Κορονοϊός: Ανησυχητικές επιπλοκές σε νεαρά άτομα που νόσησαν ήπια
από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η πρόσφατη λοίμωξη σε νεαρά, υγιή άτομα – ακόμη και αν ήταν ήπια – μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η κόπωση, οι διαταραχές της όσφρησης καθώς και σε ψυχολογικά προβλήματα έως και για 6 μήνες

Μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τις Ελβετικές Ενοπλες Δυνάμεις και η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH) εκτίμησε τα πιθανά συμπτώματα της long Covid σε νεαρούς στρατιωτικούς στην Ελβετία.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases» διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021 και περιέλαβε 29 γυναίκες και 464 άνδρες εθελοντές με μέση ηλικία τα 21 έτη.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων 177 είχαν επιβεβαιωμένη COVID-19 περισσότερες από 180 ημέρες πριν από την ημέρα εξέτασης από τους ερευνητές. Στη μελέτη συμμετείχε και ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από 251 άτομα που ήταν αποδεδειγμένα αρνητικά στον SARS-CoV-2 μέσω ορολογικής εξέτασης. Στη μελέτη τους οι ερευνητές εξέτασαν πλήθος συστημάτων του οργανισμού των συμμετεχόντων – το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το νευρολογικό, το οπτικό σύστημα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση καθώς και τη γονιμότητα των ανδρών εθελοντών.

Οι επιπτώσεις έως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Με βάση τα ευρήματα, νεαρά, υγιή μέχρι πρότινος άτομα που δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν όταν μολύνθηκαν με SARS-CoV-2, ανάρρωναν σε γενικό πλαίσιο καλά από ήπια λοίμωξη και η επίδραση του ιού στα διαφορετικά συστήματα του οργανισμού τους ήταν μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη που παρατηρείτο σε πιο ηλικιωμένα άτομα, σε νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και σε ασθενείς με συννοσηρότητες.

Ωστόσο από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η πρόσφατη λοίμωξη σε νεαρά, υγιή άτομα – ακόμη και αν ήταν ήπια – μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η κόπωση, οι διαταραχές της όσφρησης καθώς και σε ψυχολογικά προβλήματα έως και για 6 μήνες.

Μπορούσε επίσης να έχει βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Σε ό,τι αφορούσε τις παλαιότερες λοιμώξεις – όταν είχαν παρέλθει περισσότερες από 180 ημέρες από τη λοίμωξη – οι αρνητικές επιδράσεις δεν ήταν πλέον σημαντικές.

Για εκείνους όμως που είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 πριν από περισσότερο από έξι μήνες «καιροφυλακτούσαν» εν δυνάμει επικίνδυνες επιπτώσεις.

«Καταγράφονταν αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος, υψηλή χοληστερόλη και μειωμένη φυσική αντοχή τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών και πιθανών καρδιαγγειακών επιπλοκών» σημείωσε η δρ Σλάγκενχοφ και προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά έχουν κοινωνικές προεκτάσεις και προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για νέες στρατηγικές αξιολόγησης των επιπλοκών της COVID-19, της διαχείρισής τους, των θεραπειών τους και της ενίσχυσης των νεαρών ενηλίκων».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimotiki astinomia
ΑΣΕΠ: Διορθώσεις στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για 1.213 μόνιμες προσλήψεις
Οι αλλαγές στην στην προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ, για 1.213 μόνιμες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία,
ΑΣΕΠ: Διορθώσεις στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για 1.213 μόνιμες προσλήψεις
Εκλογές
Εκλογές ΣΙΕΛ – ΟΙΕΛΕ: «Κρίσιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά νηπιαγωγεία»
Την Κυριακή 3 Μαρτίου οι εκλογές ΣΙΕΛ - ΟΙΕΛΕ
Εκλογές ΣΙΕΛ – ΟΙΕΛΕ: «Κρίσιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά νηπιαγωγεία»
εκπαιδευτικοι
1475 υπογραφές αλληλεγγύης και στήριξης - Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών
Να σταματήσουν οι  διώξεις των μελών του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ-Θ Χρήστου Ζαγανίδη (πρόεδρος), Σοφίας Στεφανίδου (γραμματέας) και Σίσσυ Φραντζέσκου...
1475 υπογραφές αλληλεγγύης και στήριξης - Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών