τρίτη δόση εμβολίο emvolio.gov.gr
Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα, η μυοκαρδίτιδα μετά από αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 παραμένει σπάνια- 1 στις 15.000 η μεγαλύτερη πιθανότητα για τους νέους 16-19 ετών

Η πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας - φλεγμονής του μυ της καρδιάς - μετά από την τρίτη ενισχυτική (αναμνηστική) δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 παραμένει σπάνια. Ο σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος - πιθανότητα περίπου μία στις 15.000 - αφορά τους νέους άνδρες 16 έως 19 ετών, αλλά σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά είναι ήπια εκτός από σπάνια, δείχνει μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ντρορ Μεβοράχ, πρόεδρο της ειδικής επιτροπής του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας για τον εντοπισμό κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας ως παρενέργεια των εμβολίων mRNA, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό " Circulation" της American Heart Association.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες και αναφορές από υπηρεσίες δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, έχουν επισημάνει μια πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού. Τυπικά οι μυοκαρδίτιδες που προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη, είναι σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος που επιτρέπει στην καρδιά να χτυπά φυσιολογικά.

Η μυοκαρδίτιδα συνήθως αποκαθίσταται μόνη της ή με θεραπεία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει βλάβη διαρκείας στην καρδιά. Στον γενικό πληθυσμό προ πανδημίας η συχνότητα διάγνωσης της ήταν περίπου 10 έως 20 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως.

Η διενέργεια ενισχυτικών δόσεων - τρίτης ή τέταρτης - έχει εγείρει το ερώτημα αν αυξάνεται η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας περισσότερο από ό,τι μετά τις πρώτες δύο δόσεις. Η νέα μελέτη σε σχεδόν 4 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν κάνει ενισχυτική δόση Pfizer-BioNTech, δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι τα σχετικά περιστατικά παραμένουν σπάνια.

Η ανάλυση βρήκε μόνο 91 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τις οποίες οι 35 είχαν συμβεί μέσα στις επόμενες 30 μέρες από τη διενέργεια της τρίτης δόσης του εμβολίου, ενώ οι 18 μέσα στις επόμενες επτά μέρες. Και τα 28 περιστατικά ήσαν ήπια από κλινική άποψη και οι ασθενείς ανάρρωσαν μετά από μέση παραμονή 3,5 ημερών στο νοσοκομείο. 

Συνολικά σε όλο το ηλικιακό φάσμα, ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν σχεδόν εννέα φορές μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν οι νέοι άνδρες 16-19 ετών (6 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους) και μετά οι άνδρες 20-24 ετών (5,2 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους), οι 30-39 ετών (1,8 ανά 100.000) και οι 25-29 ετών (0,8 ανά 100.000).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω πού οφείλεται η σχετικά μεγαλύτερη προδιάθεση των νέων ενηλίκων για μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο mRNA, έτσι ώστε να εντοπισθούν πιθανοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών