Φορολογικές δηλώσεις
Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Οι χαμηλές ταχύτητες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τα αιτήματα των λογιστών οι οποίοι επικαλούνται αυξημένο φόρτο εργασιών βάζουν στο τραπέζι του υπουργείο Οικονομικών το σενάριο της νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η οποία εκπνέει κανονικά στις 29 Ιουλίου.

Οι λογιστές έχουν ζητήσει δίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάτι που αποκλείουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια χρονική ανάσα έως τα μέσα Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως τις 31 Αυγούστου χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις επόμενες 6 δόσεις με τη τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή περίπου 1,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 4,6 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων.

Για να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου θα πρέπει κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ αντέχει και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων την ημέρα. Δεν αντέχουν όμως οι λογιστές οι οποίοι ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί:

  • Το 32,89% των δηλώσεων είναι χρεωστικές με το συνολικό ποσό του φόρου να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο «κατά κεφαλήν» φόρο να ανέρχεται σε 1.016 ευρώ.
  • Το 13,83% των δηλώσεων είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230,3 εκατ. ευρώ.
  • Για το 53,28% των φορολογούμενων το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΤΕΜΠΗ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: «Όλοι και όλες στην 24ωρη γενική απεργία της 28ης του Φλεβάρη»
«Ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας, οφείλουμε ξανά να κλείσουμε τα σχολεία της Αττικής»
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: «Όλοι και όλες στην 24ωρη γενική απεργία της 28ης του Φλεβάρη»
Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Πιερρακάκης: Εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού οργανικών κενών στην Πρωτοβάθμια
Προθεσμία έως 14 Μαρτίου στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν κενά και πλεονάσματα προσωπικού
Πιερρακάκης: Εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού οργανικών κενών στην Πρωτοβάθμια