imerologio
William Mattey/pexels
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Αλεξάντερ Πούσκιν και τα γεγονότα σαν σήμερα

Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ από το 2010 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουνίου η Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας με αφορμή τη γέννηση του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Πούσκιν.

Ο Αλεξάντερ Πούσκιν ήταν Ρώσος ποιητής, δραματουργός και πεζογράφος. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής που ανέδειξε η Ρωσία και ο θεμελιωτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. «Ο Πούσκιν είναι ένα φαινόμενο, σπάνιο, μοναδικό ίσως φαινόμενο του ρωσικού πνεύματος. Είναι ο κοινός Ρώσος στην πορεία της ανάπτυξής του, όπως θα παρουσιαστεί, πιθανόν, ύστερα από διακόσια χρόνια» είχε πει ο λογοτεχνικός του διάδοχος Νικολάι Γκόγκολ.

Σήμερα γιορτάζουν οι: 

Ιλαρίων, Ιλαρίωνας, Ιλαρία, Ιλαριάδα, Λαριάδα

Γεγονότα της 6ης Ιουνίου

552 - Ο Στρατός του Βυζαντίου, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως της Αυτοκρατορίας στην παλαιά της έκταση και αίγλη.

1850 - Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

1933 - Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

1944 - «D-Day». Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1965 - Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το «(I Can’t Get No) Satisfaction».

1984 - O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι - παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

Γεννήσεις της 6ης Ιουνίου

1875 - Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. («Το μαγικό βουνό», «Δρ Φάουστους», «Θάνατος στη Βενετία»). Στο αριστούργημά του, «Το Μαγικό Βουνό» (1924), για το οποίο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1929), περιγράφει τις σκέψεις ενός ετοιμοθάνατου φυματικού γύρω από την ζωή, την ασθένεια, την επιστήμη και τον θάνατο αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη γενικότερη κατάσταση φθοράς και έκπτωσης των αξιών της Ευρώπης λίγο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Θαν. 12/8/1955)

1931 - Κική Δημουλά, Ελληνίδα ποιήτρια. (Θαν. 22/2/2020)

 
1960 - Στιβ Βάι, Αμερικάνος βιρτουόζος κιθαρίστας.

Θάνατοι της 6ης Ιουνίου

1916 - Μιχαήλ Μητσάκης, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας. (Γεν. 1863)

1961 - Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας. (Γεν. 26/7/1875)

1968 - Ρόμπερτ Κένεντι, γερουσιαστής και αδελφός του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. (Γεν. 20/11/1925)

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Μαθητές Χανίων για διώξεις: «Έχουν το θράσος να σέρνουν τους συμμαθητές μας στον εισαγγελέα»
«Δεν θα κάνουμε πίσω» λένε οι μαθητές Χανίων μετά τις διώξεις συμμαθητών τους
Μαθητές Χανίων για διώξεις: «Έχουν το θράσος να σέρνουν τους συμμαθητές μας στον εισαγγελέα»
asep_205.jpg
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 84.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ - 5 μέρες και σήμερα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
Σε εξέλιξη η αντίστροφη μέτρηση για τις μεγάλες προκηρύξεις της Γενικής Εκπαίδευσης 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 84.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ - 5 μέρες και σήμερα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
Αμφιθέατρο σε Πανεπιστήμιο με φοιτητές και καθηγητές
«Εσωτερικό Erasmus»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την κινητικότητα φοιτητών
Μέχρι πότε οι αιτήσεις για την εσωτερική κινητικότητα φοιτητών - Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιοι αποκλείονται
«Εσωτερικό Erasmus»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την κινητικότητα φοιτητών