σούπερ μάρκετ, προϊόντα, καταναλωτές, αγορά, καλάθια, τιμές
Πέσαμε πάλι θύματα μίας πρωτοβουλίας για «καλό σκοπό»

Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε να συζητιέται το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα είχε στόχο, ας πούμε, να βοηθήσει οικονομικά τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις ανοδικές πορείες των τιμών που έφερε ξανά ο πληθωρισμός.

Εκ πρώτης όψεως έμοιαζε αισιόδοξο και όσοι ήταν αρκετά «αθώοι» πίστεψαν ότι όντως θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές στις τιμές και σημαντικό κέρδος για τον υπερχρεωμένο Έλληνα.

Φευ, διότι αυτό δε συνέβη από τη μέρα που μπήκε σε εφαρμογή...

Μικρά σήματα

Με μία απλή βόλτα στα σούπερ μάρκετ κανείς εντοπίζει με σοβαρή δυσκολία τα σήματα που υποδεικνύουν τα προϊόντα που ανήκουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», τα οποία και είναι μερικών εκατοστών, με μικρά γράμματα και τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να μην φαίνονται πολύ.

Η πρώτη απορία όλων των αγοραστών στα καταστήματα ακούγεται «μα πού είναι αυτά τα προϊόντα τέλος πάντων», κοιτάζοντας ανιχνευτικά τα ράφια και μην πιστεύοντας σε όσα βλέπουν, αντιλαμβανόμενοι πώς έπεσαν πάλι θύματα μίας ακόμη απάτης.

Οι τιμές «ψέματα»

Το πιο βασικό θέμα, όμως, δεν είναι τα ειδικά καρτελάκια που δεν φαίνονται, αλλά οι τιμές-απάτη που κάθε αλυσίδα έδωσε στα προϊόντα. 

Ένας προσεκτικός αγοραστής, που πραγματικά έχει ανάγκη, κάνει έρευνα αγοράς και ελέγχει τιμές και ως αποτέλεσμα δεν ξεγελιέται. Έτσι, όπως παρατηρείται πολλά προϊόντα είτε δεν είδαν μεγάλη πτώση τιμών, είτε καθόλου, είτε έγιναν τεχνητές αυξήσεις πριν την έναρξη του «καλαθιού», για να φανούν μετά σαν μειώσεις. Ό,τι συμβαίνει και στις εποχικές εκπτώσεις δηλαδή...

Για παράδειγμα, χαρτί κουζίνας δίνεται πλέον σε τιμή 70 λεπτά παραπάνω από όσο ήταν πριν ένα μήνα και αυτό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο, παρά μόνο ψήγμα του τι πραγματικά συμβαίνει.

Κοροϊδία αποτελεί και το γεγονός ότι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ήταν μέσα στο «καλάθι», παρότι τα συγκεκριμένα είναι ήδη σε χαμηλότερη τιμή από τα επώνυμα και συχνά βγαίνουν σε έκπτωση ή σε προσφορά.

Άρα για ποια οικονομική ελάφρυνση μιλάμε όταν κράτος και καταστήματα παίζουν με τη νοημοσύνη των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και χρηματικής δυσχέρειας;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα