seismos_euvoia
Προβληματισμός στους σεισμολόγους μετά τον νέο ισχυρό σεισμό στην Εύβοια. Τι προκαλεί ανησυχία. Τι λένε Λέκκας, Τσελέντης, Παπαδόπουλος

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη νέα δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, στις 22:06 τη νύχτα της Τρίτης. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με το evima.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, είπε ότι ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα, καθώς «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια».

 

«Έκπληξη» ο σεισμός για την περιοχή αυτή

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σεισμολόγοι ανέφεραν πως στο σημείο που εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν υπάρχει κάποιο εμφανές ρήγμα.

O σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι «στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη».

Και προσέθεσε: «Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις».

O ίδιος σεισμολόγος, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σημείωσε ακόμη ότι «το σημείο είναι κοντά στον Αλμυροπόταμο. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και, φυσικά, στην Εύβοια. Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπενθύμισε πως για τον πρωινό σεισμό στην Εύβοια είχε πει ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία. «Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία», έγραψε σε νέα του ανάρτηση.

«Σεισμός, Νέα Στύρα Εύβοιας. To πρωί έγραψα, «ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία». Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό έκανε σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ, στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πετρελαιο
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Η γεωπολιτική κρίση εκτόξευσε τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, την ώρα που πολίτες και οικονομίες πληρώνουν ακριβό τίμημα
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Κίνα στη Ζιμπάμπουε
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου ξεπερνά τις προβλέψεις, όμως η επιβράδυνση της ζήτησης και οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων δημιουργούν νέα...
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
ψαρια
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά
Η κουτσομούρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης – Πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, αλλά με εξαρτώμενη από την προέλευση ασφάλεια κατανάλωσης
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά