από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η πρόσφατη λοίμωξη σε νεαρά, υγιή άτομα – ακόμη και αν ήταν ήπια – μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η κόπωση, οι διαταραχές της όσφρησης καθώς και σε ψυχολογικά προβλήματα έως και για 6 μήνες

Μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τις Ελβετικές Ενοπλες Δυνάμεις και η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH) εκτίμησε τα πιθανά συμπτώματα της long Covid σε νεαρούς στρατιωτικούς στην Ελβετία.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases» διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021 και περιέλαβε 29 γυναίκες και 464 άνδρες εθελοντές με μέση ηλικία τα 21 έτη.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων 177 είχαν επιβεβαιωμένη COVID-19 περισσότερες από 180 ημέρες πριν από την ημέρα εξέτασης από τους ερευνητές. Στη μελέτη συμμετείχε και ομάδα ελέγχου που αποτελείτο από 251 άτομα που ήταν αποδεδειγμένα αρνητικά στον SARS-CoV-2 μέσω ορολογικής εξέτασης. Στη μελέτη τους οι ερευνητές εξέτασαν πλήθος συστημάτων του οργανισμού των συμμετεχόντων – το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το νευρολογικό, το οπτικό σύστημα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση καθώς και τη γονιμότητα των ανδρών εθελοντών.

Οι επιπτώσεις έως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Με βάση τα ευρήματα, νεαρά, υγιή μέχρι πρότινος άτομα που δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν όταν μολύνθηκαν με SARS-CoV-2, ανάρρωναν σε γενικό πλαίσιο καλά από ήπια λοίμωξη και η επίδραση του ιού στα διαφορετικά συστήματα του οργανισμού τους ήταν μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη που παρατηρείτο σε πιο ηλικιωμένα άτομα, σε νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και σε ασθενείς με συννοσηρότητες.

Ωστόσο από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η πρόσφατη λοίμωξη σε νεαρά, υγιή άτομα – ακόμη και αν ήταν ήπια – μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η κόπωση, οι διαταραχές της όσφρησης καθώς και σε ψυχολογικά προβλήματα έως και για 6 μήνες.

Μπορούσε επίσης να έχει βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Σε ό,τι αφορούσε τις παλαιότερες λοιμώξεις – όταν είχαν παρέλθει περισσότερες από 180 ημέρες από τη λοίμωξη – οι αρνητικές επιδράσεις δεν ήταν πλέον σημαντικές.

Για εκείνους όμως που είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 πριν από περισσότερο από έξι μήνες «καιροφυλακτούσαν» εν δυνάμει επικίνδυνες επιπτώσεις.

«Καταγράφονταν αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος, υψηλή χοληστερόλη και μειωμένη φυσική αντοχή τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών και πιθανών καρδιαγγειακών επιπλοκών» σημείωσε η δρ Σλάγκενχοφ και προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά έχουν κοινωνικές προεκτάσεις και προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για νέες στρατηγικές αξιολόγησης των επιπλοκών της COVID-19, της διαχείρισής τους, των θεραπειών τους και της ενίσχυσης των νεαρών ενηλίκων».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...