kriti_plimmires
Image Online | ΙΝΤΙΜΕ
Εικόνες καταστροφής από drone - Μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες

Σοβαρές καταστροφές άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην Κρήτη. Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία καταγράφονται εικόνες «βιβλικής καταστροφής», όπως φαίνεται και από το οπτικό υλικό από drone. Υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο δύο ανθρώπων βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει». Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».

Τέλος, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Τα μέτρα για τους πληγέντες

Κυβερνητικό κλιμάκιο έκανε αυτοψίες στην Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, δηλαδή στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Ηρακλείου της Κρήτης. Σε σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο Μαλεβιζίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε ότι θα δοθούν 6.000 ευρώ άμεσα σε κάθε πληγέντα στις συγκεκριμένες περιοχές και 400.000 στον δήμο Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.

Το κλιμάκιο που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές

Στις πληγείσες περιοχές έφτασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα φυσικών καταστροφών, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη.

Ακολούθως το κλιμάκιο θα μεταβεί στη Σητεία όπου και εκεί εντοπίστηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία, για να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών.

O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο».

«Από τις πρώτες στιγμές σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Είναι οι πρώτες αυτοψίες και καταγραφές που γίνονται αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τριαντόπουλος που επισήμανε ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα γίνει μέσα από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, τα νοικοκυριά θα στηριχθούν μέσα από το σχήμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη της οικοσκευής, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υπάρξει σε κτίρια, όπως και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στους αγρότες, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους.

«Έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, που επικέντρωσε στο στόχο, που δεν είναι άλλος, όπως είπε, από το «να φτάσουν στους πολίτες όσο πιο δίκαια και όσο πιο άμεσα γίνεται, οι αποζημιώσεις, η στήριξη της πολιτείας στους δικαιούχους».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές αναφέρθηκε τόσο στις καταγραφές από επιτροπές του δήμου για την καταγραφή των καταστροφών, όσο και της περιφέρειας για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών, για να δοθεί στήριξη» εξηγώντας ότι όσες συγκεντρώνονται θα μπορούν να προπορεύονται, προκειμένου να προχωράει η διαδικασία.

«Θα πρέπει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και κατά προτεραιότητα και η διαδικασία οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής» είπε ο κ. Τριαντόπουλος, που τη χαρακτήρισε ως βάση, πάνω στην οποία «δομούνται όλες οι άλλες ενέργειες στήριξης και αποκατάστασης».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας των υπηρεσιών δήμου, περιφέρειας με τα αρμόδια υπουργεία, εκφράζοντας τη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από την «γρήγορη καταγραφή ζημιών για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας