vouli
Menelaos Myrillas / SOOC
«Ξεχάστε όσα ξέρατε από Ιστορία. "Τη δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974 την έφερε ο Κ. Καραμανλής"»

Ξεχάστε όσα ξέρατε από Ιστορία. «Τη δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974 την έφερε ο Κ. Καραμανλής». Αυτό μάθαμε μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλο στην τοποθέτησή του για τον απολογισμό στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ!

Για μια ακόμα φορά ανιστόρητος ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΛΜΕ πασχίζει μαζί με την παράταξη της δεξιάς και με την ανοχή και ενοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού να αποδομήσουν την ιστορία της αντιχουντικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης στη διάρκεια της δικτατορίας.

Τον έφεραν τον Κ. Καραμανλή!

Λίγους μήνες μετά την εισβολή των φασιστικών τανκς στο Πολυτεχνείο, η χούντα καταρρέει κάτω από το βάρος της προδοσίας στην Κύπρο και της ασφυκτικής απομόνωσης του λαού. Η άρχουσα τάξη, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκουν συμβιβασμό στο πρόσωπο του Καραμανλή και ο Φ. Γκιζίκης (πρόεδρος της χούντας) παραδίδει την κυβερνητική εξουσία. Ο Καραμανλής, ο οποίος επί επτά χρόνια στο Παρίσι δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, ήρθε θριαμβευτικά για να αναλάβει τα ηνία τής Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, το καραμανλικό κράτος τής Μεταπολίτευσης δεν εγκατέλειψε τις πρακτικές τής προδικτατορικής Δεξιάς. Οι φάκελοι συνέχισαν να ενημερώνονται, ο στρατός εξακολούθησε να παρακολουθεί τα φρονήματα των οπλιτών, η Ασφάλεια επιτηρούσε τα πανεπιστήμια και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, ενώ οι πολιτευτές τής Νέας Δημοκρατίας διαγκωνίζονταν για τις πρώτες θέσεις στις γιορτές μίσους στου Μακρυγιάννη και στον Γράμμο.

Οι ελευθερίες, τα εργασιακά δικαιώματα δεν ήταν παρά αποτέλεσμα, κυρίως, του λαϊκού και νεολαιϊστικού κινήματος που αναπτύχθηκε πολύμορφα μετά τη μεταπολίτευση. Κατακτήσεις και δικαιώματα που σαρώνονται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις λόγω της υποχώρησης του κινήματος.

Το Πολυτεχνείο εμπνέει, διδάσκει, οδηγεί!

«Ξεχνάει» ο Θ. Τσούχλος και η δεξιά ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 ήταν η έκφραση και κορύφωση της αντιαμερικανικής- αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Για αυτό και σήμερα, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, αντιιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά, αντιφασιστικά, είναι επίκαιρα, φλογίζουν τους αγώνες, εμπνέουν και μας οδηγούν. Συνεχίζουμε στον δρόμο του Νοέμβρη δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και Παιδείας, την προάσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Γνωρίζοντας ότι ο εχθρός είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που στο όνομα του κέρδους εξαθλιώνει και εξανδραποδίζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

*Εκπρόσωπος των Αγωνιστικών ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ στο προεδρείο του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας