Κινητοποίηση της ΟΛΜΕ
Συνέδριο κομματικών μηχανισμών - Μετατροπή των συνέδρων σε νούμερα!

Διαβάζοντας την «αναλυτική ενημέρωση» (περίπου 4.200 λέξεις) του προέδρου του 20ου Συνεδρίου – εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, όποιος παρακολούθησε τις εργασίες του, θα διαπιστώσει ότι εκφράζει επίσημα τη συγκρότηση της «Ιερής Συμμαχίας» ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, ενώ αποτελεί ομολογία ενοχής διανθισμένη με πολλά ψέματα με ιδεολογικοπολιτικό και συνδικαλιστικό στόχο να πλήξει, κυρίως, τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και άλλες αριστερές παρατάξεις.

Είναι ομολογία ενοχής και αποδεικνύει ότι λειτούργησε αυταρχικά παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, προσχεδιασμένα  με βάση το δόγμα που διατύπωσε από την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο εκφραστής της ακροδεξιάς ΔΑΚΕ με την πλήρη ανοχή και στήριξη των ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ:  «Η ΔΑΚΕ είναι πρώτη δύναμη και θα κάνει ό, τι θέλει…». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φυσικά, δεν μπορούσε να δοθεί ο λόγος επί της διαδικασίας σε κανένα, αφού όλοι είχαν μέλη στο προεδρείο και οι θέσεις τους είχαν ακουστεί.» Αυτό που φαίνεται να μην έχει καταλάβει ο πρόεδρος, και η «ιερή συμμαχία» των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ που υλοποίησαν το πραξικόπημα στο 20ο Συνέδριο είναι ότι στο Συνέδριο αποφασίζουν οι Σύνεδροι και όχι οι παρατάξεις. Είναι, επίσης,  μεγάλο ψέμα ότι «όλοι είχαν μέλη στο προεδρείο και οι θέσεις τους είχαν ακουστεί.» Παρατάξεις, όπως οι ΑΡΕΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΜΑΖΙ, δεν είχαν εκπροσώπους στο προεδρείο, ούτε και στην Επιτροπή θέσεων και ψηφισμάτων. Εκτός και αν θεωρούν ότι σημασία έχει η δύναμη των αριθμών και όχι οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ισοτιμία των συνέδρων.  Λειτουργώντας αντιδημοκρατικά και ετσιθελικά ως εκφραστής του πραξικοπήματος της «ιερής συμμαχίας» με την ανοχή και ενοχή των εκπροσώπων των ΣΥΝΕ – ΔΑΚΕ στο προεδρείο δεν έδωσε το λόγο σε συνέδρους να διατυπώσουν όποιες προτάσεις είχαν επί της διαδικασίας με αποκορύφωμα να αρνηθεί να υποβάλει στο σώμα και τη μειοψηφούσα πρόταση του προεδρείου. Τόση δημοκρατία! Έτσι τέθηκε στο σώμα μόνο μια πρόταση!

Επί της ουσίας φιμώθηκαν οι σύνεδροι, τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να τοποθετηθούν πάνω σε προτάσεις που εμφανίζονταν για πρώτη φορά και για τις οποίες καμιά συζήτηση δεν έγινε μέσα στο Συνέδριο με αποτέλεσμα την αποχώρηση των συνέδρων των παρατάξεων της Αριστεράς. Το παραδέχεται και ο ίδιος όταν γράφει: «Είναι απόλυτα κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση στην κεντρική αίθουσα επί των θέσεων και των ψηφισμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.» Ωστόσο σε άλλο απόσπασμα παραδέχεται ότι σε άλλα συνέδρια ακολουθήθηκε άλλη διαδικασία και δινόταν ο λόγος στους συνέδρους: «Γι αυτό το λόγο σε πολλά συνέδρια έχει ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία και οδηγηθήκαμε ακόμη και σε αδυναμία λήψης αποφάσεων.» Άρα το ζητούμενο ήταν η λήψη των αποφάσεων από ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ με αιχμή του δόρατος την νεκρανάστααη της αξιολόγησης που την βάφτισαν «αποτίμηση» ξεθάβοντας αποφάσεις του κλάδου μέχρι το 1997 και ανατρέποντας τις νεότερες, όπως είχε προαναγγείλει από τον Μάρτη η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή (”Θα τα βρούμε με τους συνδικαλιστές για τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης»), ακόμα και με βιασμό κάθε δημοκρατικής διαδικασίας και κατάφωρης παραβίασης του καταστατικού της ΟΛΜΕ. Κάθε σύνεδρος έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί και να ψηφίζει στη λήψη των αποφάσεων. «Ποτέ δεν υποβάλλεται θέµα σε ψηφοφορία, αν δεν εξαντληθεί ο κατάλογος των οµιλητών γι’ αυτό το θέµα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση είναι άκυρη.» (Καταστατικό ΟΛΜΕ άρθρο 41, παρ. 8). Επιβεβαιώνεται ότι μετέτρεψαν τους συνέδρους σε νούμερα που ψηφίζουν νούμερα! Δεν ψηφίζονταν προτάσεις, αλλά αριθμοί (το ψήφισμα 1, η απόφαση 2 κλπ). Όπως αναφέρει ο πρόεδρος επιλέχτηκε μια διαδικασία «και κατά την οποία θα αναφέρονταν ο τίτλος της θέσης και θα ψήφιζε το σώμα.»!

Αλλά δε μετατράπηκαν σε αρνητές του αυτονόητου οι ηγεσίες των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ ξαφνικά στο Συνέδριο. Απορρίπτουν και αρνούνται ακόμα και τη σύγκληση ΓΣ. Δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους της βάσης να συζητήσουν και να αποφασίσουν για ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως το θέμα της αξιολόγησης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟΛΜΕ ενεργοποιήθηκε το άρθρο του καταστατικού για ΓΣ προέδρων με αίτημα των ΕΛΜΕ από τα κάτω. Είναι οι ίδιοι που απορρίπτουν και αρνούνται ακόμα και τις εκλογές και καταφεύγουν στα δικαστήρια για να αυτοδιοριστούν! Θέλουν τον κλάδο να στέκει στη γωνία βουβός και ακίνητος, μια ιστορική Ομοσπονδία να βρίσκεται σε παρατεταμένο καθεστώς παραλυσίας! Καταδεικνύουν έτσι ότι οι παρατάξεις του πρώην και νυν κυβερνητικού μηχανισμού δεν είναι παρά μόνο μηχανισμοί εκλογικοί, μηχανισμοί εξαχρείωσης συνειδήσεων και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών. Παρατάξεις που λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης της κομματικής γραμμής με κοινό στόχο την παραπέρα αποσυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στήριξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως υπαγορεύεται από ΕΕ – ΟΟΣΑ - ΔΝΤ .

Η μετάλλαξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ωστόσο στην «αναλυτική ενημέρωση» ο πρόεδρος του Συνεδρίου (ΔΑΚΕ) αποκαλύπτει ότι στόχος ήταν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και οι άλλες παρατάξεις της Αριστεράς για αυτό φτάνει στο σημείο να γράφει:  «οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων για πρώτη φορά παραμερίστηκαν. Όλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους αποδεικνύοντας ότι όταν θέλουν μπορούν να συμβάλουν στις απαραίτητες συνθέσεις.»  Αλήθεια είναι ότι «οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού «για πρώτη φορά παραμερίστηκαν». Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει μεταλλαχθεί σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Τώρα πια δεν εκφράζεται από μια κυβερνητική παράταξη, αλλά από τρεις.

Στο Συνέδριο ήρθαν για να επιβάλουν με οποιουσδήποτε όρους προαποφασισμένες και επεξεργασμένες στα κομματικά τους γραφεία πολυσέλιδα θέσεων – πώς άλλωστε αυτός ο μεγάλος όγκος θέσεων θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και επεξεργασίας 2 – 3 ημερών;- ώστε να ψηφιστούν θέσεις που θα διευκολύνουν την αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από τον κλάδο και, κυρίως, θα διασφαλίσουν την αγωνιστική παραλυσία του εκπαιδευτικού κινήματος ως συνέχεια του συνδικαλιστικού lock down και του τέλους των αγώνων που είχαν κηρύξει μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 11 Οκτώβρη 2021. Όλο το προηγούμενο διάστημα μετέτρεψαν ο συνδικάτο σε πειθήνιο εργαλείο εφαρμογής της τηλε-«εκπαίδευσης» με τις ολέθριες συνέπειες ιδιαίτερα για τα παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες, κήρυξαν παύση αγώνων ενάντια στην αξιολόγηση , σφύριζαν αδιάφορα όταν περνούσαν τα άθλια ταξικά μέτρα της Τράπεζας Θεμάτων, της Ελάχιστης Βάσης, των Προτύπων και των εξετάσεων Πίζα, δεν έβγαζαν άχνα για την απώλεια ενός μισθού το χρόνο, λόγω πληθωρισμού.

Κλίμα αντικομμουνισμού – Στο στόχαστρο η καταστολή των εκπαιδευτικών αγώνων!

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό, ότι στην «αναλυτική ενημέρωση» του προέδρου γίνεται εκτεταμένη αναφορά σε μια άλλη μεγάλη ντροπή του Συνεδρίου, στο απόσπασμα του απολογισμού που αφορούσε την καταγγελία προς τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.  Αναφερόταν στον απολογισμό: «Η συνδικαλιστική παράταξη των Παρεμβάσεων λίγες μέρες πριν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την εκλογή αντιπροσώπων, διαφώνησε πλήρως και αποχώρησε από τα όργανα της Ομοσπονδίας καταγγέλλοντας το ΔΣ της ΟΛΜΕ και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως «χουντικοί, δοτοί» κ.λ.π. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής και των συνεχών καταγγελιών υπήρξε η διάρρηξη της ενότητας του κλάδου.»  Όχι μόνο στον απολογισμό, αλλά και από το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκδόθηκε ανακοίνωση – καταγγελία εναντίον συνδικαλιστικής παράταξης για πρώτη φορά στην 98χρονη ιστορία της. Τέτοιος εκφυλισμός!

Κατηγορεί, επίσης, ο πρόεδρος τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ μεταξύ άλλων για  «συνεχείς διακοπές όταν ακούγονταν κάτι μη αρεστό». Μήπως βρισκόταν σε άλλη αίθουσα, όταν ο εκφραστής της ακροδεξιάς ΔΑΚΕ χαρακτήριζε τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «παράταξη προβοκατόρων». Μέσα στην αίθουσα ήταν και δε ζητούσε να ανακληθεί μια τέτοια βρισιά θεωρώντας την πολιτική κριτική. Μήπως βρισκόταν σε άλλη αίθουσα, όταν ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ απευθυνόταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς περί «ανοησίας» προς του Συνέδρους των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ; Μέσα ήταν και δε ζητούσε να ανακληθεί μια τέτοια βρισιά θεωρώντας την πολιτική κριτική.

Μήπως βρισκόταν σε άλλη αίθουσα, όταν απόγονοι δοσιλόγων,  ΕΚΟΦιτών και χουντικών μαζί με άλλα μέλη της ΔΑΚΕ, αλλά και κάποια των ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ εκτόξευαν συνθήματα, όπως «Έξω οι φασίστες από την ΟΛΜΕ», όταν ακροδεξιοί ΔΑΚίτες προπηλάκιζαν σύνεδρους της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ με τις κραυγές «παλιοκουμμούνια»; Μέσα ήταν, αλλά καμιά καταγγελία τέτοιων συνθημάτων και τραμπουκισμών.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Η ομορφιά των δρόμων καμιά σχέση δεν έχει με το σκοτάδι των διαδρόμων της συνδικαλιστικής και κομματικής γραφειοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι το 20ο Συνέδριο στιγματίζεται από το πραξικόπημα και την επίσημη συγκρότηση της «Ιερής Συμμαχίας» των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ και δεν έχει καμιά νομιμοποίηση στις συνειδήσεις της πλειονότητας των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για να αναχαιτίσουν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.  Ο λόγος πέφτει τώρα στον κλάδο, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Γενικές Συνελεύσεις. Όπλο μας είναι ένας ανυπότακτος συνδικαλισμός που υψώνεται σαν ατίθασος πύργος απέναντι στον αντίπαλο που κηρύσσει τον πόλεμο. Τον συνδικαλισμό που έχει προμετωπίδα: «Το τραύμα του ενός είναι τραύμα για όλους».

Στις σημερινές σκληρές πολιτικές συνθήκες, του πολέμου, της ακρίβειας και της φτώχειας, του χτυπήματος των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ανασυγκρότηση των σωματείων σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση είναι αναγκαία όσο ποτέ, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της ηττοπάθειας, της συνθηκολόγησης και της υποταγής. Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ -ΟΑΣΑ στην εκπαίδευση και την κοινωνία, για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου αντιπολεμικού κινήματος.  Για αυτό είναι ανάγκη να προετοιμαστεί ο κλάδος για παρατεταμένο και πολύμορφο αγώνα με βασικούς άξονες την ανατροπή της αξιολόγησης, της τράπεζας θεμάτων, της ΕΒΕ, του ν. Χατζηδάκη, τη διεκδίκηση για αύξηση στους μισθούς, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας, την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης!

Οι αγώνες που απαιτούνται θα γίνουν. Θα γίνουν γιατί είναι αναγκαίοι. Θα γίνουν γιατί είναι μονόδρομος. Και θα γίνουν κόντρα σε όλα τα κέντρα εξουσίας του συστήματος, κόντρα σε «νομιμότητες» υποταγής και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες!

*Εκπρόσωπος των Αγωνιστικών ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ στο προεδρείο του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα