Φορολογικές δηλώσεις
Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Οι χαμηλές ταχύτητες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τα αιτήματα των λογιστών οι οποίοι επικαλούνται αυξημένο φόρτο εργασιών βάζουν στο τραπέζι του υπουργείο Οικονομικών το σενάριο της νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η οποία εκπνέει κανονικά στις 29 Ιουλίου.

Οι λογιστές έχουν ζητήσει δίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάτι που αποκλείουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια χρονική ανάσα έως τα μέσα Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως τις 31 Αυγούστου χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις επόμενες 6 δόσεις με τη τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή περίπου 1,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 4,6 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων.

Για να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου θα πρέπει κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ αντέχει και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων την ημέρα. Δεν αντέχουν όμως οι λογιστές οι οποίοι ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί:

  • Το 32,89% των δηλώσεων είναι χρεωστικές με το συνολικό ποσό του φόρου να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο «κατά κεφαλήν» φόρο να ανέρχεται σε 1.016 ευρώ.
  • Το 13,83% των δηλώσεων είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230,3 εκατ. ευρώ.
  • Για το 53,28% των φορολογούμενων το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πάτρα εικόνα
Πάτρα: Τα κειμήλια και οι θησαυροί που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη
Στο ναό της Αγ. Φωτεινής Πατρών επίσης φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια, 4 εικόνες που είναι τοποθετημένες σε προθήκες και δείχνουν η μία τον Ιησού...
Πάτρα: Τα κειμήλια και οι θησαυροί που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη
ΕΥΑ ΣΤΡΑΤΗΣ
Τραγωδία για νεαρό ζευγάρι: Mε διαφορά λίγων μηνών «χτυπήθηκαν» σε σοβαρά τροχαία
Ο Στράτος Ζαφειρέλλης από τη Μυτιλήνη αγωνίστηκε σκληρά για να στηρίξει τη σύζυγό του Ευανθία Καραμήτρου να αποκατασταθεί, έπειτα από το ατύχημα που...
Τραγωδία για νεαρό ζευγάρι: Mε διαφορά λίγων μηνών «χτυπήθηκαν» σε σοβαρά τροχαία
ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε ανοιχτά για την ηλικία του, ενώ αναφέρθηκε και στα αρνητικά σχόλια για το μαγιό που επέλεξε να φορά στις καλοκαιρινές του...
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει