Thumbnail
Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά

Ο κατάλογος με τα πιθανά προβλήματα για την υγεία, λόγω των τεχνητών γλυκαντικών, ο οποίος ήδη περιλαμβάνει τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπέρταση κ.α., πρέπει μάλλον να διευρυνθεί, καθώς μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα συνδέει μερικά από αυτά τα δημοφιλή υποκατάστατα της ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Sorbonne Paris Nord, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), συμπέραναν ότι οι εν λόγω γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες συχνά υπάρχουν στα τρόφιμα και ποτά με χαμηλές θερμίδες, «δεν πρέπει να θεωρηθούν μια πραγματικά υγιής και ασφαλής εναλλακτική λύση σε σχέση με την ζάχαρη». Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνει η συνολική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, τόσο μεγαλώνει ο εν γένει καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η μελέτη, που ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 103.338 ανθρώπων με μέση ηλικία 42 ετών, εστίασε στις γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές. Το 37% των συμμετεχόντων κατανάλωνε τέτοιες ουσίες με μέση ποσότητα τα 42 μιλιγκράμ ημερησίως. Τη μεγαλύτερη χρήση γλυκαντικών βρέθηκαν να κάνουν πιο νέοι άνθρωποι, με μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καπνιστές και λιγότερο σωματικά δραστήριοι, οι οποίοι γενικά τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά και ποτά.

Στη διάρκεια των επόμενων εννέα ετών, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό κ.α. Γενικά η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών εκτιμήθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κατά 9% κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ειδικότερα η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών εκτιμάται ότι έφθασε τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί στα 9,7 δισ. δολ. έως το 2027. Παρά πάντως την εκτεταμένη χρήση τους, οι ουσίες αυτές παραμένουν επίμαχες, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες. Επεσήμαναν ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης που βρήκε μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα γλυκαντικά και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Γι' αυτό τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στο θέμα αυτό.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Α. Σπυριδάκης
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Προτεινόμενες Αλλαγές της Κ.Υ.Α. 102791/ΓΔ4/10-09-2024 (ΦΕΚ 5130Β) του Α. Σπυριδάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δ/ντών Σχολ. Μον. Δ/θμιας Εκπ/σης
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
pencils_90.jpg
«Η εξέγερση της κιμωλίας» - Εκπαιδευτικοί: «Ασφυκτιούμε και σιγομουρμουράμε στα κρυφά»
Κάλεσμα ενότητας από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που παραμένουν στην “γκρίζα ζώνη” της αξιολόγησης
«Η εξέγερση της κιμωλίας» - Εκπαιδευτικοί: «Ασφυκτιούμε και σιγομουρμουράμε στα κρυφά»
ekpaideytikoi
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Η ημερομηνία της μισθοδοσίας τους τον Δεκέμβριο και το δώρο Χριστουγέννων
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Τρόφιμα
Επιστήμονες εντόπισαν «κρυμμένες» καρκινογόνες ουσίες σε καθημερινά τρόφιμα – Τι αποκαλύπτει η νέα τεχνική ανάλυσης
Προηγμένη μέθοδος εκχύλισης ανιχνεύει επιβλαβείς ενώσεις σε έλαια, κρέατα και επεξεργασμένα προϊόντα που δεν «έβλεπαν» οι παραδοσιακές εξετάσεις...
Επιστήμονες εντόπισαν «κρυμμένες» καρκινογόνες ουσίες σε καθημερινά τρόφιμα – Τι αποκαλύπτει η νέα τεχνική ανάλυσης