ειδικη αγωγή
Ο εν λόγω καρκίνος μεταδίδεται κυρίως με το ζευγάρωμα των σκυλιών, ενώ μερικές φορές εκδηλώνεται στο πρόσωπο (κυρίως στόμα και μύτη) και στο δέρμα

Οι σκύλοι έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις σκύλες, να αναπτύξουν μεταδοτικό καρκίνο στη μύτη ή στο στόμα τους, όπως δείχνει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη συνήθεια των αρσενικών σκυλιών να μυρίζουν ή να γλύφουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών σκυλιών από ό,τι το αντίστροφο, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του συγκεκριμένου καρκίνου κυρίως στους σκύλους.

Ο εν λόγω καρκίνος (αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων) είναι ασυνήθιστος επειδή είναι μεταδοτικός μέσω επαφής και τα καρκινικά κύτταρά του μεταφέρονται από το ένα ζώο στο άλλο. Συχνά η μετάδοση γίνεται με το ζευγάρωμα των σκυλιών, ενώ μερικές φορές εκδηλώνεται στο πρόσωπο (κυρίως στόμα και μύτη) και στο δέρμα. Η μορφή της νόσου στα γεννητικά όργανα είναι εξίσου κοινή σε αρσενικά και θηλυκά.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Στάρκοβα και την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μέρτσισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό «Veterinary Record», ανέλυσαν σχεδόν 2.000 περιπτώσεις αυτού του καρκίνου, εκ των οποίων 32 αφορούσαν ειδικά τη μουσούδα (οι 27 σε αρσενικά σκυλιά και μόνο πέντε σε θηλυκά).

Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων (CTVT) εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια από τα κύτταρα ενός μοναδικού σκύλου. Ο καρκίνος επιβίωσε από τον θάνατο του τελευταίου, προλαβαίνοντας προηγουμένως να εξαπλωθεί σε άλλα σκυλιά. Σήμερα, αυτός ο μεταδοτικός καρκίνος συναντάται σε πληθυσμούς σκύλων σε όλον τον κόσμο και θεωρείται ο αρχαιότερος συνεχής καρκίνος στη φύση. Είναι συχνότερος στις χώρες που έχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά.

Τα συχνότερα συμπτώματα της μορφής του καρκίνου στη μύτη και στο στόμα είναι το φτάρνισμα, το ροχαλητό, η δυσκολία στην αναπνοή, η παραμόρφωση της μύτης ή η παρουσία αίματος ή άλλων εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα. Η Στράκοβα δήλωσε πάντως ότι «η θεραπεία του εν λόγω καρκίνου είναι πολύ αποτελεσματική με τη χρήση του φαρμάκου χημειοθεραπείας Vinctristine και η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων αναρρώνει».

Στη φύση μεταδοτικοί καρκίνοι έχουν βρεθεί, επίσης, στον Διάβολο της Τασμανίας, καθώς επίσης σε δίθυρα, όπως μύδια και αχιβάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ειδικηαγωγή
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ALFAVITA.GR συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και διεκδίκησε υποτροφία στο μοριοδοτούμενο ΠΜΣ της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και...
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
ΠΑΣΑΔ: Ζητά καταγραφή των αδειών των νεοδιόριστων και προσμέτρησή τους για την Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων