Κορονοϊός: Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει έναν γονέα από κορονοϊό
Περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει έναν γονέα λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα

Πάνω από 10,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σχεδόν διπλάσια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις,  σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».

Συγκεκριμένα, η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική υπέστησαν το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών, με ένα στα 50 παιδιά να επηρεάζεται σε σύγκριση με ένα στα 150 παιδιά στην Αμερική.

Μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων γονέων και ατόμων που φροντίζουν ένα παιδί είναι η Βολιβία, το Περού, η Ναμίμπια, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Νότια Αφρική, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι, η Μποτσουάνα και η Γουιάνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Πριν από την πανδημία, εκτιμάται ότι υπήρχαν 140 εκατομμύρια ορφανά παιδιά παγκοσμίως.

koronoios

Τα παιδιά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία βασίζεται στην καταγραφή θανάτων που είχαν υπερβεί τον αναμενόμενο αριθμό απωλειών. Οι αριθμοί λαμβάνουν υπόψη τους θανάτους που συνέβησαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2022 και προέκυψαν μέσω της συνεργασίας μεταξύ ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Imperial College του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.

Η επικεφαλής συγγραφέας Σούζαν Χίλις, πρώην επιδημιολόγος του CDC που τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τα ευρήματα «απογοητευτικά» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να δώσουν προτεραιότητα στα ορφανά παιδιά παρέχοντάς τους οικονομική, εκπαιδευτική και ψυχική υποστήριξη.

«Όταν έχεις τόσους πολλούς θανάτους και δεν φροντίσεις τα παιδιά, αποδυναμώνεις τον ιστό μιας κοινωνίας», δήλωσε.

Στην επιστολή τους, η ίδια και οι συν-συγγραφείς της έγραψαν ότι «ενώ επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια στην πρόληψη των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, γίνονται ελάχιστα για τη φροντίδα των παιδιών που μένουν πίσω».

Επισημαίνουν δε, ότι οι συνέπειες για τα παιδιά μπορεί να είναι καταστροφικές, όπως η παραμονή σε ένα ίδρυμα, η κακοποίηση, το τραύμα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η εφηβική εγκυμοσύνη, η ελλιπής εκπαίδευση και οι μολυσματικές ασθένειες.

ΠΗΓΗ: Washington Post
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos-help-kataggelia.jpg
Μυστήριο στη Βόνιτσα: Εξαφανίστηκε μητέρα 3 ανήλικων παιδιών – Είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για βία
Βόνιτσα: Μυστήριο με την εξαφάνιση μητέρας 3 ανήλικων παιδιών – Είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία
Μυστήριο στη Βόνιτσα: Εξαφανίστηκε μητέρα 3 ανήλικων παιδιών – Είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για βία
Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
«Κεραυνοί» από τον Γερμανό πρόεδρο κατά ΗΠΑ: Ο κόσμος να μη μετατραπεί σε «λημέρι ληστών»
Ηχηρή παρέμβαση από τον Γερμανό πρόεδρο κατά ΗΠΑ: Ο κόσμος να μη μετατραπεί σε «λημέρι ληστών»
«Κεραυνοί» από τον Γερμανό πρόεδρο κατά ΗΠΑ: Ο κόσμος να μη μετατραπεί σε «λημέρι ληστών»