Φορολογικές δηλώσεις
Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Οι χαμηλές ταχύτητες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τα αιτήματα των λογιστών οι οποίοι επικαλούνται αυξημένο φόρτο εργασιών βάζουν στο τραπέζι του υπουργείο Οικονομικών το σενάριο της νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η οποία εκπνέει κανονικά στις 29 Ιουλίου.

Οι λογιστές έχουν ζητήσει δίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάτι που αποκλείουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια χρονική ανάσα έως τα μέσα Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως τις 31 Αυγούστου χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις επόμενες 6 δόσεις με τη τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή περίπου 1,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 4,6 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων.

Για να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου θα πρέπει κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ αντέχει και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων την ημέρα. Δεν αντέχουν όμως οι λογιστές οι οποίοι ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί:

  • Το 32,89% των δηλώσεων είναι χρεωστικές με το συνολικό ποσό του φόρου να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο «κατά κεφαλήν» φόρο να ανέρχεται σε 1.016 ευρώ.
  • Το 13,83% των δηλώσεων είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230,3 εκατ. ευρώ.
  • Για το 53,28% των φορολογούμενων το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kleista-sxoleia-deutera-28-2.jpg
Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπα
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα
Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπα
koutsoumpas
Νεοδιόριστοι: Τροπολογία στη Βουλή από το ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίησή τους
Τροπολογία:  «Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων δόκιμων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει 2ετή ευδόκιμη δοκιμαστική υπηρεσία»
Νεοδιόριστοι: Τροπολογία στη Βουλή από το ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίησή τους