Αιτωλοακαρνανία: Πάνω από 190 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2021
Για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας που κάνει καταγγελία, υπάρχουν 1 με 2 που είναι «αόρατα», σύμφωνα με τους ειδικούς - 198 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2021, στην Αιτωλοακαρνανία

Σοκάρουν τα στοιχεία με τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές υπηρεσίες στις δυο Διευθύνσεις Αστυνομίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Στοιχεία που αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα που υπήρχε για την ίδρυση γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας από την Αστυνομία στο Αγρίνιο, αλλά και αυτήν της ενδυνάμωσης δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης – ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αλλά και της προστασίας των θυμάτων.

Είναι χαρακτηριστικά πως μόνο το 2021 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές στην Αιτωλοακαρνανία φτάνουν σχεδόν τα 200 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 104.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας που κάνει καταγγελία, υπάρχουν 1 με 2 που είναι «αόρατα». Το 2021 μάλιστα, ήταν μια χρονιά έκρηξης του φαινομένου, κάτι που σαφώς σχετίζεται με τον κορονοϊό και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ελπιδοφόρο είναι πάντως το γεγονός πως όλο και περισσότερα θύματα, αρχίζουν να μιλούν για την βία που έχουν υποστεί, κάτι που λίγα χρόνια πριν, δεν γίνονταν σε τέτοιο βαθμό. Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής είναι όμως ακόμη εδώ και σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει.

Αντίστοιχα, γείτονες και συγγενείς που αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά προτιμούν να μην παρεμβαίνουν στη λογική του να «μην μπλέξουν» ή στο να μην ανακατεύονται σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν. Μια τραγικά λάθος προσέγγιση, μιας και το βασικό ζητούμενο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι το «σπάσιμο» της σιωπής.

 Στην Ελλάδα το ισχύον νομικό πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Είναι αυτοί που στελεχώνουν τα αντίστοιχα γραφεία της ΕΛΑΣ, η χρησιμότητα των οποίων, αναμένεται να αποδειχτεί.

Ακολουθούν παρακάτω τα στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, στις οποίες έχουν επιληφθεί οι αστυνομικές Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας και Αιτωλίας για το 2021 και για το α’ εξάμηνο του 2022.

endooikogeneiaki_via

Πηγή: agriniopress.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους