νοσοκομειο-σωτηρια
Σε 24ωρες απεργίες προχωρούν αυτή την εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητώντας να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βάζει τέλος στη δημόσια περίθαλψη

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν από αυτή την εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με το οποίο, όπως καταγγέλλουν, αλλάζει συθέμελα ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία πραγματοποιούν αύριο Δεύτερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή, την Τρίτη νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη και πανελλαδική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

Άνοιξε η κερκόπορτα

Οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλουν πως το νομοσχέδιο ανοίγει την κερκόπορτα για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα.

 

Το νομοσχέδιο για την υγεία περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών με αποτέλεσμα τα ιατρεία και τα χειρουργεία να περνούν ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα. Δεδομένων των ελλείψεων σε γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με έντεχνο τρόπο θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα και να χειρουργηθούν νωρίτερα.

«Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στα νοσοκομεία ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς» αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, ενώ και ιδιώτες γιατροί κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό.

 

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία και απογευματινών χειρουργείων - κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, όπου οι ασθενής θα πρέπει να πληρώσει - και εάν έχει την οικονομική δυνατότητα- για να χειρουργηθεί άμεσα, παρακάμπτοντας την πρωινή μεγάλη λίστα αναμονής.

Casus beli

Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης αλλά και η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Οι ενώσεις των νοσοκομείων αντιδρούν αφενός γιατί η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, αφετέρου γιατί το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας «ότι προκηρύσσονται θέσεις που οι γιατροί δεν τις επιλέγουν» είναι κίβδηλο, όπως υπογραμμίζουν, διότι οι προκηρύξεις είναι ελάχιστες μπροστά στα χιλιάδες κενά σε μόνιμους γιατρούς, την ίδια στιγμή που η ζωή των ασθενών παίζεται κορώνα-γράμματα με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα της υγείας.

Με τις ρυθμίσεις αυτές μπαίνει ουσιαστικά οριστικό τέλος σε μελλοντικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

«Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης. 

Αναφέρει επίσης πως «ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karistianou-sintagma
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών – Εμπλέκεται και απόστρατος αστυνομικός
«Θα προσέχεις το παιδί σου»: Σοβαρές απειλές καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η υπόθεση
sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς