Thumbnail
Τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο ρεύματος, ενόσω διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην προηγούμενη εταιρεία;

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αλλαγή παρόχου ρεύματος σε περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην προηγούμενη εταιρεία ηλεκτροδότησης. Έτσι, αναζητούνται λύσεις που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τόσο τους οφειλέτες, όσο και τους παρόχους, καθώς παράλληλα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, επομένως και αύξηση των χρεών.

Όλα τα προβλήματα αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας για να μιλήσει με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι ισχύει σε περίπτωση οφειλών

Η ΡΑΕ από την πλευρά της αναμένεται να επαναφέρει την εισήγησή της για την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» αυτοί που έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορεί να δώσει στον διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του πελάτη-οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του διαχειριστή (debt flagging), σύμφωνα με τη ΡΑΕ. Ετσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμά του να αλλάξει προμηθευτή.

Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα να δώσει εντολή απενεργοποίησης εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Σε περίπτωση διαδοχικών αλλαγών προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές το δικαίωνα υποβολής εντολής απενεργοποίησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Ο φιλόλογος στη νέα ψηφιακή εποχή: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία
Από τον πίνακα και το βιβλίο στα «έξυπνα» εργαλεία γλώσσας – οι αλλαγές που επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο του φιλολόγου στην τάξη
Ο φιλόλογος στη νέα ψηφιακή εποχή: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία
Σχολείο
Σχολεία: Υποχρεωτικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς
Τι προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και πώς εφαρμόζονται οι δράσεις Τοπικής Ιστορίας και Γεωγραφίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
Σχολεία: Υποχρεωτικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς
γρίπη
Πώς μεταδίδεται τελικά η γρίπη: Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ φωτίζει τον ρόλο του βήχα, του αερισμού και της ποιότητας του αέρα στη μετάδοση του ιού
Πώς μεταδίδεται τελικά η γρίπη: Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα