Είναι εκπληκτικό! Οι γάτες τρελαίνονται για μαγιοβότανο!

Στα ελληνικά είναι γνωστό ως γλήχωμα ή μαγιοβότανο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Nepeta cataria, ενώ αναφέρεται και ως catmint γιατί ανήκει στην οικογένεια της μέντας.

Όπως και αν το λέμε, το (γνωστό κυρίως ως) catnip είναι ένα βότανο που ενισχύει τη διάθεση της γάτας, δρώντας περίπου σαν ναρκωτικό, το οποίο όμως είναι απολύτως ασφαλές.

 

Πως λειτουργεί το catnip

Σε πρώτη φάση το μαγιοβότανο αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον της γάτας μέσω της αίσθησης της όσφρησης. Έτσι την προσελκύει και στη συνέχεια αυτή αρχίζει να το μασουλάει αν πρόκειται για φύλλα ή να κυλιέται σε επιφάνειες που είναι ραντισμένες με σπρέι κλπ. Η επίδρασή του ως διεγερτικό της διάθεσης οφείλεται περισσότερο στη μυρωδιά και όχι τόσο στο μασούλημα

Το μαγιοβότανο επηρεάζει το 80% των γατιών, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το υπόλοιπο 20% δεν έχει καμία αντίδραση. Επίσης, φαίνεται ότι επιδρά περισσότερο σε γάτες που έχουν κλείσει ένα χρόνο ζωής και όχι τόσο σε γατάκια και πολύ νεαρά ζώα.

Το μαγιοβότανο μπορεί να κάνει τις γάτες να τρελαίνονται όταν το μασούν ή το μυρίζουν και αυτό οφείλεται σε μια ουσία που περιέχει η οποία και είναι μεθυστική, η οποία και λέγεται νεπελακτόνη. Αυτό γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Νέα μελέτη ωστόσο ανακάλυψε ότι υπάρχει άλλος ένας λόγος που το φυτό αυτό και τα συγγενικά του είδη κάνουν τις γάτες να βιώνουν αισθήματα ευφορίας όταν το μυρίζουν ή το μασούν.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Iwate ανακάλυψαν ότι όταν μια γάτα καταστρέψει το μαγιοβότανο ( γνωστό και ως νεπέτα ή γατόχαρτο) απελευθερώνονται ισχυρά εντομοαπωθητικά.

gata.jpg

Γιατί να το δώσουμε;

Γιατί είναι λιχουδιά, που κατά 80% θα της αρέσει πολύ. Επίσης βοηθάει στην εκπαίδευσή της, την ενθαρρύνει να ασκείται και να κινείται, τη βοηθάει να χαλαρώσει και σε κάθε περίπτωση, περνάει καλά!

Το catnip μπορεί να κάνει τη γάτα να συμπεριφέρεται σαν γατάκι ξανά αποκτώντας μεγάλη ενεργητικότητα. Να γίνει πιο παιχνιδιάρα, να τρέχει γύρω γύρω κυνηγώντας κάτι που βλέπει μόνο εκείνη, να νιαουρίζει ή να γουργουρίζει χαρούμενη, να θέλει να το μασήσει και να το φάει, να έχει την τάση να κοιμηθεί από την πολλή χαλάρωση ή να κυλιέται και να ξύνεται στην πηγή του catnip.

Ποια μπορεί να είναι η πηγή;

Μπορείτε να το βρείτε σε σκόνη την οποία θα πασπαλίσετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού, π.χ. στο ονυχοδρόμιό της. Υπάρχουν ακόμα παιχνίδια αρωματισμένα με catnip ή έχουν catnip στο εσωτερικό τους. Κυκλοφορεί επίσης σε έλαιο ή σπρέι για να αρωματίσουμε το κρεβάτι της ή ένα παιχνίδι, αποξηραμένα φύλλα σε μαγαζιά με μπαχαρικά, ενώ μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρους και να φυτέψουμε το δικό μας catnip. Η καταλληλότερη εποχή για σπορά είναι η άνοιξη.

Οι γάτες αντιδρούν ακόμα και σε μικρές ποσότητες, ενώ καλό είναι γενικά να μην τους το δίνουμε πολύ τακτικά γιατί μπορεί να αποκτήσουν «ανοσία» και να μην τους κάνει αίσθηση μετά από λίγο καιρό. Η επίδρασή του διαρκεί λίγο, συνήθως από 5 έως 15 λεπτά, και για να επιδράσει ξανά θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες.

Μερικές γάτες μπορεί να γίνουν κτητικές με το παιχνίδι τους που είναι γεμάτο catnip ή να γίνουν πιο επιθετικές. Συνήθως το δεύτερο συμβαίνει με αρσενικές γατούλες. Αυτό καλό είναι να το προσέξουμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA.jpg
Παράνομη η στάση εργασίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για την «Ελληνική PISA» και άμεση κήρυξη νέας από ΑΔΕΔΥ
Δεδομένου ότι οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί, το Υπουργείο Παιδείας το μόνο που πέτυχε τελικά με τη νέα του προσφυγή, ήταν να...
Παράνομη η στάση εργασίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για την «Ελληνική PISA» και άμεση κήρυξη νέας από ΑΔΕΔΥ