«Safeschools»: Νέο σύστημα ειδοποίησης των σχολείων για τους σεισμούς
Φόβοι για τα σχολικά κτήρια που δεν έχουν χτιστεί με αντισεισμικό κανονισμό

Ένα νέο σύστημα ειδοποίησης για τους σεισμούς αναμένεται να μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον τα σχολεία της Ελλάδας, το οποίο ανέπτυξε το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας προγράμματος «SAFESCHOOLS».

Τρωτά σε σεισμούς τα σχολικά κτήρια

Μάλιστα, το «Safeschools» ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο που έχουν χτιστεί με τον παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και ένα γυμνάσιο που χτίστηκε με τον πλέον πρόσφατο αντισεισμικό κανονισμό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής, ομ. καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης, είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το σχολικό κτιριακό απόθεμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχει κατασκευασθεί με τις υψηλότερες αντισεισμικές προδιαγραφές. Πολλά κτίρια έχουν κτισθεί πριν πολλές δεκαετίας με σαφώς υποδεέστερους αντισεισμικούς κανονισμούς, ενώ αρκετά από αυτά -ακόμη εν χρήσει- χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό. Αντιλαμβάνεσθε επομένως ότι θεωρητικά είναι τρωτά. Με αυτό δε θα ήθελα να μείνει η εντύπωση ότι κάθε παλαιό κτίσμα είναι εκ προοιμίου πολύ τρωτό. Πρέπει όμως να είναι γνωστό το επίπεδο της τρωτότητάς τους σε ενδεχόμενο σεισμό και αυτό είναι κάτι που εμμέσως επιτυγχάνεται με το πρόγραμμα SAFESCHOOLS. Συγκεκριμένα το κάθε σχολείο θα πρέπει να αποκτήσει μια «ταυτότητα τρωτότητας» και σε περίπτωση που η τρωτότητα είναι πολύ υψηλή τότε η αντοχή του θα πρέπει να αναβαθμισθεί, δηλαδή να ενισχυθεί».

Τι είναι το «Safeschools»

Το «Safeschools»  είναι ένα σύστημα που υπολογίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο -μερικά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της σεισμικής διάρρηξης- το επίπεδο των αναμενόμενων βλαβών στα σχολικά κτίρια από σεισμούς.

Το νέο σύστημα θα στέλνει ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του διευθυντή του σχολείου και στις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία θα περιλαμβάνει ηχητικό σήμα, όπως: «Επίκειται σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή σας. Το κτίριο του σχολείου αναμένεται να υποστεί ζημιές μεσαίας κλίμακας».

«Αυτό που διαφοροποιεί το «Safeschools» από άλλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ότι έχουμε ενσωματώσει στο λογισμικό του τα προφίλ των σχολικών κτιρίων – την ηλικία, την τυπολογία τους, τη μορφολογία του εδάφους όπου είναι χτισμένα κ.ο.κ. – ώστε το σύστημα να είναι εξαρχής ενημερωμένο για τον βαθμό τρωτότητας κάθε σχολείου σε περίπτωση μικρού, μεσαίου ή μεγάλου σεισμού» δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής Κυριαζής Πιτιλάκης.

«Ετσι, μέσα σε δύο-τρία δευτερόλεπτα κάνουμε εκτίμηση της πιθανής βλάβης, για την οποία ειδοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα ο υπεύθυνος του σχολείου, οι τοπικές αρχές και η Πολιτική Προστασία» επισήμανε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «σε ειδικό πίνακα που μπορεί να βρίσκεται στο δημαρχείο της εκάστοτε περιοχής θα αναρτώνται αυτομάτως όλα τα σχολεία με χρώμα πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο, ανάλογα με τον βαθμό της βλάβης που αναμένεται να υποστεί το καθένα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα