fortistes evropaiki enosi
Κοινός φορτιστής Type-C για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Με συντριπτική πλειοψηφία, με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, ψηφίστηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο νόμος που επιβάλλει κοινό φορτιστή σε όλες τις φορητές συσκευές.

Πλέον, έως το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ, θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt.

Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Επίσης, καθώς η ασύρματη φόρτιση διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθιερώσει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μέχρι το τέλος του 2024. Θα αποφευχθούν, έτσι, αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως το λεγόμενο φαινόμενο τεχνολογικού «εγκλωβισμού», δηλαδή η δημιουργία σχέσης εξάρτησης του καταναλωτή από μία μόνο εταιρεία.

Πέραν αυτού, ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Ετσι, οι αγοραστές θα έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν και νέο φορτιστή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές. Οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για πολιτικούς συμβιβασμούς, αλλά δείξαμε σήμερα ότι η ΕΕ δεν έχει στερέψει από ιδέες και λύσεις για να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων και να εμπνεύσει άλλα μέρη του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», δήλωσε ο Μαλτέζος εισηγητής Alex Agius Saliba.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα