Κορονοϊός: Όσοι νόσησαν είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα
Oι άνθρωποι με παλαιότερη Covid-19 είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο για κατοπινή επιληπτική κρίση, 43% για ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και άγχος, 42% για κινητικές δυσκολίες (μυικές συσπάσεις και τρέμουλο τύπου Πάρκινσον), 35% για ήπιους ως σοβαρούς πονοκεφάλους, 30% για προβλήματα στα μάτια (θολή όραση, ξηροφθαλμία, φλεγμονή κ.α), καθώς και 22% για προβλήματα ακοής όπως βουητό στα αυτιά

 Οι άνθρωποι που αρρώστησαν με Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μακρόχρονων νευρολογικών προβλημάτων κατά τον πρώτο χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τέτοιες επιπλοκές στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τα εγκεφαλικά, τα προβλήματα μνήμης, τις επιληπτικές κρίσεις, την κατάθλιψη, το άγχος, τις ημικρανίες, τις κινητικές διαταραχές κ.ά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-'Αλι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 154.000 ανθρώπους διαγνωσμένους με Covid-19 το 2020-21, καθώς επίσης για δύο ομάδες 5,6 και 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς κορωνοϊό στη διάρκεια της πανδημίας και πριν από αυτήν αντίστοιχα (ήσαν οι ομάδες ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Η μελέτη εξέτασε την υγεία του εγκεφάλου σε βάθος ενός έτους. Διαπιστώθηκε ότι νευρολογικές παθήσεις συνέβησαν σε 7% περισσότερους ανθρώπους με Covid-19 από ό,τι χωρίς τη νόσο. Η συχνότερη διαταραχή ήταν τα προβλήματα μνήμης και η εγκεφαλική «ομίχλη». Σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς Covid-19, όσοι μολύνθηκαν από κορονοϊό, είχαν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα για μακρόχρονα προβλήματα αργότερα με τη μνήμη τους.

Επίσης, βρέθηκε αυξημένος ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ μεταξύ όσων αρρώστησαν λόγω κορωνοϊού. Σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, υπήρχαν δύο περισσότερα περιστατικά Αλτσχάιμερ ανά 1.000 ανθρώπους μεταξύ όσων αρρώστησαν με Covid-19.

Είναι απίθανο κάποιος που είχε Covid-19 ξαφνικά να εμφανίσει Αλτσχάιμερ, καθώς η νόσος χρειάζεται χρόνια για να εκδηλωθεί. Όμως αυτό που υποπτευόμαστε ότι συμβαίνει, είναι πως άνθρωποι που είχαν προδιάθεση για Αλτσχάιμερ μπορεί να επιδεινώνονται από την Covid-19 και τελικά να αναπτύσσουν τη νόσο. Είναι κάτι σπάνιο αλλά ανησυχητικό", δήλωσε ο δρ Αλ-'Αλι.

Επίσης, σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, οι άνθρωποι που είχαν περάσει Covid-19, ήσαν 50% πιθανότερο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο τους. Τέτοια εγκεφαλικά - που είναι πολύ συχνότερα από τα αιμορραγικά - μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία ομιλίας, γνωστική σύγχυση, προβλήματα όρασης, μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, παράλυση ή και θάνατο.

Ακόμη, οι άνθρωποι με παλαιότερη Covid-19 είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο για κατοπινή επιληπτική κρίση, 43% για ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και άγχος, 42% για κινητικές δυσκολίες (μυικές συσπάσεις και τρέμουλο τύπου Πάρκινσον), 35% για ήπιους ως σοβαρούς πονοκεφάλους, 30% για προβλήματα στα μάτια (θολή όραση, ξηροφθαλμία, φλεγμονή κ.α), καθώς και 22% για προβλήματα ακοής όπως βουητό στα αυτιά.

«Η μελέτη μας παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων νευρολογικών συνεπειών της Covid-19. Τα ευρήματα δείχνουν τις σοβαρές μακρόχρονες επιπτώσεις της νόσου, που αποτελούν μέρος της μακράς Covid-19. Ο ιός δεν είναι πάντα τόσο αβλαβής όσο μερικοί νομίζουν», τόνισε ο Αλ-'Αλι, ο οποίος επεσήμανε ότι η Covid-19 έχει συμβάλει μέχρι στιγμής σε πάνω από 40 εκατομμύρια νέα περιστατικά νευρολογικών διαταραχών παγκοσμίως.

Βλέπουμε εγκεφαλικά προβλήματα σε προηγουμένως υγιή άτομα και όσους είχαν ήπιες λοιμώξεις Covid-19. Δεν έχει σημασία αν είστε νέος ή γέρος, γυναίκα ή άνδρας ή ποια είναι η φυλή σας. Δεν έχει σημασία αν καπνίζατε ή όχι, αν είχατε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ή όχι", πρόσθεσε.

Μια προηγούμενη μελέτη στο ίδιο ιατρικό περιοδικό από την ίδια περίπου ερευνητική ομάδα είχε βρει ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μειώνουν κατά περίπου 20% τον κίνδυνο μακρόχρονων εγκεφαλικών προβλημάτων. «Είναι σίγουρα σημαντικό να εμβολιάζεται κάποιος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν πλήρη προστασία έναντι αυτών των μακροπρόθεσμων νευρολογικών διαταραχών», υπογράμμισε ο Αλ-'Αλι.

  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λιμενικό, Χίος
ΕΔΕ για την τραγωδία στη Χίο: Δεν είχε τεθεί σε λειτουργία η κάμερα του Λιμενικού
Σε πλήρη εξέλιξη το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο – Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η κάμερα στο σκάφος του Λιμενικού
ΕΔΕ για την τραγωδία στη Χίο: Δεν είχε τεθεί σε λειτουργία η κάμερα του Λιμενικού
εκπαιδευση
Αναπαραγωγή κοινωνικών ανισοτήτων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος - Η άνιση πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Oι αντισταθμιστικές πολιτικές χαρακτηρίζονται από αποτυχία, μιας και η συμβολή τους στη μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων είναι μειωμένη
Αναπαραγωγή κοινωνικών ανισοτήτων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος - Η άνιση πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Δημήτρης Κουτσούμπας
Κουτσούμπας για μήνυση Πλεύρη: Δεν προκαλεί καμία εντύπωση η νέα επίθεση ενός γνωστού αντικομμουνιστή
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε αναμενόμενη και προσχηματική τη νέα επίθεση από γνωστό αντικομμουνιστικό κύκλο, σημειώνοντας πως τέτοιου τύπου...
Κουτσούμπας για μήνυση Πλεύρη: Δεν προκαλεί καμία εντύπωση η νέα επίθεση ενός γνωστού αντικομμουνιστή
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης: Οι 14 παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να μπει τέλος στη γραφειοκρατία
«Ένα κράτος πιο φιλικό στους πολίτες»: Μοντέλο ΕΦΚΑ στις συναλλαγές με το Δημόσιο, τι αλλάζει σε κληρονομιές και μεταβιβάσεις
Κωστής Χατζηδάκης: Οι 14 παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να μπει τέλος στη γραφειοκρατία