nosokomeio-patras
Μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για χειρουργεία - εξετάσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών την Δευτέρα ενόψει της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή

Σε χορό κινητοποιήσεων μπαίνουν από την Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη με το οποίο αλλάζει συθέμελα ο δημόσιος χαρακτήρας της περίθαλψης των πολιτών. 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καθώς οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλουν πως το νομοσχέδιο ανοίγει την κερκόπορτα για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα.

Το νομοσχέδιο για την υγεία περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών με αποτέλεσμα τα ιατρεία και τα χειρουργεία να περνούν ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα. Δεδομένων των ελλείψεων σε γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με έντεχνο τρόπο θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα και να χειρουργηθούν νωρίτερα.

«Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στα νοσοκομεία ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς» αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, ενώ και ιδιώτες γιατροί κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό.

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία και απογευματινών χειρουργείων - κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, όπου οι ασθενής θα πρέπει να πληρώσει - και εάν έχει την οικονομική δυνατότητα- για να χειρουργηθεί άμεσα, παρακάμπτοντας την πρωινή μεγάλη λίστα αναμονής.

Casus beli

Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης αλλά και η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Οι ενώσεις των νοσοκομείων αντιδρούν αφενός γιατί η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, αφετέρου γιατί το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας «ότι προκηρύσσονται θέσεις που οι γιατροί δεν τις επιλέγουν» είναι κίβδηλο, όπως υπογραμμίζουν, διότι οι προκηρύξεις είναι ελάχιστες μπροστά στα χιλιάδες κενά σε μόνιμους γιατρούς, την ίδια στιγμή που η ζωή των ασθενών παίζεται κορώνα-γράμματα με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα της υγείας.

Με τις ρυθμίσεις αυτές μπαίνει ουσιαστικά οριστικό τέλος σε μελλοντικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

«Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης. 

Αναφέρει επίσης πως «ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους»

Κινητοποιήσεις

  • Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή
  • Τρίτη 29/11 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
  • Πέμπτη 1/12 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ κτλ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας