covid
Η μελέτη κατέδειξε ότι η επίπτωση καρδιομεταβολικών προβλημάτων αυξάνεται κατά τους πρώτους μήνες μετά από COVID-19

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, κατέδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως πνευμονικής εμβολής, κολπικών αρρυθμιών και φλεβικών θρομβώσεων, αυξήθηκε για το πρώτο διάστημα μετά από COVID-19, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη παρέμεινε επίσης αυξημένη για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία 428.650 ασθενών με COVID-19 από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο, οι οποίοι αντιστοιχίστηκαν με 428.650 ασθενείς ελέγχου ως προς την ηλικία και το φύλο και παρακολουθήθηκαν ως τον Ιανουάριο του 2022. Η διάμεση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 12 μήνες και ο χρόνος παρακολούθησης διαιρέθηκε σε 4 εβδομάδες από την ημερομηνία μόλυνσης, 5 ως 12 εβδομάδες μετά και 13 ως 52 εβδομάδες μετά. Υπήρχε μια ελαφρά γυναικεία υπεροχή στον υπό μελέτη πληθυσμό, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Βρέθηκε ότι η επίπτωση σακχαρώδη διαβήτη αυξήθηκε τις πρώτες 4 εβδομάδες μετά την COVID-19 (προσαρμοσμένη αναλογία ποσοστού [RR] 1,81, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 1,51-2,19, P < 0,001) και παρέμεινε αυξημένη από 5 ως 12 εβδομάδες (RR 1,27, 95% CI 1,11-1,46, P < 0,001), αλλά όχι από 13 ως 52 εβδομάδες (RR 1,07, 95% CI 0,99-1,16, P = 0,07). Ομοίως, η αρχική περίοδος μετά COVID-19 συσχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα για καρδιαγγειακή νόσο, κυρίως πνευμονικής εμβολής, κολπικών αρρυθμιών και φλεβικών θρομβώσεων (RR 5,82, 95% CI 4,82-7,03, P < 0,001) με τη συχνότητα να μειώνεται κατά την περίοδο 5 έως 12 εβδομάδων μετά (RR 1,49, 95% CI 1,2-1,73, P < 0,001). Η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε εμφανώς από 13 ως 52 εβδομάδες μετά (RR 0,80, 95% CI 0,73-0,88, P < 0,001).

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η επίπτωση καρδιομεταβολικών προβλημάτων αυξάνεται κατά τους πρώτους μήνες μετά από COVID-19. Οι συμβουλές προς τους ασθενείς που αναρρώνουν θα πρέπει λοιπόν να εμπεριέχουν και σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της διαχείρισης σωματικού βάρους και αυξημένων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει η λέξη "σκράπας" και πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα
Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται κυρίως στην καθομιλουμένη και έχει συγκεκριμένη σημασία όταν αναφέρεται σε κάποιο πρόσωπο.
Τι σημαίνει η λέξη "σκράπας" και πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα
sxolikes-ekdromes-1024x428.jpg
Σχολικές εκδρομές: Την άλλη εβδομάδα έρχεται Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές που θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά με νέο πλαίσιο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές
Μαθητικές εκδρομές: Νέα υπουργική απόφαση με αυστηρότερο πλαίσιο, υπεύθυνη δήλωση γονέων και νομική κάλυψη εκπαιδευτικών
Σχολικές εκδρομές: Την άλλη εβδομάδα έρχεται Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές που θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά με νέο πλαίσιο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές
Κούραση
Μητρότητα σε αναμονή: Το ζήτημα των αδειών για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί μια υπενθύμιση των αγώνων που έχουν δώσει οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην...
Μητρότητα σε αναμονή: Το ζήτημα των αδειών για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς