Thumbnail
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη σύνταξη του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου

Στην τελική ευθεία προκειμένου να «κλειδώσουν» οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2023, εισέρχονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, με κύριο χαρακτηριστικό την ρευστότητα που υπάρχει στo διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα διατηρήσει το θετικό momentum και θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό μεταβολής της ελληνικής οικονομίας και το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 θα υπερβεί σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις. 

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο η εκτίμηση ήταν ότι η ανάπτυξη του 2022, θα κινούνταν στο 5,3%. Τραπεζικοί κύκλοι πάντως τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ για εφέτος πάνω από το 6%.

Την επόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το πώς θα κινηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά μία σειρά από σημαντικές μεταβλητές, οι οποίες θα μπορέσουν να συνθέσουν την τελική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Οι μεταβλητές αυτές έχουν να κάνουν με την πορεία των τιμών της ενέργειας, την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και την πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ. 

Αμέσως μόλις υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις, σε συνδυασμό και με τα δεδομένα που υπάρχουν από το εσωτερικό, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην οριστική σύνταξη του κειμένου που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, ο ρυθμός ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά κλειδώνει κοντά στο 2% και αυτό διότι η Ελλάδα έρχεται από μία πολύ καλή χρονιά, όπως είναι το 2022, με το ρυθμό ανάπτυξης να είναι αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η νέα πρόβλεψη θα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε στο προσχέδιο του Οκτωβρίου και εκτιμούσε την ανάπτυξη στο 2,1%. 

Βέβαια θα υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο που θα προβλέπει μικρή αύξηση του ΑΕΠ, στην περίπτωση που η Ευρωζώνη, θα περάσει σε ύφεση. Το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με την ευρωπαϊκή εδράζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική, μέσα από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό για την φετινή χρονιά, αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί, με την νέα πρόβλεψη να τον βλέπει στο περιοχή του 10%, από 8,8% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο. Επίσης αλλαγή επί τα χείρω, λόγω της διεθνούς συγκυρίας αναμένεται να υπάρξει στην πρόβλεψη για το πληθωρισμό του 2023. Έτσι αυτή θα υπερβεί το 3% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο και θα βρεθεί στην περιοχή του 5%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραπτός διαγωνισμός ΕΣΔι
Δικαστήρια: Ανοίγουν 289 μόνιμες θέσεις γραμματέων - Το χρονοδιάγραμμα (αποκλειστικό)
Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος διαγωνισμός της ΕΣΔι για δικαστικούς γραμματείς και πώς κατανέμονται οι 289 μόνιμες θέσεις
Δικαστήρια: Ανοίγουν 289 μόνιμες θέσεις γραμματέων - Το χρονοδιάγραμμα (αποκλειστικό)
ΟΑΕΔ: Κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές μέχρι τις 7 Ιανουαρίου
Προκρούστεια παιδεία: Όταν η εξοικονόμηση πόρων γίνεται πάνω στις πλάτες σχολείων και εκπαιδευτικών
Συγχωνεύσεις τμημάτων, καθυστερημένες προσλήψεις και αναπληρωτές σε αναμονή – το δημόσιο σχολείο δοκιμάζεται
Προκρούστεια παιδεία: Όταν η εξοικονόμηση πόρων γίνεται πάνω στις πλάτες σχολείων και εκπαιδευτικών
κατώτατος μισθός
Παράλληλη μισθοδοσία και σύνταξη: Πότε «καίγεται» ο συντάξιμος χρόνος – Τι έκρινε το ΝΣΚ με τη γνωμοδότηση 80/2025
Πότε η παράλληλη μισθοδοσία με σύνταξη ακυρώνει τον συντάξιμο χρόνο – Τι έκρινε η γνωμοδότηση 80/2025 του ΝΣΚ
Παράλληλη μισθοδοσία και σύνταξη: Πότε «καίγεται» ο συντάξιμος χρόνος – Τι έκρινε το ΝΣΚ με τη γνωμοδότηση 80/2025
εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
Οι 5+1 μεγάλες αλλαγές στην εργασία το 2026 – Δυσπιστία, απολύσεις, AI και μια μικρή ελπίδα
Τι αποκαλύπτει η διεθνής έρευνα της Glassdoor για το πώς θα δουλεύουμε, πόσο θα πληρωνόμαστε και πόσο ασφαλείς θα αισθανόμαστε μέσα στο 2026
Οι 5+1 μεγάλες αλλαγές στην εργασία το 2026 – Δυσπιστία, απολύσεις, AI και μια μικρή ελπίδα