Αιτωλοακαρνανία: Πάνω από 190 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2021
Για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας που κάνει καταγγελία, υπάρχουν 1 με 2 που είναι «αόρατα», σύμφωνα με τους ειδικούς - 198 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2021, στην Αιτωλοακαρνανία

Σοκάρουν τα στοιχεία με τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές υπηρεσίες στις δυο Διευθύνσεις Αστυνομίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Στοιχεία που αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα που υπήρχε για την ίδρυση γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας από την Αστυνομία στο Αγρίνιο, αλλά και αυτήν της ενδυνάμωσης δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης – ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αλλά και της προστασίας των θυμάτων.

Είναι χαρακτηριστικά πως μόνο το 2021 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές στην Αιτωλοακαρνανία φτάνουν σχεδόν τα 200 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 104.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας που κάνει καταγγελία, υπάρχουν 1 με 2 που είναι «αόρατα». Το 2021 μάλιστα, ήταν μια χρονιά έκρηξης του φαινομένου, κάτι που σαφώς σχετίζεται με τον κορονοϊό και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ελπιδοφόρο είναι πάντως το γεγονός πως όλο και περισσότερα θύματα, αρχίζουν να μιλούν για την βία που έχουν υποστεί, κάτι που λίγα χρόνια πριν, δεν γίνονταν σε τέτοιο βαθμό. Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής είναι όμως ακόμη εδώ και σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει.

Αντίστοιχα, γείτονες και συγγενείς που αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά προτιμούν να μην παρεμβαίνουν στη λογική του να «μην μπλέξουν» ή στο να μην ανακατεύονται σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν. Μια τραγικά λάθος προσέγγιση, μιας και το βασικό ζητούμενο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι το «σπάσιμο» της σιωπής.

 Στην Ελλάδα το ισχύον νομικό πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Είναι αυτοί που στελεχώνουν τα αντίστοιχα γραφεία της ΕΛΑΣ, η χρησιμότητα των οποίων, αναμένεται να αποδειχτεί.

Ακολουθούν παρακάτω τα στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, στις οποίες έχουν επιληφθεί οι αστυνομικές Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας και Αιτωλίας για το 2021 και για το α’ εξάμηνο του 2022.

endooikogeneiaki_via

Πηγή: agriniopress.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
Ο κακός νόμος Κεραμέως και το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( ΑΠΘ)
Ο κακός νόμος Κεραμέως έπαιξε ασφαλώς το ρόλο του, όμως και τα στελέχη του πανεπιστημίου δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο κακός νόμος Κεραμέως και το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( ΑΠΘ)