ξύλα τζάκι
Ιδιαίτερη προσοχή στην αιθαλομίχλη από τα τζάκια, συνιστούν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου

Καθώς ο χειμώνας προχωράει και σε λίγο καιρό οι θερμοκρασίες θα πέσουν ακόμη περισσότερο, ακόμη και όσοι δεν έχουν προμηθευτεί καυσόξυλα θα σπεύσουν να το κάνουν. Τα πιο συνηθισμένα καυσόξυλα στο εμπόριο είναι η δρυς, η οξιά, το πεύκο και η ελιά, το καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά καύσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο γράφημα, το µέγιστο ποσό θερµότητας που παράγεται από µάζα 1kg ξηρού ξύλου που καίγεται πλήρως (θερµαντική αξία) κυµαίνεται µεταξύ 3.900–5.100 kcal/kg.

Εν τω μεταξύ, η σημαντική στροφή του κόσμου στην καύση ξύλου για οικιακή θέρμανση τον φετινό χειμώνα, θα επιβαρύνει σημαντικά περαιτέρω την ατμόσφαιρα της Αθήνας, αλλά και την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αν στραφούμε μαζικά στην καύση ξύλων για θέρμανση, προειδοποιούν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, θα αναπνεύσουμε πολύ περισσότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας.

ξύλα τζάκι

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά καυσόξυλων

Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων.

Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).

Ως «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών. Ως «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

Οι λιανοπωλητές αναρτούν πινακίδες σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε ευρώ/m3 στοιβαχτού ή σε ευρώ/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.α) που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση από απόσταση.

Οι ίδιοι οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου, αλλά και να εξασφαλίζουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.

Δεν επιτρέπεται η πώληση ή η δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα- πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), προς καύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα