Κοινωνία

«Ισχυρή σύσταση» από τον ΠΟΥ: Ποιες θεραπείες αντισωμάτων για τον κορονοϊό δεν συστήνει πλέον

Εμβόλιο κορονοϊού: Σχεδιάζονται τα εμβόλια επόμενης γενιάς
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Κορονοϊός: Αναποτελεσματικές δύο θεραπείες αντισωμάτων - «Ισχυρή σύσταση» από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει «ισχυρή σύσταση» ενάντια σε δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά της Covid-19, καθώς τις θεωρεί πλέον αναποτελεσματικές, αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενη σύστασή του για χρήση τους. Πρόκειται για τα φάρμακα-μονοκλωνικά αντισώματα sotrovimab (των GSK και Vir Biotechnology) και casirivimab-imdevimab («κοκτέιλ» των Regeneron και Roche).

Η ομάδα των διεθνών ειδικών του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ). Η νέα αρνητική σύσταση προέκυψε μετά από εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδίως της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Στην ίδια ανανεωμένη οδηγία η επιτροπή του ΠΟΥ συστήνει την υπό όρους χρήση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (της Gilead) σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, αλλά όχι σε εκείνους σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα σύσταση προέκυψε με βάση τα αποτελέσματα πέντε κλινικών μελετών σε συνολικά 7.643 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έπαιρναν ρεμδεσιβίρη, αλλά 34 περισσότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με κρίσιμη Covid-19.

Ακόμη ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι τρία φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (tocilizumab ή sarilumab και baricitinib) μπορούν πλέον να συνδυαστούν, επιπροσθέτως από τα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19. Τέλος, δηλώνει αντίθετος στη χρήση ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξαρτήτως από το πόσο σοβαρά νοσούν.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία