Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο ρεύματος, ενόσω διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην προηγούμενη εταιρεία;

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αλλαγή παρόχου ρεύματος σε περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην προηγούμενη εταιρεία ηλεκτροδότησης. Έτσι, αναζητούνται λύσεις που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τόσο τους οφειλέτες, όσο και τους παρόχους, καθώς παράλληλα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, επομένως και αύξηση των χρεών.

Όλα τα προβλήματα αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας για να μιλήσει με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι ισχύει σε περίπτωση οφειλών

Η ΡΑΕ από την πλευρά της αναμένεται να επαναφέρει την εισήγησή της για την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» αυτοί που έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορεί να δώσει στον διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του πελάτη-οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του διαχειριστή (debt flagging), σύμφωνα με τη ΡΑΕ. Ετσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμά του να αλλάξει προμηθευτή.

Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα να δώσει εντολή απενεργοποίησης εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Σε περίπτωση διαδοχικών αλλαγών προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές το δικαίωνα υποβολής εντολής απενεργοποίησης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες 2026
Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές και τα στατιστικά των αναβαθμολογήσεων
Τα στατιστικά των βαθμολογιών δείχνουν ότι το 2021 μόλις το 22,77% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Έκθεση, ενώ το 77,23% πέτυχε βαθμό πάνω...
Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές και τα στατιστικά των αναβαθμολογήσεων
τάξη
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η αλήθεια πίσω από έναν αριθμό που λέει λίγα και κρύβει πολλά
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η στατιστική που κρύβει τις τάξεις των 25 παιδιών στα σχολεία της Ελλάδας
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η αλήθεια πίσω από έναν αριθμό που λέει λίγα και κρύβει πολλά