Thumbnail
Ο καφές σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως δείχνει μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, καθώς επίσης με ή χωρίς καφεΐνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Κίστλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Ερευνών Baker Heart & Diabetes, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 450.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 27.809 (το 6,2%) πέθαναν, ενώ οι 43.173 (9,6%) διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο και οι 30.100 (6,7%) με αρρυθμία, έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το αν έπιναν καφέ, τι είδους και πόσο συχνά. Οι περισσότεροι έπιναν συνήθως αλεσμένο (44%), ενώ το 18% έπιναν στιγμιαίο και το το 15% χωρίς καφεΐνη, ενώ το 22% (η ομάδα ελέγχου) δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Διαπιστώθηκε ότι τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είχαν όσοι έπιναν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ: Ποσοστά 27%, 14% και 11% μικρότερη πιθανότητα θανάτου υπήρχε για όσους έπιναν αλεσμένο καφέ, χωρίς καφεΐνη και στιγμιαίο αντίστοιχα.

Όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, όλοι οι τύποι καφέ οδηγούσαν σε μείωση του σχετικού κινδύνου, πάλι με τον χαμηλότερο κίνδυνο να σχετίζεται με την κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων ημερησίως: Η μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου ήταν 20% για τον αλεσμένο καφέ, 9% τον στιγμιαίο και 6% τον ντεκαφεϊνέ.

Τέλος, αναφορικά με τη διάγνωση καρδιακής αρρυθμίας, ο καφές με καφεΐνη, αλλά όχι εκείνος χωρίς καφεΐνη, σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου. Ο μικρότερος κίνδυνος -κατά 17% και 12% αντίστοιχα -αφορούσε όσους έπιναν τέσσερις έως πέντε αλεσμένους καφέδες και δύο έως τρεις στιγμιαίους.
 

«Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, ο οποίος όμως περιέχει, επίσης, περισσότερες από 100 βιολογικά δραστικές ουσίες. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνεται ως μία συμπεριφορά υγιής για την καρδιά», δήλωσε ο δρ Κίστλερ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αυτά είναι τα έξι νέα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Ποιοι εκλέγονται στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αυτά είναι τα έξι νέα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης
Ντόναλντ Τραμπ
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Νέες απειλές Τραμπ για βομβαρδισμούς και διεθνή κινητοποίηση στα Στενά του Ορμούζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βομβαρδίσουν ξανά το ιρανικό νησί Χαργκ
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Νέες απειλές Τραμπ για βομβαρδισμούς και διεθνή κινητοποίηση στα Στενά του Ορμούζ
τηγάνι
Το συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί όταν τηγανίζουν
Το τηγάνισμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματος. Ωστόσο, πολλοί κάνουν ένα βασικό λάθος: δεν δίνουν σημασία στο είδος του...
Το συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί όταν τηγανίζουν
παρισι
Διεθνής θρίαμβος για το Πανεπιστήμιο Πατρών: Χρυσό μετάλλιο για το καινοτόμο σύστημα διάγνωσης της σήψης
Χρυσό στο Παρίσι για «έξυπνο» σύστημα που ανιχνεύει τη σήψη πριν εμφανιστούν συμπτώματα
Διεθνής θρίαμβος για το Πανεπιστήμιο Πατρών: Χρυσό μετάλλιο για το καινοτόμο σύστημα διάγνωσης της σήψης