pvw kleinw rantevou gia tin triti dosi tou emvoliou
Η προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο έναντι της υπομετάλλαξης BQ1.1

Το νέο ενισχυμένο εμβόλιο της Pfizer που σχεδιάστηκε ώστε να στοχεύει τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον BA.4 και BA.5, φαίνεται να προστατεύει και έναντι των υπομεταλλάξεων BQ.1.1 και BQ.1.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα πρόσφατα δεδομένα.

Ένα μήνα μετά τη λήψη του δισθενούς αναμνηστικού εμβολίου, οι ενήλικες 55 ετών και άνω διαπιστώθηκε ότι είχαν εννιαπλάσια αύξηση των αντισωμάτων έναντι του BQ.1.1, δήλωσε η Pfizer σε δελτίο τύπου. Τα άτομα που έλαβαν άλλη μια δόση του αρχικού εμβολίου εμφάνισαν διπλάσια αύξηση των αντισωμάτων έναντι του BQ1.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δισθενές εμβόλιο προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων για όλες τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο, ανεξάρτητα από την προηγούμενη νόσηση από τον SARS-CoV-2.

Πώς προστατεύει το νέο εμβόλιο

Τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια περιέχουν δύο στελέχη εμβολίου, ένα για προστασία από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 και ένα άλλο που στοχεύει τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον.

Το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο λειτουργεί καλύτερα έναντι της BA.5, παράγοντας 13πλάσια αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, αναφέρει η εταιρεία.

Η Moderna ανέφερε στις 14 Νοεμβρίου ότι το δισθενές εμβόλιό της παρέχει προστασία έναντι του BQ.1.1 αλλά όχι τόσο όσο έναντι της υπομετάλλαξης BA.5.

Κατά την ανάπτυξη του δισθενούς εμβολίου, η BA.5 ήταν το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το προηγούμενο Σάββατο, η υπομετάλλαξη BA.5 αντιπροσώπευε περίπου το 24% των περιπτώσεων ενώ η BQ.1.1 αντιπροσώπευε το 24,2% και το BQ.1 το 25%.

Ο Peter Marks, διευθυντής του τμήματος εμβολίων του FDA, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικά τα ευρήματα της Pfizer και της Moderna.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάξιμος Χαρακόπουλος
Μητσοτάκης: Προτείνει τον Μάξιμο Χαρακόπουλο για Γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ μετά τον θάνατο του Απόστολου Βεσυρόπουλου
Η πρόταση Μητσοτάκη για τον Μάξιμο Χαρακόπουλο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα στις εσωκομματικές εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας και να...
Μητσοτάκης: Προτείνει τον Μάξιμο Χαρακόπουλο για Γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ μετά τον θάνατο του Απόστολου Βεσυρόπουλου
eap
ΕΑΠ: Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων φοιτητών
Σε εξέλιξη η εξέταση για το περιστατικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΕΑΠ: Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων φοιτητών