Έρευνα: Οι αρσενικοί σκύλοι έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν μεταδοτικό καρκίνο στη μουσούδα σε σχέση με τους θηλυκούς
Ο εν λόγω καρκίνος μεταδίδεται κυρίως με το ζευγάρωμα των σκυλιών, ενώ μερικές φορές εκδηλώνεται στο πρόσωπο (κυρίως στόμα και μύτη) και στο δέρμα

Οι σκύλοι έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις σκύλες, να αναπτύξουν μεταδοτικό καρκίνο στη μύτη ή στο στόμα τους, όπως δείχνει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη συνήθεια των αρσενικών σκυλιών να μυρίζουν ή να γλύφουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών σκυλιών από ό,τι το αντίστροφο, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του συγκεκριμένου καρκίνου κυρίως στους σκύλους.

Ο εν λόγω καρκίνος (αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων) είναι ασυνήθιστος επειδή είναι μεταδοτικός μέσω επαφής και τα καρκινικά κύτταρά του μεταφέρονται από το ένα ζώο στο άλλο. Συχνά η μετάδοση γίνεται με το ζευγάρωμα των σκυλιών, ενώ μερικές φορές εκδηλώνεται στο πρόσωπο (κυρίως στόμα και μύτη) και στο δέρμα. Η μορφή της νόσου στα γεννητικά όργανα είναι εξίσου κοινή σε αρσενικά και θηλυκά.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Στάρκοβα και την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μέρτσισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό «Veterinary Record», ανέλυσαν σχεδόν 2.000 περιπτώσεις αυτού του καρκίνου, εκ των οποίων 32 αφορούσαν ειδικά τη μουσούδα (οι 27 σε αρσενικά σκυλιά και μόνο πέντε σε θηλυκά).

Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων (CTVT) εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια από τα κύτταρα ενός μοναδικού σκύλου. Ο καρκίνος επιβίωσε από τον θάνατο του τελευταίου, προλαβαίνοντας προηγουμένως να εξαπλωθεί σε άλλα σκυλιά. Σήμερα, αυτός ο μεταδοτικός καρκίνος συναντάται σε πληθυσμούς σκύλων σε όλον τον κόσμο και θεωρείται ο αρχαιότερος συνεχής καρκίνος στη φύση. Είναι συχνότερος στις χώρες που έχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά.

Τα συχνότερα συμπτώματα της μορφής του καρκίνου στη μύτη και στο στόμα είναι το φτάρνισμα, το ροχαλητό, η δυσκολία στην αναπνοή, η παραμόρφωση της μύτης ή η παρουσία αίματος ή άλλων εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα. Η Στράκοβα δήλωσε πάντως ότι «η θεραπεία του εν λόγω καρκίνου είναι πολύ αποτελεσματική με τη χρήση του φαρμάκου χημειοθεραπείας Vinctristine και η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων αναρρώνει».

Στη φύση μεταδοτικοί καρκίνοι έχουν βρεθεί, επίσης, στον Διάβολο της Τασμανίας, καθώς επίσης σε δίθυρα, όπως μύδια και αχιβάδες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβεβλημένοι δίαυλοι με ΗΠΑ - Όχι αντιπαράθεση, αλλά συνεννόηση
«Όχι σε αντιπαράθεση, αλλά σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας» - Τι αποκαλύπτει η κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβεβλημένοι δίαυλοι με ΗΠΑ - Όχι αντιπαράθεση, αλλά συνεννόηση
Ελίζα Κονοφάγου
Ελίζα Κονοφάγου: Η Ελληνίδα καθηγήτρια του Columbia που μετατρέπει τους υπερήχους σε όπλο ζωής
Από το Columbia στο ΕΜΠ: Η διεθνούς φήμης καθηγήτρια παρουσιάζει την επανάσταση των εστιασμένων υπερήχων – Πώς μια φορητή συσκευή υπόσχεται να...
Ελίζα Κονοφάγου: Η Ελληνίδα καθηγήτρια του Columbia που μετατρέπει τους υπερήχους σε όπλο ζωής