sxoleio
Ραγδαία είναι τους τελευταίους μήνες η αύξηση των φαινομένων βίας από συμμορίες ανηλίκων.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η συχνότητα που παιδιά πέφτουν θύματα βίαιης συμπεριφοράς από συμμορίες ανηλίκων, δημιουργώντας ανησυχία για τα περιστατικά, αλλά και προσπάθειες για αναζήτηση των αιτιών πίσω από τέτοιες πράξεις.

Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό το 2021, όπου 5.460 ανήλικοι συνελήφθησαν για τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων (ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες, βιασμούς, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κ.ά.).

Τους τελευταίους μήνες συλλήψεις ανηλίκων για την εμπλοκή τους σε παράνομες και βίαιες δραστηριότητες έγιναν στο Παγκράτι, στη Βάρκιζα, την Παλλήνη, τη Γλυφάδα, στο Πήλιο, στην Θεσσαλονίκη και αλλού, δείχνοντας ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και εκτεταμένο!

Περιστατικά

Το καλοκαίρι τέσσερις ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη -σύμφωνα με καταγγελίες των θυμάτων τους- απειλούσαν, ξυλοκοπούσαν και δεν δίσταζαν να τραβήξουν ακόμη και μαχαίρια για να αποσπάσουν χρήματα ή υποχρέωναν τα θύματα με ψυχολογική πίεση να κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Άλλη συμμορία πέντε ή έξι ατόμων, πάλι στη Θεσσαλονίκη, εκβίαζε, χτυπούσε και απειλούσε συστηματικά παιδιά Γυμνασίου, καταλήγοντας να αποσπά χρήματα και αντικείμενα αξίας.

Παράλληλα, στην Αθήνα ένας 15χρονος και ένας 17χρονος συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ως μέλη συμμορίας που διέπραττε ληστείες κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ενώ στο Πήλιο μαθητής Λυκείου άσκησε σοβαρή σωματική βία εναντίον μαθητή Γυμνασίου.

Μάλιστα, ένα παιδί ΑΜΕΑ στην Πάτρα έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από άλλους μαθητές, την ώρα που στο Αγρίνιο ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε 17χρονο μαθητή σε ΕΠΑΛ, τον καβγά των οποίων και σταμάτησε καθηγητής.

Και αυτά αποτελούν ένα μικρό και μόνο δείγμα των όσων εκτυλίσσονται σε σχολεία και δρόμους, όπου απροστάτευτα παιδιά πέφτουν θύματα των άγριων διαθέσεων συμμοριών ανηλίκων.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Όμως ο εκφοβισμός δεν αποτελεί πρόβλημα που υφίσταται μόνο στον "έξω" κόσμο της απτής πραγματικότητας, καθώς φαινόμενα απειλών και εκβιασμών γίνονται και στο διαδίκτυο. Οι θύτες χρησιμοποιούν πληροφορίες ή ντοκουμέντα συμμαθητών τους, ζητώντας κάποιο αντάλλαγμα, τονίζοντας και πάλι την εμπλοκή ανηλίκων σε παραβατικά φαινόμενα που στοχοποιούν παιδιά και εφήβους.

Προ ολίγων ημερών έγινε γνωστό ομαδικό διαδικτυακό bullying σε μαθήτριες με ιδιαίτερα υβριστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, παρασέρνοντας μαζί και τις ίδιες τις καθηγήτριες!

Και να μην ξεχνάμε και την περίπτωση εκφοβισμού, όπου μαθητές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προσέβαλαν και ενέπαιζαν συμμαθήτριά τους, με βάση τα σωματικά της χαρακτηριστικά. Λογική απόρροια υπήρξε η ψυχολογική επιβάρυνση της νεαρής που εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν.

Ο αντίκτυπος

Όπως είναι φυσικό, τέτοια βίαια περιστατικά άφησαν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στα θύματα, αλλά και στους ίδιους τους γονείς.

Σε κάποια από τα συμβάντα τα παιδιά που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού εξέφραζαν φόβο να βγουν από το σπίτι, ή να επιστρέψουν στη μαθητικές τους υποχρεώσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς κινήθηκαν νομικά εναντίον των δραστών.

Τέλος, μέσα από τέτοια γεγονότα κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ανηλίκων προς άλλα άτομα της ηλικίας τους, δημιουργώντας εσωστρέφεια, σκέψεις ακραίας αυτοκριτικής και κατ' επέκταση λειτουργούν ως προπομποί για επόμενα παρόμοια επεισόδια...

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα