στα θερμοκρασιακά ρεκόρ του 2022 κατέχει το Λευκοχώρι Φθιώτιδας, όπου σημειώθηκαν ταυτόχρονα η μικρότερη ελάχιστη (-18,1 βαθμοί στις 26/01) και η μεγαλύτερη μέγιστη (42,1°C στις 23/06) του έτους, δημιουργώντας ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος μεγαλύτερο των 60 βαθμών Κελσίου.

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων τα πρωτεία μοιράστηκαν η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μαγνησία, με το μετεωρολογικό σταθμό στην Ασή Γωνιά Χανίων να καταγράφει ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 2.383 χιλιοστά. Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην Αττική, στη Νότια Βοιωτία και στη Βόρεια Κορινθία (αρνητικό ρεκόρ το Δερβένι με μόνο 171 χιλιοστά).

meteo_kairos

Πέραν των παραπάνω ρεκόρ, τα ακόλουθα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους κρίνονται ως αξιοσημείωτα:

- Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "ΕΛΠΙΣ" (23-25 Ιανουαρίου), ισχυρές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ενώ αρκετές περιοχές της Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολυήμερες διακοπές ρεύματος.

- Ο Μάρτιος κατά τις πρώτες του τρεις εβδομάδες ήταν εξαιρετικά ψυχρός, με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα στην Αττική σημειώθηκε χιονόπτωση κατά τα διαστήματα 10-12 Μαρτίου και 19-21 Μαρτίου.

- Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές στα ηπειρωτικά. Τον Ιούλιο πολλές βροχές εκδηλώθηκαν εκ νέου στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα.

- Την περίοδο 20-26 Αυγούστου κακοκαιρία πολύ μεγάλης διάρκειας έπληξε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, κάτι που είχε να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι 47 χρόνια (30/07 - 05/08/1975).

- Ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ ψυχρός στη Βόρεια Ελλάδα.

- Στις 15 Οκτωβρίου σφοδρές βροχοπτώσεις προξένησαν πλημμύρες και σημαντικές καταστροφές στην Κρήτη, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

- Ο Δεκέμβριος ήταν ασυνήθιστα θερμός σε ολόκληρη τη χώρα.

- Στις 24/01 στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν (2.090 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -19,8 °C, στις 26/01 στη δολίνη του Βαθύσταλλου Παρνασσού (1.780 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -28,6 °C, ενώ την ίδια ημέρα η ελάχιστη θερμοκρασία στη δολίνη της Κεχρωτής Μαινάλου (1.613 μέτρα) ήταν ίση με -29,2 βαθμούς Κελσίου.

- Οι σημαντικές βροχοπτώσεις που δέχτηκαν οι Κυκλάδες τον Αύγουστο, είχαν ως αποτέλεσμα να μη βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις ως προς τα ετήσια ύψη βροχής μετά από πολλά χρόνια.

- Από το σύνολο των κακοκαιριών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2022, δόθηκε όνομα σε οκτώ (Διομήδης, Ελπίς, Bianca, Φίλιππος, Genesis, Eva, Ariel, Gaia).

- Οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έως και το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου 200.000 στρέμματα, εκτάσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 46% της μέσης καμένης έκτασης στην χώρα κατά την περίοδο 2006-2021.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων - Πώς επηρεάζονται τα φιλολογικά μαθήματα και οι ίδιοι οι φιλόλογοι
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Επέτειος Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 52η Επέτειο του Πολυτεχνείου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
Αναλυτικά τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον ρόλο του σχολείου σήμερα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
εκπαίδευση
SUB.8: Το ΙΕΠ ορίζει Συμβούλους για τη μεγαλύτερη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χώρα
SUB.8-Δράσεις Κατάρτισης Εκπαιδευτικών: Ορίστηκαν οι Σύμβουλοι του ΙΕΠ για την υποστήριξη της Επιμόρφωσης
SUB.8: Το ΙΕΠ ορίζει Συμβούλους για τη μεγαλύτερη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χώρα