ιλαρά
Ιλαρά: Αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών

Η ιλαρά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη… ακόμα και μοιραία, χωρίς το εμβόλιο. Τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των βρεφών που παρέλειψαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, μιας άκρως μεταδοτικής ασθένειας.

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ανθρώπινη ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια, τα οποία κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονία μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Στη διάρκεια του 34ου Παγκρήτιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που έγινε το σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, οι παιδίατροι έκρουσαν, μεταξύ άλλων, «καμπανάκι» στους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, μιας και - όπως τόνισαν - αυτή την περίοδο νούμερο ένα απειλή παγκοσμίως αποτελεί η ιλαρά.

Και ενώ οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να μην αμελούν τους τακτικούς εμβολιασμούς των παιδιών τους και κατά του κορονοϊού, κάποιοι από αυτούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, όχι μόνο δεν τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, αλλά «γυρίζουν» επιδεικτικά την «πλάτη» και στα γενικά εμβόλια, με την ιλαρά φέτος να αποτελεί νούμερο ένα απειλή.

Χαρακτηριστικά ο παιδίατρος από το Ρέθυμνο Νίκος Βαράκης τόνισε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη τα παρακάτω: «Το 2018, η κάλυψη της ιλαράς στην Ελλάδα ήταν στο 83% και για να έχουμε, αυτό που λέμε, την “ανοσία της αγέλης”, χρειαζόμαστε πάνω από 95%. Όμως τα πράγματα από τότε (δηλαδή από το 2018) έχουν επιδεινωθεί, παρότι δεν έχουμε ακόμα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι μόλις έρθει η ιλαρά στην Ελλάδα, θα βρει τον ανεμβολίαστο, αφού δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα προστασίας της αγέλης».

Πιο αναλυτικά, τα σωματικά αλλά κυρίως τα σοβαρά ψυχικά προβλήματα υγείας και δη οι κακοποιητικές συμπεριφορές που συχνά υφίσταται ένα παιδί ακόμα και στην εφηβεία είναι αυτά που μονοπωλούν - στην παρούσα φάση - το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών στη διάρκεια του Παγκρήτιου Παιδιατρικού Συνεδρίου.

Με απλά λόγια, οι παιδίατροι της Κρήτης κρούουν «καμπανάκι» στην Πολιτεία για την άμεση στήριξη της ελληνικής οικογένειας στον τομέα της πρόληψης, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και πρόεδρος της παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ελευθερία Παπαδοπούλου.

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να αποτελέσουμε πυλώνες τέτοιους που να βοηθήσουμε στην πρόληψη, αλλά και στο να προλαμβάνουμε ζητήματα, όπως η παιδική κακοποίηση, η απομόνωση που έχουν τα παιδιά μας και η ανάγκη να προστρέχουν σε εξαρτήσεις για να μπορούν να απομακρυνθούν από προβλήματα υγείας που έχουν», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαδοπούλου.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Όπως τόνισε η κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, πολλές φορές πίσω από τα σωματικά προβλήματα υγείας των παιδιών κρύβονται σοβαρά οικογενειακά ζητήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με δυσκολία, εξαιτίας της έλλειψης των καθ’ ύλην αρμόδιων δημόσιων δομών υγείας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συστηματική αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας για τα παιδιά στην Κρήτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!
Κάτω τα χέρια από τη συναδέλφους, Χρύσα Χοτζόγλου, Γιώργο Καββαδία. Δημήτρη Χαρτζουλάκη
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!