Φόβοι για τα σχολικά κτήρια που δεν έχουν χτιστεί με αντισεισμικό κανονισμό

Ένα νέο σύστημα ειδοποίησης για τους σεισμούς αναμένεται να μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον τα σχολεία της Ελλάδας, το οποίο ανέπτυξε το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας προγράμματος «SAFESCHOOLS».

Τρωτά σε σεισμούς τα σχολικά κτήρια

Μάλιστα, το «Safeschools» ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο που έχουν χτιστεί με τον παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και ένα γυμνάσιο που χτίστηκε με τον πλέον πρόσφατο αντισεισμικό κανονισμό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής, ομ. καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης, είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το σχολικό κτιριακό απόθεμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχει κατασκευασθεί με τις υψηλότερες αντισεισμικές προδιαγραφές. Πολλά κτίρια έχουν κτισθεί πριν πολλές δεκαετίας με σαφώς υποδεέστερους αντισεισμικούς κανονισμούς, ενώ αρκετά από αυτά -ακόμη εν χρήσει- χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό. Αντιλαμβάνεσθε επομένως ότι θεωρητικά είναι τρωτά. Με αυτό δε θα ήθελα να μείνει η εντύπωση ότι κάθε παλαιό κτίσμα είναι εκ προοιμίου πολύ τρωτό. Πρέπει όμως να είναι γνωστό το επίπεδο της τρωτότητάς τους σε ενδεχόμενο σεισμό και αυτό είναι κάτι που εμμέσως επιτυγχάνεται με το πρόγραμμα SAFESCHOOLS. Συγκεκριμένα το κάθε σχολείο θα πρέπει να αποκτήσει μια «ταυτότητα τρωτότητας» και σε περίπτωση που η τρωτότητα είναι πολύ υψηλή τότε η αντοχή του θα πρέπει να αναβαθμισθεί, δηλαδή να ενισχυθεί».

Τι είναι το «Safeschools»

Το «Safeschools»  είναι ένα σύστημα που υπολογίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο -μερικά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της σεισμικής διάρρηξης- το επίπεδο των αναμενόμενων βλαβών στα σχολικά κτίρια από σεισμούς.

Το νέο σύστημα θα στέλνει ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του διευθυντή του σχολείου και στις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία θα περιλαμβάνει ηχητικό σήμα, όπως: «Επίκειται σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή σας. Το κτίριο του σχολείου αναμένεται να υποστεί ζημιές μεσαίας κλίμακας».

«Αυτό που διαφοροποιεί το «Safeschools» από άλλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ότι έχουμε ενσωματώσει στο λογισμικό του τα προφίλ των σχολικών κτιρίων – την ηλικία, την τυπολογία τους, τη μορφολογία του εδάφους όπου είναι χτισμένα κ.ο.κ. – ώστε το σύστημα να είναι εξαρχής ενημερωμένο για τον βαθμό τρωτότητας κάθε σχολείου σε περίπτωση μικρού, μεσαίου ή μεγάλου σεισμού» δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης.

«Ετσι, μέσα σε δύο-τρία δευτερόλεπτα κάνουμε εκτίμηση της πιθανής βλάβης, για την οποία ειδοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα ο υπεύθυνος του σχολείου, οι τοπικές αρχές και η Πολιτική Προστασία» επισήμανε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «σε ειδικό πίνακα που μπορεί να βρίσκεται στο δημαρχείο της εκάστοτε περιοχής θα αναρτώνται αυτομάτως όλα τα σχολεία με χρώμα πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο, ανάλογα με τον βαθμό της βλάβης που αναμένεται να υποστεί το καθένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές
Απρόκλητη επίδειξη αστυνομικής τρομοκρατίας σε ανήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς

Απίστευτο αλλά αληθινό!

Xωρίς λόγο και αιτία, μέλη μιας διμοιρίας MAT ζήτησαν ταυτότητα και  προέβησαν σε έλεγχο της...

Απρόκλητη επίδειξη αστυνομικής τρομοκρατίας σε ανήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς
oikonomou
Οικονόμου: Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές-«Δεν θα συνεργαστούμε με την Ελληνική Λύση»
«Δεν θα μας κατηγορήσει κανείς,  αν διεξαχθούν 2-3 μήνες πριν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Οικονόμου: Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές-«Δεν θα συνεργαστούμε με την Ελληνική Λύση»
Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: Εισαγγελική έρευνα για τον π. Αντώνιο και άλλους δέκα για τέσσερα κακουργήματα
Εισαγγελική έρευνα για τον πατέρα Αντώνιο και άλλους δέκα για τέσσερα κακουργήματα
Κιβωτός του Κόσμου: Εισαγγελική έρευνα για τον π. Αντώνιο και άλλους δέκα για τέσσερα κακουργήματα
ekpaideytikos, τάξη, άνθρωποι,
Νεοδιόριστοι: «Ημι-μόνιμο προσωπικό» αυτοί που κρατούσαν την εκπαίδευση όρθια
Είναι η γενιά εκπαιδευτικών που έχει κάνει τις περισσότερες σπουδές, έχει δώσει τις περισσότερες εξετάσεις και έχει αδικηθεί περισσότερο από κάθε άλλη
Νεοδιόριστοι: «Ημι-μόνιμο προσωπικό» αυτοί που κρατούσαν την εκπαίδευση όρθια