Τζάκι
Η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για να λυθεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης

Η μεγάλη ακρίβεια αναγκάζει πολλούς καταναλωτές στο να προσφύγουν σε επικίνδυνους για την υγεία τους τρόπους για να ζεσταθούν, καθώς αρκετοί καίνε ό,τι βρουν στο τζάκι τους. Κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά οι τιμές των σωματιδίων, κυρίως λόγω της καύσης ξυλείας. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ειδικά σε περίοδο ενεργειακής κρίσης και φτώχειας. Πρόκειται για μη οικονομική δυνατότητα να κάψει κάποιος πιο καθαρά καύσιμα. Αν δεν καίμε κανονικά ξύλα είναι πολύ χειρότερο όχι μόνο για τον αέρα έξω από το σπίτι μας, αλλά και για τον αέρα μέσα στο σπίτι μας. Ένα 50% του εξωτερικού αέρα περνάει μέσα. Σε ένα ανοιχτό τζάκι ένα μεγάλο ποσοστό των σωματιδίων περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού μας» δήλωσε στο Open ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να καίγεται πολλή ξυλεία σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή αυξάνει την αιθαλομίχλη. «Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι οι τιμές των σωματιδίων είναι 3-4 φορές πάνω από τις φυσιολογικές, μέχρι και 8 φορές, από τα λεπτά σωματίδια που είναι τα πιο τοξικά. Θέλει προσοχή» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και έκανε μία πρόταση για επίλυση του προβλήματος. «Χρειάζονται ενεργειακά τζάκια για όσους μπορούν και να στήνουμε τα ξύλα ώστε η φωτιά και ο αέρας να ξεκινάει από πάνω αι όχι από κάτω» τόνισε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυναίκα εκπαιδευτικός μπαίνει μέσα σε τάξη σχολείου
ΠΕΣΥΕ: Στο «σκοτάδι» οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης για τις επιμορφώσεις ΙΕΠ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ
«Εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται σε αντικείμενα που εμείς αγνοούμε» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Συμβούλων Εκπαίδευσης
ΠΕΣΥΕ: Στο «σκοτάδι» οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης για τις επιμορφώσεις ΙΕΠ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Instagram για την Πρωτομαγιά 2026
Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: «Πριν δούμε αν μας το φέρει ο Ακύλας, δείτε τι έχουμε φέρει εμείς για τους εργαζόμενους»
Eurovision και... εργασιακά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωτομαγιάτικο βίντεο για τον απολογισμό έργου
Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: «Πριν δούμε αν μας το φέρει ο Ακύλας, δείτε τι έχουμε φέρει εμείς για τους εργαζόμενους»
Στόχος επιθέσεων δύο πανεπιστημιακοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στόχος επιθέσεων πανεπιστημιακοί των ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στο νοσοκομείο ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ – Βανδαλισμοί από τον Ρουβίκωνα στο σπίτι καθηγήτριας του ΕΚΠΑ
Στόχος επιθέσεων πανεπιστημιακοί των ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη