vouli
Menelaos Myrillas / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Ξεχάστε όσα ξέρατε από Ιστορία. "Τη δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974 την έφερε ο Κ. Καραμανλής"»

Ξεχάστε όσα ξέρατε από Ιστορία. «Τη δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974 την έφερε ο Κ. Καραμανλής». Αυτό μάθαμε μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλο στην τοποθέτησή του για τον απολογισμό στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ!

Για μια ακόμα φορά ανιστόρητος ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΛΜΕ πασχίζει μαζί με την παράταξη της δεξιάς και με την ανοχή και ενοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού να αποδομήσουν την ιστορία της αντιχουντικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης στη διάρκεια της δικτατορίας.

Τον έφεραν τον Κ. Καραμανλή!

Λίγους μήνες μετά την εισβολή των φασιστικών τανκς στο Πολυτεχνείο, η χούντα καταρρέει κάτω από το βάρος της προδοσίας στην Κύπρο και της ασφυκτικής απομόνωσης του λαού. Η άρχουσα τάξη, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκουν συμβιβασμό στο πρόσωπο του Καραμανλή και ο Φ. Γκιζίκης (πρόεδρος της χούντας) παραδίδει την κυβερνητική εξουσία. Ο Καραμανλής, ο οποίος επί επτά χρόνια στο Παρίσι δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, ήρθε θριαμβευτικά για να αναλάβει τα ηνία τής Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, το καραμανλικό κράτος τής Μεταπολίτευσης δεν εγκατέλειψε τις πρακτικές τής προδικτατορικής Δεξιάς. Οι φάκελοι συνέχισαν να ενημερώνονται, ο στρατός εξακολούθησε να παρακολουθεί τα φρονήματα των οπλιτών, η Ασφάλεια επιτηρούσε τα πανεπιστήμια και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, ενώ οι πολιτευτές τής Νέας Δημοκρατίας διαγκωνίζονταν για τις πρώτες θέσεις στις γιορτές μίσους στου Μακρυγιάννη και στον Γράμμο.

Οι ελευθερίες, τα εργασιακά δικαιώματα δεν ήταν παρά αποτέλεσμα, κυρίως, του λαϊκού και νεολαιϊστικού κινήματος που αναπτύχθηκε πολύμορφα μετά τη μεταπολίτευση. Κατακτήσεις και δικαιώματα που σαρώνονται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις λόγω της υποχώρησης του κινήματος.

Το Πολυτεχνείο εμπνέει, διδάσκει, οδηγεί!

«Ξεχνάει» ο Θ. Τσούχλος και η δεξιά ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 ήταν η έκφραση και κορύφωση της αντιαμερικανικής- αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Για αυτό και σήμερα, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, αντιιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά, αντιφασιστικά, είναι επίκαιρα, φλογίζουν τους αγώνες, εμπνέουν και μας οδηγούν. Συνεχίζουμε στον δρόμο του Νοέμβρη δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και Παιδείας, την προάσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Γνωρίζοντας ότι ο εχθρός είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που στο όνομα του κέρδους εξαθλιώνει και εξανδραποδίζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

*Εκπρόσωπος των Αγωνιστικών ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ στο προεδρείο του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) του Αλέξη Τσίπρα
Αλέξης Τσίπρας: «Παρα-ΕΥΠ» με σφραγίδα και χρηματοδότηση Πιερρακάκη καταγγέλλει η ΕΛΑΣ
Το υπουργείο του χρηματοδότησε με 40 εκατ. ευρώ το παράνομο λογισμικό, καταγγέλλει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Αλέξης Τσίπρας: «Παρα-ΕΥΠ» με σφραγίδα και χρηματοδότηση Πιερρακάκη καταγγέλλει η ΕΛΑΣ
Μετσόβιο
Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων
Μαζικό φοιτητικό κάλεσμα για την υπόθεση εκκένωσης της κατάληψης Αρχιτεκτονικής – Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2/6
Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων
Αντρέας Εμπειρίκος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μια βαθιά υπαρξιακή επιλογή στην πρεμιέρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της...
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης